EP po porazu z Islandijo ni več garancija

Foto: EPA
Foto: EPA
Slovenska rokometna reprezentanca je na prvi uradni tekmi po povratku z izjemnega svetovnega prvenstva v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo izgubila proti Islandiji (28:29). Poraz varovancev Borisa Deniča je bil še toliko bolj boleč, ker so proti otočanom vodili praktično celo tekmo.
Oglej si celoten članek

Zdesetkana slovenska izbrana vrsta - na današnji tekmi so manjkali poškodovani Dragan Gajić, Matej Gaber in Uroš Bundalo - je v svoji prvi tekmi po sijajnem četrtem mestu na januarskem svetovnem prvenstvu v Španiji doživela poraz. V mariborski dvorani Tabor ji je mero vzela močna Islandija, ki je z današnjo zmago naredila velik korak k prvemu mestu v skupini 6, Slovenija pa bo svoj nastop na sklepnem turnirju naskakovala na naslednjih treh tekmah. Prvo bo igrala že v nedeljo, 7. aprila, ko se bo v Reykjaviku znova pomerila z otočani, zadnji kvalifikacijski tekmi pa bo igrala junija, ko se bo najprej doma pomerila z Belorusijo, nato pa še v gosteh z Romunijo.

Slovenski selektor Boris Denič je iz strateških razlogov na tribuni pustil visokoraslega nemškega legionarja Nenada Bilbijo, Deana Bombača in Matevža Skoka, v uvodno postavo pa uvrstil vratarja Gorazda Škofa, krilcai Luko Žvižeja in Gašperja Marguča, zunanje igralce Uroša Zormana, Jureta Dolenca in Boruta Mačkovška, na šestmetrski črti pa se je z Islandci ruval Miha Žvižej.

Že uvodne minute so nakazale obojestransko brezkompromisno igro, na mariborskem parketu se je pošteno iskrilo, pod silo udarcev so občasno obležali tudi telesno izjemno dobro pripravljeni slovenski in islandski rokometaši. V teh okoliščinah so se bolje znašli domači igralci, ki so bili vseskozi v rahli rezultatski prednosti, trdoživi severnjaki pa so jim vztrajno dihali za ovratnik. Visok ritem je terjal tudi svoj davek, Denič je že ob koncu prve četrtine tekme v ogenj poslal sveže igralce, prav ti pa so poskrbeli za najvišje vodstvo v prvem polčasu.

Na odmor z najvišjo prednostjo

"Nova" slovenska zunanja vrsta (Vid Kavtičnik, Sebastian Skube in Marko Bezjak) je v 22. minuti povišala na 9:6, a so se ji tekmeci iz dežele gejzirjev le dve minuti kasneje približali za gol (9:8). Slovenci so nov "jurišni val" uprizorili ob koncu prvega polčasa, po golu Kavtičnika s 7-metrovke so v 30. minuti povišali na 13:9.

Slovenija je drugo polovico tekme začela z lepo prednostjo štirih golov, a so jih Islandci že po štirih minutah skorajda ujeli (14:13). Za Zormana in njegove soigralce je bilo to resno opozorilo, da bodo morali garati do konca tekme. Izbranci islandskega selektorja Arona Kristjanssona so bili namreč iz minute v minuto vse bolj pogumni in vseskozi vršili strahovit pritisk. Slovenci so jih nadzorovali do 47. minute, ko so jih tekmeci ujeli in izenačili na 20:20.

Deničevi izbranci so znova nekoliko lažje zadihali v 50. minuti, ko so po dveh zaporednih golih Skubeta povišali na 23:21, a so Islandci hitro nadoknadili primanjkljaj in v 52. minuti izenačili na 23:23. V razburljivi in stresni končnici je bilo več svežine na strani gostov, ki so s hitrimi in enostavnimi akcijami prebijali ne preveč prepričljivo slovensko obrambo. Kari Kristjan Kristajnsson je v 59. minuti popeljal do prvega vodstva na tekmi, Islandci pa so rahlo prednost zadržali do konca tekme.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Skube s petimi goli, Kavtičnik, Dolenec in Zorman so jih dosegli po štiri. V islandski izbrani vrsti je Gudjon Valur Sigurdsson dosegel devet zadetkov.

Kvalifikacije za EP 2014, skupina 6, 3. kolo:

Slovenija : Islandija 28:29 (13:9)
Skube 5, Kavtičnik 4 (3), Dolenec 4 (1), Zorman 4; Sigurdsson 9 (2), Petersson 5, Gudjonsson 4

Že odigrano:
Romunija : Belorusija 31:34 (13:18)
Dospinescu 6, Criciotoiu 5, Ramba 5; S. Rutenka 11, Šilovič 6, Brovka 5, Citov 5

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.