Enajstmetrovke nič več grob Angležev?

Foto: Žurnal24 Fabio Capello pred SP v nogometu nima mirnega spanca. (Foto: Reuters)
Igra angleške reprezentance bo na SP v Južnoafriški republiki v veliki meri odvisna tudi od zdravja prvega zvezdnika Wayna Rooneyja in izvajanja enajstmetrovk!
Oglej si celoten članek

Za Waynom Rooneyjem je odlična klubska sezona, vsaj kar zadeva igralske predstave, ne pa tudi zdravstvene. Razbolen gleženj ne muči le nogometaša, pač pa tudi angleškega selektorja Fabia Capella.

"Nastop Rooneyja na SP ta trenutek ni vprašljiv. Se pa bojim, v kakšni formi bo. Boril se je s poškodbami, a je eden največjih borcev," meni Capello in dodaja: "Pravzaprav ne vem, kaj naj z njim. Zdravstveno ni pripravljen na nastop. Stalno mu govorim, naj izpusti kakšen trening, a ne more mirovati. Če ne drugega, teče. Vedno mi zabrusi, ni šans, šef, treniral bom z ostalimi."

Capella pa skrbi še nekaj drugega. To so enajstmetrovke, zaradi katerih so Angleži že trikrat izpadli na svetovnih prvenstvih in dvakrat na evropskih. Otočanov se je že prijel kompleks enajstmetrovk, zato so za pomoč tokrat poklicali norveškega znanstvenika Geira Jordeta, ki je leta proučeval izvajanje enajstmetrovk na svetovnih in evropskih prvenstvih, kot tudi tekmah Lige prvakov. Pred časom je izdal knjigo z nasveti za izvajanje enajstmetrovk, News of the World citira pet Jordetovih nasvetov:

- Sprejmite dejstvo, da enajstmetrovke niso loterija (Jordet trdi, da številni nogometaši mislijo, da pri izvajanju enajstmetrovk odloča sreča. Zaradi tega so pri izvajanju preveč zaskrbljeni in niso sposobni nadzorovati glave, zaradi česar je možnost, da bo žoga zgrešila cilj, večja.)

- Vse je v glavi (Jordet trdi, da se lahko s treningom izboljša kakovost izvajanja kazenskih udarcev za 15 odstotkov, a dodaja, da je na prvem mestu duševno stanje. Norvežan je dokazal, da se le 60 odstotkov udarcev konča z zadetkom, če nogometaš ve, da bo njegov zgrešen strel pomenil poraz njegovega moštva.)

- Trening je dobra izbira (Za razliko od nekaterih trenerjev, ki ne odobravajo trening strelov z bele točke, Jordet trdi, da so se za uspešna izkazala moštva, ki so dan pred tekmo trenirala izvajanje enajstmetrovk.

- Glejte vratarja v oči in čakajte na pravi trenutek (Izkazalo se je, da največkrat mrežo zgrešijo nogometaši, ki pred strelom vratarju obrnejo hrbet, in tisti, ki se za strel odločijo manj kot sekundo po sodnikovem znaku za izvajanje enajstmetrovke.

- Potrebna je tudi sreča (Jordet vseeno trdi, da je treba imeti tudi nekaj sreče, ki pa se nanaša na vratarja, ki mora uganiti, v katero smer bo nogometaš izvedel strel.)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.