Dvignili so mnogo prahu

Foto: Žurnal24 Na olimpijskih igrah v Atenah si je pritekla bron.
V športnem svetu so v letošnjem letu najbolj odmevali dopinški škandali. Imuni nismo bili niti v Sloveniji, kjer sta šokirala Jolanda Čeplak in Tomaž Nose.
Oglej si celoten članek

Pestro pa je bilo tudi na vodilnih mestih športnih organizacij. Preberite o najodmevnejših škandalih v Sloveniji po izboru spletnega portala zurnal24.si.

Jolanda Čeplak
S svojimi dosežki se je vpisala med najuspešnejše slovenske športnice vseh časov, junija pa je kot bomba odjeknila novica, da je bila Jolanda Čeplak pozitivna na dopinškem testu. Novico je na svoji spletni strani objavil francoski časnik L'Equipe, naša atletinja pa naj ne bi bila o prekršku obveščena osebno. »Zanikam kakršnokoli jemanje nedovoljenih poživil in skušala bom na vse načine dokazati svojo nedolžnost. Kako so potekali postopki obveščanja pa dovolj zgovorno kaže podatek, da sem šele, ko sem danes popoldne pogledala na spletno stran IAAF, videla, da so me začasno suspendirali,« se je odzvala Velenjčanka.

 
 

Zanikam kakršnokoli jemanje nedovoljenih poživil in skušala bom na vse načine dokazati svojo nedolžnost.

Jolanda Čeplak

 
Svetovna rekorderka in tretjeuvrščena z OI v Atenah naj bi uživala nedovoljeno poživilo eritropoetin (EPO). Kmalu po tem, ko je informacija prišla v javnost, se je Čeplakova že zagovarjala pred protidopinško komisijo, njena obramba pa je temeljila predvsem na nepravilnostih v procesu. AZS je proti Čeplakovi uvedla disciplinski postopek, v primeru, da bo spoznana za krivo, ji grozi dveletna prepoved nastopanja. V času suspenza pa Čeplakova ne počiva. Sprejela je izziv sodelovanja z nogometaši Interblocka, kjer skrbi za njihovo kondicijsko pripravo.


Bojan Križaj © BOBO

 
Bojan Križaj
Delo na Podutiški cesti je konec novembra zapustil nekdanji smučarski šampion Bojan Križaj . V dveh letih, kolikor jih je preživel v funkciji poslovnega direktorja alpskih disciplin, ni uspel izboljšati finančnega stanja alpincev. Še več, zaradi slabih rezultatov naših alpskih smučarjev in smučark, so sponzorji počasi zapuščali potapljajočo barko in iskanje manjkajočih sredstev je bilo zelo težko. »Želim si, da bi nekdo, ki bo prišel za menoj, znal povedati, koliko dolga imamo in kakšna je tekoča likvidnost, kar meni ni uspelo. Priznam, to je bila velika naloga, ki ji nisem bil dorasel. Upam, da kmalu ne bo več nad nami nočne more dolga,« je samokritično povedal Križaj. Za nemoteno izvajanje programov alpskega dela SZS so na pomoč priskočili tudi nordijci, ki so jim odtrgali del svoje pogače. Na nasprotnike v zvezi je Gorenjec naletel tudi v trenerskih vrstah. Ti niso redno prejemali plač, zataknilo pa se mu je tudi pri dobavi tekmovalnih dresov. Križaj na SZS ostaja kot zunanji sodelavec, na njegov vroči stol pa je sedel Dušan Videmšek .


Zapustiti je moral Celje in reprezentančno klop. © Saša Despot

 

Kasim Kamenica
Oditi je moral tudi Sarajevčan Kasim Kamenica . Še oktobra je imel dve ugledni funkciji, do konca novembra je ostal brez obeh. Najprej so mu izhodna vrata pokazali pri Celju, le nekaj dni kasneje pa se mu je v državni reprezentanci odpovedal še predsednik rokometne zveze Žiga Debeljak . V oči je bodlo predvsem dejstvo, da naj bi se Debeljak za tovrsten ukrep odločil samovoljno, brez posvetovanja s predsedstvom zveze, kar je sicer običajen postopek. Kamenica in zveza naj bi se po pogovoru z Debeljakom sicer razšla sporazumno. »Na današnjem sestanku je Debeljak izrazil željo, da bi prekinil moje sodelovanje z RZS. Razlogi za zamenjavo so zame osebno velika neznanka, kljub temu pa se vsem igralcem zahvaljujem za dosedanje sodelovanje,« je ob slovesu dejal Kamenica. Če je njegova zamenjava v Celju po porazu z 'outsiderjem' Valurjem v Ligi prvakov še razumljiva, pa je nekoliko bolj skrivnostna reprezentančna. Kamenica je namreč tretji najuspešnejši selektor Slovenije, takoj za Tonetom Tisljem in Leopoldom Jerasom . V Celju ga je nadomestil Slavko Ivezič , v reprezentanci pa Miro Požun .


Vasja Bajc © Klemen Zibelnik

 
Vasja Bajc
Po vodenju španske, japonske, nizozemske, švedske in češke ekipe je Vasja Bajc leta 2006 prevzel izziv vodenja slovenske reprezentance. Veselje pa ni trajalo prav dolgo. Po slabih rezultatih slovenskih orlov, je le nekaj dni po 45. rojstnem dnevu, natančneje 24. januarja, ponudil odstop. Kaplja čez rob je bilo vmešavanje direktorja nordijskih reprezentanc Primoža Ulage v njegovo trenersko delo. Razloge za razrešitev je predstavil Primož Ulaga: »Edino merilo so rezultati. V tej sezoni niso dosegli pričakovanj javnosti in mene osebno, zato je bilo potrebno ukrepati. V začetku meseca sem se vključil v trenersko delo, večina trenerjev je to sprejela, očitno pa ne tudi Vasja Bajc. Presenetile so me njegove besede, da on v takšnih razmerah ne more delovati, sodu pa so dno izbili rezultati na novoletni turneji.« Slovenskega strokovnjaka, ki je češkega skakalca Jakuba Jando pripeljal do zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala, je zamenjal Finec Ari-Pekka Nikkola , ki je pred tem vodil B ekipo.


Tomaž Nose je bil suspendiran za 20 mesecev. © Adria Mobil

 
Tomaž Nose
Slovenija je bila dolgo osamljeni otoček brez grešnih kolesarjev. Letošnje poletje pa smo dobili kolesarja, ki je padel na dopinškem testu. Nesrečnež je bil Tomaž Nose , ki je postal žrtev birokratskih napak. Zmagovalec zadnjih dveh kolesarskih dirk po Sloveniji ni zanikal jemanja nedovoljenega testovirona: »Testoviron sem jemal izključno iz zdravstvenih razlogov in nikakor ne z namenom izboljšanja rezultatov, prav tako pa sem zdravilo ves čas jemal v predpisani količini.« Nose je za uporabo testovirona pridobil dovoljenje OKS, saj so mu ga zdravniki predpisali zaradi osteoporoze. Član novomeškega Adria Mobila naj bi dovoljenje dobil za nastope na vseh tekmovanjih, seznanjena naj bi bila tudi Mednarodna protidopinška agencija (WADA). Prišlo pa je do birokratske napake, saj ni obvestil Mednarodne kolesarske zveze (UCI). KZS ga je suspendirala za 20 mesecev, tudi za nazaj, ko je še tekmoval. Zanimivo je, da so vzorec A testirali v dveh laboratorijih, kjer je bil eden pozitiven, drugi pa negativen. Nosetu test vzorca B ni bil omogočen.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.