En dan, štiri slovenske zlate kolajne

Foto: Nina Jelenc
Foto: Nina Jelenc
Najstniški kajakaš Simon Brus se je v Banjaluki izkazal, da bi se le težko bolj: na EP v slalomu na divjih vodah je osvojil naslov mladinskega prvaka. Zvečer so zlato kolajno v konkurenci mlajših članov osvojili še dvojec Luka Božič in Sašo Taljat, kajakašica Eva Terčelj in kanuist Anže Berčič.
Oglej si celoten članek

Slovenski kajakaš Simon Brus je na evropskem prvenstvu (EP) v slalomu v Banjaluki osvojil naslov mladinskega prvaka. Brus se je letos izkazal že v članski konkurenci, kjer je skupaj s Petrom Kauzerjem in Juretom Megličem priveslal do zlate moštvene kolajne, lani pa je bil najboljši tudi na prvih olimpijskih igrah mladih. Še ne 18-letni celjski kajakaš Brus, ki je v letošnji sezoni po zaslugi dobrih voženj na izbirnih tekmah postal tudi del članske slalomske reprezentance, je v Bosni in Hercegovini najboljšo pripravljenost pokazal že v kvalifikacijah, kjer je bil od tekmecev hitrejši za nekaj več kot pol sekunde.

Dobro je nastopil tudi v polfinalu, kjer je zasedel tretje mesto in se brez težav uvrstil v finale. V finalu je sicer naredil nekaj napak, med drugim so mu sodniki dosodili tudi dve kazenski sekundi na prvih vratih, a izjemno hitra vožnja – brez prištetih kazenskih sekund je dosegel skoraj pet sekund hitrejši čas kot tekmeci – je zadostovala za naslov evropskega prvaka. Za Brusa to ni prva kolajna z največjih tekmovanj. Lani je na olimpijskih igrah mladih v Singapurju zmagal, na mladinskem svetovnem prvenstvu v Foixu pa postal svetovni podprvak. Kolajno je osvojil tudi v članski konkurenci. Na letošnjem EP v Španiji je skupaj s Kauzerjem in Megličem v ekipni vožnji priveslal do naslova prvaka.

"Ko sem prišel v cilj, sem pričakoval kolajno, si pa nisem mislil, da bom zmagal, saj sta bila za menoj še dva tekmovalca na startu. Zmaga mi veliko pomeni, saj posamične kolajne z EP še nimam. Jutri nas čaka še moštvena vožnja, v kvalifikacijah smo zmagali, tako da tudi tam merimo visoko," je po naslovu mladinskega prvaka povedal Brus.


Za las je brez finalne vožnje v isti kategoriji ostal Brusov reprezentančni in klubski kolega Martin Srabotnik, ki je zasedel enajsto mesto. Nastop v finalu se mu je izmuznil za vsega tri stotinke sekunde. V polfinalu je veslal tudi tretji slovenski kajakaš v konkurenci mladincev Matic Štrukelj, ki je prvenstvo končal na 14. mestu.

Še trije naslovi evropskih prvakov

Primorska naveza Luka Božič-Sašo Taljat, ki se lahko pohvali tudi s kolajnami s članskih svetovnih prvenstev tako v slalomu kot spustu na divjih vodah, je v Bosni in Hercegovini upravičila vlogo enega izmed glavnih favoritov za osvojitev kolajne. Varovanca Dejana Testena sta bila najboljša že v kvalifikacijah, v polfinalu sta postavila več kot pet sekund hitrejši čas kot drugouvrščena francoska dvojica, na koncu pa sta v finalu, ki so ga organizirali v poznih večernih urah pod reflektorji, s sicer nekoliko počasnejšo vožnjo kot v polfinalu, zanesljivo priveslala do naslova evropskih prvakov do 23 let. Češka tekmovalca Ondrej Karlovsky in Jakub Jane, ki sta bila druga, sta namreč zaostala za 2,62 sekunde.

Veselje v slovenskem taboru ob osvojitvi druge zlate kolajne tega dne se še ni dobro poleglo, ko se je kolajne zlatega leska veselila še kajakašica Eva Terčelj. Z dolgo progo v Banjaluki je opravila brez kazenskih sekund in se zasluženo veselila prve kolajne z največjih tekmovanj v konkurenci mlajših članic. V finalu je nastopila še ena nekdanja mladinska svetovna prvakinja in nosilka bronaste kolajne z lanskega članskega EP Urša Kragelj, ki je v kvalifikacijah dosegla drugi čas, a zaradi napake v 11. protitočnih vratih ostala brez kolajne. Dve kazenski sekundi sta jo namreč potisnili na četrto mesto. Za bronom je zaostala za 14 stotink sekunde, brez kazenskih sekund pa bi zasedla drugo mesto.

Četrto zlato kolajno tretjega tekmovalnega dne je v konkurenci kanuistov priveslal Anže Berčič. Ljubljančan je dobro pripravljenost kazal že na tekmah svetovnega pokala, v Tacnu je namreč osvojil četrto mesto. Na EP za mlajše člane pa je stopil na najvišjo stopničko. Po polfinalu je bil drugi, v finalni vožnji pa s progo opravil najbolje. Blaž Cof je v finalni vožnji nekoliko izgubil linijo in zaradi tega v 17. vratih prejel 50 kazenskih sekund. Na koncu je bil deseti. V polfinalu je obstal Jure Lenarčič, ki si je 13. mesto delil z Britancem Adamom Burgessom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.