En šok za drugim: Nišikori in Čilić v finalu

Foto: EPA US open polfinale Foto: EPA Đoković Nišikori US open polfinale Foto: EPA Nišikori US open polfinale Foto: EPA Đoković US open polfinale Foto: EPA Čilić Federer US open polfinale Foto: EPA Čilić US open polfinale Foto: EPA Federer US open polfinale
V polfinalu zadnjega grand slama sezone smo videli dve veliki presenečenji, saj sta se tako Novak Đoković kot Roger Federer poslovila po zanesljivem porazu. Za Srba je bil usoden Kei Nišikori, za Švicarja pa Marin Čilić.
Oglej si celoten članek

V prvem polfinalu je Kei Nišikori zanesljivo, v štirih nizih (6:4, 1:6, 7:6 (4), 6:3), ugnal prvega igralca lestvice ATP Novaka Đokovića in postal prvi Azijec, ki se je uvrstil v finale grand slama. V finalu bo 24-letni Japonec, ki je Đokoviću preprečil peti zaporedni finale v New Yorku, igral s 14. nosilcem, Marinom Čilićem.

Hrvat je še bolj prepričljivo, s 3:0 v nizih (6:3, 6:4, 6:4), premagal Rogerja Federerja in Švicarju preprečil osvojitev šestega naslova na OP ZDA. Nišikori, ki si je z uvrstitvijo v finale zagotovil vsaj osmo mesto na lestvici ATP, v medsebojnih dvobojih proti Čiliću vodi s 5:2, dobil je tudi oba letošnja medsebojna dvoboja v Brisbanu in Barceloni.

Popustil Nole, ne Nišikori

"Čudovit občutek je, ko premagaš številko ena na svetu. Sem zelo vesel. Upam, da je to tudi odlična novica za Japonsko. Po koncu drugega niza sem se trudil, da bi ostal zbran. Pogoji za igro so bili res težki," je po zmagi dejal Nišikori, ki se je bolje od Srba spoprijel z visokimi temperaturami (35 stopinj Celzija).  

V prvem nizu je Japonec Đokoviću takoj vzel servis, a se je Nole uspel vrniti in poravnati izid. Toda po 39 minutah je niz vendarle pripadel Nišikoriju. Srb je v drugem nizu igral bolje in je za izenačenje v nizih porabil pol ure, oddal pa le eno igro.

Zdelo se je, da bo Nišikorija zdelala utrujenost, potem ko je na turnirju že dvakrat igral pet nizov - proti Milošu Raoniću in Stanislasu Wawrinki - a je tretji niz dobil v podaljšani igri, ki jo je začel s štirimi zaporednimi dobljenimi točkami. Četrti niz se je začel enako kot prvi - z breakom Nišikorija. Tokrat Nole ni znal izkoristiti priložnosti za rebreak, na koncu pa je še drugič izgubil servis in Japoncu prepustil zmago, čeprav je skupno osvojil več točk (120:117).

Čilić zasenčil Fedexa

Čilić je skozi celoten dvoboj igral spektakularno, ponovno je izjemno serviral in delal zelo malo neizsiljenih napak, kar ga je privedlo do zmage brez izgubljenega niza. V prvem nizu je Federerju odvzel servis v četrti igri in obdržal vodstvo do konca. V drugem je "break" naredil v prvi igri, nato pa v celotnem nizu na svoj servis izgubil le še pet točk in skupno povedel že z 2:0. 

V tretjem nizu je Federer takoj odvzel servis Hrvatu, kar je ameriško občinstvo burno pozdravilo. Toda Čilić je bil premočan - hitro je vrnil udarec, nato pa v sedmi igri še četrtič na dvoboju dobil igro ob začetnem udarcu Švicarja. V zadnji igri ni pokazal nobene živčnosti, vse je rešil s tremi asi in enim backhand winnerjem. 

Prerojen z Ivaniševićem

"To je bil gotovo moj najboljši tenis v življenju. Nikoli nisem mislil, da lahko v takšnih pogojih in ob takšni priložnosti odigram na takšnem nivoju. To je zame čudežen dan. Ne morem verjeti. Mislim, da je Goran (trener Ivanišević, op. a.) veliko prispeval k mojim uspehom. Dal mi je samozavest, posebej na grand slamih," je pojasnil Čilić.

"Ko serviram dobro, lahko premagam vsakogar in danes sem serviral izjemno dobro," je po dvoboju z nasmehom na obrazu še dodal Čilić, ki je postal prvi Hrvat po letu 2001, ki se je prebil v finale grand slama. Pred 13 leti je prav njegov trener Goran Ivanišević v finalu Wimbledona premagal Avstralca Pata Rafterja.

Federer: "Tenis stare šole"

"Res sem mislil, da bi lahko zmagal na tem turnirju. Seveda sem razočaran. Pogoji so bili 'hitri', on pa je serviral odlično. To je bil tenis stare šole. Povsod je udarjal 'na polno': s forehandom, backhandom, na servisu in returnu. Nisem mogel dovolj dolgo držati njegovega ritma, da bi v njegove misli vnesel dvom. Preprosto nisem bil dovolj dober za zmago," je po porazu dejal Federer.

OP ZDA (36,2 mio. dolarjev), polfinale:

Marin Čilić (Hrv/14) : Roger Federer (Švi/2) 6:3, 6:4, 6:4;
Kei Nišikori (Jap/10) : Novak Đoković (Srb/1) 6:4, 1:6, 7:6 (4), 6:3.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.