Dvoboj med Hrvati in Rusi odločile enajstmetrovke

Foto: Profimedia Domagoj Vida
Znan še zadnji udeleženec polfinala.
Oglej si celoten članek

Kot zadnji so se v polfinale svetovnega prvenstva uvrstili hrvaški nogometaši. Ti so v zadnjem četrtfinalu premagali Rusijo po streljanju enajstmetrovk. Hrvaška se bo v polfinalu pomerila z Anglijo.

Hrvatje so se na tekmi sicer znašli v zaostanku, ko je z izjemnim strelom od daleč v 31. minuti zgornji levi kot zadel Denis Čerišev. Hrvaški vratar Danijel Subašić je projektil pospremil le s pogledom. A veselje na tribunah v Sočiju ni trajalo dolgo, že osem minut kasneje je izenačil Andrej Kramarić, ki je v sredini kazenskega prostora pritekel in zadel z glavo po podaji Maria Mandžikića. Ta je ruski obrambi pobegnil po levi strani.

V drugem polčasu so Hrvatje večinoma pritiskali na vrata gostiteljev, a se mreži v rednem delu tekme nista več zatresli. Nato pa je v 11. minuti prvega podaljška v polno zadel Vida in povzročil delirij med hrvaškimi navijači na stadionu in domovini. A tudi Rusi so se znali vrniti. V 115. minuti je po podaji s prostega strela v kazenskem prostoru Hrvatov najvišje skočil naturalizirani Brazilec Mario Fernandes in zadel za 2:2.

Mož beseda Pred dvema letoma napovedal maščevanje, zdaj jih je poslal s SP

Pri strelih z bele točke sta bila neuspešna dva ruska nogometaša, tudi nekajminutni junak Fernandes, pri Hrvatih pa je zgrešil Mateo Kovačić. A na njegovo srečo je piko na i že drugič zapored z enajstmetrovke postavil Ivan Rakitić.

Čakali so 20 let

Hrvati so tako po 20 letih spet v polfinalu mundiala, Rusi pa so prekinili niz uspehov gostiteljev prvenstev. Na prejšnjih petih SP se je gostitelj prebil vsaj do polfinala, Rusi so tokrat obstali stopničko nižje.Prvi polčas ni postregel s posebno razburljivo predstavo. Priložnosti na obeh straneh je bilo malo, kljub temu pa sta obe ekipi po enkrat zadeli.

Uvod drugega polčasa je bil precej miren, v 60. minuti pa so imeli Hrvati izjemno priložnost za vodstvo, ko je Ivan Perišić po odbiti žogi prišel do strela z osmih metrov, a je zadel vratnico. Takoj zatem je na drugi strani z glavo poskusil Artem Dzjuba, a Subašić ni imel pretežkega dela. V 72. minuti je z glavo poskusil še Aleksandr Erohin, a žogo poslal malce čez gol.

Ekipi tudi v nadaljevanju nista bili posebej napadalno razpoloženi, na drugi strani sta obrambi dobro opravljali svoje delo, tako da se izid ni več spremenil. Sledil je podaljšek, v katerem so Hrvati povedli v 101. minuti, potem ko je po kotu, ki ga je izvedel Luka Modrić, z glavo zadel Vida.

Tretji polfinalist Sanje stare 52 let še živijo

V 112. minuti so po kotu do strela prišli tudi Rusi, poskusil je Daler Kuzjajev, toda Subašić je bil na mestu. Zato pa so Rusi izenačili tri minute pozneje, ko je po prostem strelu in podaji Alana Dzagojeva z glavo zadel Fernandes. Ko je malce pred koncem Subašić obranil še nevaren strel Romana Zobnina, je bilo jasno, da bodo zmagovalca odločile enajstmetrovke. Pri Hrvatih so zadeli Marcelo Brozović, Luka Modrić, Vida in Rakitić, pri Rusih pa Dzagojev, Sergej Ignaševič in Kuzjajev. Subašić je obranil strel Fedorju Smolovu, Igor Akinfejev pa Kovačiću. Fernandes pa je zgrešil gol, ko je Subašić že krenil v napačno stran.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 20:34 8. Julij 2018.

    Dreki hrvaški

  • 13:28 8. Julij 2018.

    sama fovšarija

  • 07:43 8. Julij 2018.

    Hrvatom se bo zmešalo, saj so z malo sreče že drugič zmagali. Če že vse drugo gre narobe, jim gre …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.