Dve stotinki odnesli finale Tomičevi na SP

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Slovenska atletinja Marina Tomič je na 15. dvoranskem svetovnem prvenstvu v poljskem Sopotu v polfinalu teka na 60 m ovire z 8,05 sekunde izenačila osebni rekord, zasedla peto mesto v skupini in za dve stotinki zgrešila nastop v finalu.
Oglej si celoten članek

Nocojšnji finale teka na 60 m z ovirami je presenetljivo zaznamovala Američanka Na Ali, ki je slavila z izidom 7,80 sekunde. Marina Tomič, ki je dosegla skupno 11. čas, je bila v soboto edina slovenska predstavnica v dvorani Ergo, v nedeljo pa bo nastopila še Tina Šutej v finalu skoka s palico.

Tomičeva je z izenačenim osebnim rekordom zasedla peto mesto v polfinalni skupini in za dve stotinki zgrešila nastop v finale. Tekla je na zunanji, osmi progi, in na koncu le za las zaostala za Rusinjo Julijo Kondakovo, ki je tekla na sosednji sedmi. V finale so se uvrstile po prve štiri iz obeh polfinalnih skupin. Tomičeva je v tej sezoni tekla le stotinko počasneje od Kondakove, ki pa ima precej boljši osebni rekord (7,93).

Ob pogledu na čas najprej kletvica

"Ko sem videla počasni posnetek, kako sva se borili z Rusinjo, in ko sem videla, da je bila četrta, sem opazila tudi njen čas. Najprej je bila kratka kletvica, ne v slovenskem jeziku, pa je zato ne bom ponovila ... Rezultat je super, ni kaj. Start mogoče ni bil najboljši ali pa so druge hitrejše v tem elementu. Je pa res, da med ovirami ne izgubljam veliko časa in to so moji aduti na naprej. Ne le zaradi dvoranske sezone, ampak za tekme na prostem, ker je na 100 m več ovir," je dejala Tomičeva. Pred prvenstvom je napovedala, da želi teči med 8,15 in čim bližje osebnemu rekordu.

"Pokazala pa sem povsem drugo sliko z dvema najboljšima prestavama v karieri. Zelo sem zadovoljna, žal pa nisem izpolnila dveh skritih ciljev. Najprej izboljšati, ne le izenačiti osebni rekord. V polfinalu sem želela prehiteti Rusinjo na sedmi stezi. Če bi mi to uspelo, bi bila v finalu. Moram pa biti zadovoljna, ker sem imela mesec dni pred SP veliko težav. V kvalifikacijah sem tekla 8,07, v polfinalu pa sem izenačila svoj letošnji osebni rekord. Zdaj lahko le sanjam, kaj bi bilo, če bi bilo. Toda dosegla sem prvo polfinalno uvrstitev na veliki tekmi v karieri. Tako visoko še nisem prišla. To je zelo lepa popotnica, moj glavni cilj sezone je še vedno evropsko prvenstvo na prostem v Zürichu," je napovedala Tomičeva.

"To ni več naključje"

Nastopila je že na številnih velikih tekmah, tudi na olimpijskih igrah v Londonu, kjer je leta 2012 prav Kondakova po fotofinišu napredovala v polfinale po času. Imela je isti čas (13,10) kot Tomičeva, organizatorji pa so po fotofinišu ugotovili, da je bila ruska atletinja za tisočinko sekunde hitrejša in Tomičeva je končala nastop po kvalifikacijah z 21. izidom.

"Očitno sem se naučila tekmovati na velikih tekmah. Mogoče bi kdo misli, da je bil prvi nastop na SP v kvalifikacijah naključje, pa sem v polfinalu potrdila svoj izid sezone, pokazala lepo predstavo in to ni več naključje. Ponosna sem na ta del, da sem zdržala pritisk in prišla v položaj, ko sem se lahko borila za kakšen viden izid. Ne da tiho občudujem, kaj se dogaja, ampak da tudi sama posežem vmes. Doslej je bila že uvrstitev na veliko tekmo dober dosežek. Sem pa pokazala in dokazala, da sem lahko tudi v krogu, ki se bori za kaj več," je končala 30-letna Tomičeva.

Izid sezone Adamsove, deljeno zlato v skoku v višino

Predzadnji dan SP so podelili skupaj 12 kompletov kolajn, od tega polovico med atletinjami. Naslov v suvanju krogle je ubranila Valerie Adams iz Nove Zelandije (20,67 m), ki je dosegla izid sezone na svetu, Rusinja Marija Kučina in Poljakinja Kamila Licwinko sta si razdelili zlato v skoku v višino (2,00 m), Rusinja Jekatarina Konjeva je zmagala v troskoku (14,46 m), Američanka Francena McCorory na 400 m (51,12), Abeba Aregawi, v Etiopiji rojena Švedinja, pa je prepričljivo slavila v teku na 1500 m (4:00,61).

