Egipt: 73 mrtvih na nogometni tekmi

Foto: Reuters Port Said Egipt navijači incidenti izgredi Foto: Reuters Port Said Egipt navijači incidenti izgredi Foto: Reuters Port Said Egipt navijači incidenti izgredi Foto: EPA Port Said Egipt navijači incidenti izgredi Foto: EPA Port Said Egipt navijači incidenti izgredi Foto: EPA Port Said Egipt navijači incidenti izgredi Foto: EPA Port Said Egipt navijači incidenti izgredi Foto: Reuters Nogometna tekma v Egiptu
Iz Egipta prihajajo poročila o hudih izgredih na nogometni tekmi, pri katerih naj bi življenje izgubilo vsaj 73 ljudi, okrog tisoč pa je ranjenih. V Port Saidu sta se merila domači Al-Masri in Al-Ahli, eden najuspešnejših egiptovskih klubov. Nogometaše in navijače Al-Ahlija bodo iz Port Saida odpeljali z vojaškimi helikopterji.
Oglej si celoten članek

Hudi izgredi na nogometni tekmi med Al-Masrijem in Al-Ahlijem so terjali življenja vsaj 73 ljudi, več sto pa je ranjenih, poroča egiptovska televizija. S posnetkov je razvidno, kako domači navijači kluba iz Port Saida tečejo po igrišču in lovijo gostujoče nogometaše Al-Ahlija (v rdečih dresih).

"To ni nogomet. To je vojna in ljudje umirajo pred našimi očmi. Nič se ne premakne, ni varnostnikov in ni reševalcev," je za eno izmed televizij dejal Al-Ahlijev nogometaš Mohamed Abo Treika, junak zmage domače reprezentance na Afriškem pokalu narodov leta 2008. "Pozivam k odpovedi prve lige. Takšnega groznega dogodka ne bomo mogli nikoli pozabiti," je še dodal. Nogometna zveza je kmalu po tem za "nedoločen čas" prekinila tekmovanje v prvi ligi, egiptovski parlament pa je za četrtek napovedal izredno sejo. Vojska je po nogometaše in navijače gostujoče ekipe poslala helikopterje, ki jih bodo odpeljali iz Port Saida.

Incidenti so se začeli po koncu tekme, ki jo je domača ekipa dobila s 3:1. Po zadnjem sodnikovem žvižgu se je na zelenico vsulo več tisoč navijačev Masrija, ki so se v veliki gruči začeli nabirati okrog vhoda v slačilnice, kamor je, sodeč po posnetku, uspelo pobegniti večini nogometašev, vsaj eden izmed njih (pri 00:34) pa se je z množico tudi spopadel.

Namestnik ministra za zdravje, Hesham Sheiha, je za lokalno televizijo povedal, da je bila večina poškodb posledica pretresov in globokih ureznin. Dogodke je označil za "nesrečne" in pristavil: "To je največja nogometna nesreča v zgodovini Egipta." Viri znotraj ministrstva so potrdili, da je številka umrlih s prvotne ocene 25 narasla na 50, nato pa že na 73. Takoj po tem, ko so se razširila poročila o neredih v Port Saidu, je egiptovska televizija prikazala slike gorečega stadiona v Kairu, kjer je sodnik odpovedal tekmo med Zamalekom and Ismailijem. Navijači so v odgovor zanetili požar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:13 2. Februar 2012.

    stoka balinska.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.