UCI odločila v primeru britanskega zvezdnika

Foto: EPA chris froome, dirka po franciji
Krovna kolesarska zveza je razkrila usodo britanskega kolesarskega zvezdnika.
Oglej si celoten članek

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je oprostila britanskega zvezdnika Chrisa Frooma in zaprla njegov dopinški primer, zaradi katerega si prireditelj dirke po Franciji ASO člana britanske ekipe Sky, štirikratnega zmagovalca Toura, ne želi na francoski pentlji.

"Uci potrjuje, da je protidopinški primer z gospodom Christopherjem Froomom zdaj zaprt," so sporočili iz zveze.

Uci je v sporočilu za javnost zapisala, da je v dogovoru z Mednarodno protidopinško zvezo (Wada) zaprla primer Froome. Wada je obvestila Uci, da Froomov vzorec ne vsebuje nepravilnosti, zato se je Uci odločil, da preiskavo proti Britancu zaključi.

"Zelo sem zadovoljen, da me je Uci oprostil. Odločitev je velika stvar zame in ekipo, pomembna je tudi za kolesarstvo," je v izjavi za javnost ekipe Sky povedal 33-letni v Keniji rojeni Froome.

Foto: EPA Chris Froome

Froome je med lansko dirko po Španiji, na kateri je na koncu zmagal, oddal pozitiven vzorec. Novica o več kot enkrat prekoračeni vsebnosti salbutamola, ki se sicer uporablja za zdravljenje astme, je v javnost prišla decembra. Usoda britanskega zvezdnika pa je bila vse od takrat zavita v tančico skrivnosti.

Froome je z ekipo skušal dokazati, da ni kršil protidopinških predpisov. Z dirk ga ni izločila njegova ekipa Sky, navkljub odprtemu primeru je nastopil na majski dirki po Italiji in jo zmagal. Mednarodna kolesarska zveza mu prav tako ni izrekla suspenza. Pozvala ga je le, da pojasni, zakaj takšne vrednosti salbutamola.

V nedeljo je ASO ekipi Sky poslal elektronsko sporočilo, da Froome ni zaželen na sobotnem startu Toura. Po poročanju portala cyclingnews se je ASO skliceval na pravilo, ki pravi, da lahko "zavrne udeležbo ali izključi ekipo ali člana, ki bi povzročil škodo podobi in ugledu ASO-ju ali dogodku kot celoti".

Sky se je na dejanje ASO-ja že odzval in pričakovano pritožil na francoski olimpijski komite. Zaslišanje naj bi bilo v torek, končna odločitev pa mora biti znana do srede.

Če bo Froome lahko nastopil in bo 29. julija na Elizejskih poljanah slavil, se bo pridružil Francozoma Jacquesu Anquetilu, Bernardu Hinaultu, Belgijcu Eddyju Merckxu in Špancu Miguelu Indurainu, ki so na francoski kolesarski pentlji slavili po petkrat.

ASO je v preteklosti že prepovedal nastop kolesarjem oziroma ekipi. Pred devetimi leti so se prireditelji že opekli, ko so prepovedali nastop Belgijcu Tomu Boonenu, ki so ga večkrat zalotili pri uživanju kokaina, a so ga na koncu oprostili in Boonen je nastopil.

Leta 2008 pa je ASO prepovedal nastop celotni ekipi Astane. Takrat je ASO v obrazložitvi zapisal, da je Astana "naredila škodo Touru in kolesarstvu nasploh. Astana je leto prej izdala organizatorjevo zaupanje". S tem je preprečila, da bi Španec Alberto Contador branil svojo zmago iz leta 2007.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.