Kučina in Licwinkova sta imela povsem enak izid ne le na dveh metrih, kjer sta letvico preskočili v prvih poskusih, na 2,02 m pa sta trikrat podrli, ampak tudi na drugih višinah. Na 1,97 m sta bili uspešni drugič, v vseh ostalih skokih pa prvič. Tako sta si razdelili prvo mesto, tretja pa je bila Španka Ruth Beitia, edina preostala tekmovalka, ki je zmogla dva metra, vendar v drugem skoku.

Pearsonova popustila ravno v finalu

Na 60 m ovire je branilka naslova Sally Pearson iz Avstralije dosegla najhitrejša časa tako v kvalifikacijah kot v polfinalu, nato pa je olimpijska zmagovalka v finalu sicer dobro startala, a imela nekaj težav med ovirami, za povrh zadela še zadnjo in se morala tako kot na svetovnem prvenstvu na prostem zadovoljiti s srebrom (7,85). Le stotinko za njo je zaostala Britanka Tiffany Porter (7,86).

Devetindvajsetletna Adamsova je kroglo edina sunila prek 20 m, kar ji je uspelo kar petkrat, in tretjič zapored na tovrstnih tekmovanjih premagala vse tekmice, kot prej že na dveh zaporednih OI in štirih SP na prostem. Druga je bila Nemka Christina Schwanitz (19,94 m), tretja pa Kitajka Lijiao Gong (19,24 m). Konjeva, srebrna na lanskem SP na prostem v domači prestolnici, je tokrat prišla do zlata. Le centimeter je zaostala evropska prvakinja Ukrajinka Olga Saladuha, tretja pa je bila Jamajčanka Kimberly Williams (14,39 m).

Foto: EPA Eaton sedmeroboj ameriška zastava SP v atletiki Carigrad sedmeroboj slavje V teku na dva dvoranska stadionska kroga je McCorory z izjemnim pospeševanjem ritma v zadnjih 200 m prišla do zmage, Jamajčanki Kaliese Spencer je osebni rekord pomagal so srebra (51,54), tretja pa je bila Shaunae Miller (52,06), ki je zdržala zadnji zaključni sprint Poljakinje Justyne Swiety.

Eaton za las ob rekord

Triindvajsetletna Aregawijeva je za skoraj sedem sekund ugnala vse tekmice na čelu z Etiopijko Axumawit Embaye (4:07,12) in Maročanko Rababe Arafi (4:07,53). Slednja pa je bila naknadno diskvalificirana, ker je tekmovalna žirija ugotovila, da je tekla po sosednji progi. Bron je tako pripadel Kanadčanki Nicole Sifuentes (4:07,61).

Ashton Eaton je v Sopotu z izidom sezone na svetu slavil v sedmeroboju, kjer je s 6632 točkami postavil izid sezone na svetu, vendar je le za 13 točk zgrešil svoj svetovni rekord. Pavel Maslak si je na 400 m priboril zlato s češkim dvoranskim rekordom (45,24). Na 1500 m je med atleti slavil Ayanleh Souleiman iz Džibutija (3:37,52), na 60 m je bil prvi Britanec Richard Kilty (6,49), v skoku s palico pa je slavil Grk Konstadinos Filippidis (5,80 m). Eaton, katerega žena Brianne Thiesen Eaton je v petek osvojila srebro v peteroboju, je bil kljub zlati kolajni na koncu dvodnevnega mnogobojskega tekmovanja razočaran.

Cilj je bil rekord

"Saj ne, da ne bi bil vesel, toda moj cilj je bil, da izboljšam svoj svetovni rekord. To mi kljub sijajnim gledalcem ni uspelo," je dejal Eaton, ki je vodil že po prvem dnevu. Zadnjo disciplino, tek na 1000 m, bi moral opraviti v času 2:33,54. Bil je dobro na poti, zadnjih 200 m bi moral preteči v okrog 28 sekundah, ta cilj in 50.000 dolarjev dodatne nagrade za svetovni rekord pa je kljub spodbujanju polne Ergo arene zgrešil za dobro sekundo in desetinko. Srebro je osvojil Belorus Andrej Kravčanka (6303), bron pa Belgijec Thomas van der Plaetsen (6259).

