Epilog: točka kazni Márquezu in 25 za Hondo

Foto: Youtube
Foto: Youtube
Vodstvo tekmovanja je španskega motociklista Marca Márqueza (skorajda) popolnoma oprostilo za dogodke v Aragoniji in mu zaradi padca rojaka Danija Pedrose pribilo zgolj kazensko točko.
Oglej si celoten članek

Marc Márquez se je moral z moštvenim kolegom pri Hondi Danijem Pedroso pojaviti na zaslišanju vodstva dirke v Sepangu, kjer so skupaj pregledali dokazno gradivo z dirke za veliko nagrado Aragonije. Tam je Márquez pri poskusu prehitevanja zadel Pedrosov motocikel in zmotil delovanje kabla za nadzor zdrsavanja, kar je povzročilo padec in odstop rojaka.

Ta je skupaj s Jorgejem Lorenzom (Yamaha) nato ostro kritiziral vodilnega v skupnem seštevku za prevečkrat videno nevarno vožnjo in dodal, da vodstvo tekmovanja verjetno spet ne bo storilo ničesar.

Na zaslišanje s Suppom in Yokoyamo

Pedrosa ni bil daleč od resnice, saj so Márqueza pred dirko v Sepangu kaznovali z eno kazensko točko (skupno je pri treh), slabše pa jo je odnesla ekipa (kazen se je torej dotaknila tudi Pedrose samega), ki bo ostala brez 25 točk v konstruktorskem seštevku.

Po poročanju španskega dnevnika As sta se moštvena kolega pri Repsol Hondi na zaslišanju pojavila ob 12. uri, ločena pa sta ju spremljala vodja ekipe Livio Suppo in tehnični direktor Takeo Yokoyama.

Kazenske točke, ki (še) ne pomenijo hujše kazni

Po 15 minutah z direktorjem dirke in predstavnikom Irte Mikom Webbom, Francom Uncinijem (FIM), Lorisom Capirossijem (svetovalcem za varnost dirkačev) in Javierjem Alonsom (Dorna) sta imela sedem minut za odgovore, devet minut pozneje pa tudi izvedela končno sodbo.

Prostor sta zapustila skupaj, Pedrosa nasmejan, Márquez pa z resnim izrazom na obrazu, zaradi česar so se pojavile govorice o hujši kazni, toda Suppo je nato potrdil, da gre le za kazensko točko, podobno tisti iz Silverstona, ko je Márquez "spregledal" rumeno zastavo in ogrozil delavce na stezi, ki so pomagali Calu Crutchlowu. Skupno ima že tri kazenske točke.

Webb: To je sporočilo Marcu in Hondi

Debitant v kraljevskem razredu je zdaj le še točko oddaljen od kazni starta z začelja, štiri od starta iz boksov in sedem od suspenza ene dirke. Tudi točka "minusa" seveda ne bo ogrozila njegovega pohoda na vrh v razredu MotoGP, kjer ima pred zadnjimi dirkami 39 točk prednosti pred Lorenzom in 54 pred Pedroso. 

"Lahko rečemo, da poteza vodstva dirke pomeni sporočilo Marcu in Hondi. Točka kazni Marcu je uradno opozorilo za njegov način vožnje, oprostite, ne način vožnje, toda način obnašanja na stezi, kakršnega bi si želeli. Čeprav je res, da je bil kontakt zelo blag, so bile posledice večje. Želeli pa smo pojasniti, koliko se lahko Marc 'bori' z nasprotniki, še posebno pri zaviranju," je po odločitvi dejal vodja dirke Webb.

"Odgovornost je vedno na dirkaču, ki prihaja od zadaj. Ta se mora vedno prepričati, da se ne bo dotaknil ali prišel na sredo idealne linije tistega, ki je pred njim. Po nekaj letošnjih incidentih se je prvič tudi preveč dotaknil dirkača, ki je bil pred njim. Zato je bil pravi trenutek, da mu pošljemo sporočilo: 'To nam ni všeč, prosimo, bodi previdnejši.' To ni vprašanje njegovega sloga, temveč vprašanje spoštovanja."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.