Kitajec Jinzhe Li je v skoku v daljino vodil od prve serije, ko je skočil 8,19 m, z 8,23 v tretji seriji pa se je le še utrdil v vodstvu. Ko je že kazalo, da bo osvojil zlato, ga je s svojim zadnjim skokom na drugo mesto potisnil branilec naslova Mauro Vinicius da Silva, tretji pa je bil Šved Michel Torneus (8,21 m).

Lavillenie gledal zmago Filippidisa 

V najkrajši tekaški disciplini dvoranskih prvenstev je Kilty v britansko ekipo prišel šele kot rezerva po poškodbi Jamesa Dasaoluja. V izenačenem finalu je za dve stotinki premagal Američana Marvina Bracyja (6,51), Femija Ogunodeja, v Nigeriji rojenega tekača iz Katarja pa še za stotinko več (6,52). Slednji si je bron priboril po ogledu fotofiniša za nekaj tisočink, saj sta ista časa dosegla Kitajec Bingtian Su in Zambijec Gerald Phiri.

Maslak, aktualni evropski prvak na prostem in v dvorani, je vodil praktično od starta do cilja, najbolj se mu je približal Chris Brown iz Bahamov, ki je z osebnim rekordom zaostal za dobre tri desetinke, tretji pa je bil Američan Kyle Clemons (45,74). Souleiman, ki živi na Švedskem, je bil lani na SP v Moskvi tretji na 800 m, 21-letnik pa je v Sopotu stopil še dve stopnički višje in je za dobre pol sekunde ugnal Etiopijca Amana Woteja (3:38,08), branilec naslova Abdalaati Iguider iz Maroka pa je bil tretji (3:38,21).

V skoku s palico je trojica prišla do višine 5,85 m, vendar bila na njej neuspešna. Pilippidis je letvico na 5,80 preskočil prvič, Nemec Malte Mohr drugič, Čeh Jan Kudlička pa v tretjem skoku. In v takem vrstnem redu so si tudi razdelili odličja. Poškodovani Francoz Renaud Lavillenie, olimpijski zmagovalec in od prejšnjega meseca tudi svetovni rekorder (6,16 m), si je tekmo na stadionu lahko le ogledal.

Dvoransko SP, drugi dan, rezultati:

Končne odločitve (12 od 12)

Moški:

- 60 m:
1. Richard Kilty (VBr) 6,49 sekunde
2. Marvin Bracy (ZDA) 6,51
3. Femi Ogunode (Kat) 6,52

-400 m
1. Pavel Maslak (Češ) 45,24
2. Chris Brown (Bah) 45,58
3. Kyle Clemons (ZDA) 45,74

- 1500 m:
1. Ayanleh Souleiman (Dži) 3:37,52
2. Aman Wote (Eti) 3:38,08
3. Abdalaati Iguider (Mar) 3:38,21

- daljina:
1. Mauro Vinicius da Silva (Bra) 8,28 metra
2. Jinzhe Li (Kit) 8,23
3. Michel Torneus (Šve) 8,21

- palica:
1. Konstadinos Filippidis (Grč) 5,80
2. Malte Mohr (Nem) 5,80
3. Jan Kudlička (Češ) 5,80

- sedmeroboj:
1. Ashton Eaton (ZDA) 6632 točk, izid sezone na svetu
2. Andrej Kraučanka (Blr) 6303
3. Thomas Van Der Plaetsen (Bel) 6259

Ženske:

- 400 m:
1. Francena McCorory (ZDA) 51,12
2. Kaliese Spencer (Jam) 51,54
3. Shaunae Miller (Bah) 52,06

- 1500 m:
1. Abeba Aregawi (Šve) 4:00,61
2. Axumawit Embaye (Eti) 4:07,12
3. Nicole Sifuentes (Kan) 4:07,61

- 60 m ovire:
1. Nia Ali (ZDA) 7,80
2. Sally Pearson (Avs) 7,85
3. Tiffany Porter (VBr) 7,86

- višina:
1. Marija Kučina (Rus) 2,00
. Kamila Licwinko (Pol) 2,00
3. Ruth Beitia (Špa) 2,00

- troskok:
1. Jekaterina Konjeva (Rus) 14,46
2. Olga Saladuha (Ukr) 14,45
3. Kimberly Williams (Jam) 14,39

- krogla:
1. Valerie Adams (NZl) 20,67, izid sezone na svetu
2. Christina Schwanitz (Nem) 19,94
3. Lijiao Gong (Kit) 19,24
...

Kvalifikacije s slovensko udeležbo, polfinale:

Ženske:

- 60 m ovire (skupno):
1. Sally Pearson (Avs) 7,81
2. Nia Ali (ZDA) 7,88
3. Cindy Billaud (Fra) 7,89
...
11. Marina Tomič (Slo) 8,05
...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.