Epski predstavi prvih zvezdnikov, na koncu Luka zadovoljnejši

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Košarkarji Dallasa so pred domačimi gledalci premagali žilave košarkarje iz Oklahome. Mavericks so slavili s 121:114.
Oglej si celoten članek

Luka Dončić je izpustil zadnjo tekmo proti moštvu Chicago Bulls, njegovi soigralci pa so doživeli visok poraz. Tokrat je bil slovenski zvezdnik znova v kadru zasedbe iz Dallasa, ki se je na domačem parketu pomerila z ekipo Oklahoma City Thunder. Mavericks so v dvoboj vstopili z razmerjem 13-13 med zmagami in porazi, gostje so prav tako odigrali 26 dvobojev in na njih zabeležili 11 zmag in 15 porazov.

Gledalci so bili znova priča dvoboju dveh izmed treh najboljših strelcev v ligi. Po Giannisu Antetokounmpu (povprečje 31.1 točke na  tekmo) se je Dončić, najboljši po številu doseženih točk v ligi (32.9), tokrat pomeril s tretjim na omenjeni lestvici Shaijem Gilgeous- Alexandrom (30.8). V tej sezoni sta se ekipi že srečali, Mavericks so na začetku sezone v zadnji četrtini zapravili 16 točk prednosti in izgubili.

Foto: Profimedia Shai Gilgeous-Alexander

Trener Oklahome Mark Daigneault je tokrat že po vsega dveh minutah posegel po minuti odmora. Njegovi igralci so zgrešili prve tri mete, Dallas pa je preko Dwighta Powella prišel že do dveh skokov v napadu. A domači so bili prav tako nenatančni (1/4) in so ob 'timeoutu' tako vodili le s 3:0. Nato je Dončić zadel 3 od štirih prostih metov, takoj zatem pa je bil natančen še izza črte za tri točke za 9:0. 

Gostje so prvič žogo spravili skozi obroč šele po treh minutah in pol, kasneje pa so jim 'na pomoč' priskočili tudi sodniki. Ti so prvo napako storili, ko so nepravilno dosodili osebno napako Dončića v napadu, nato pa v eni izmed naslednjih akcij niso opazili kdo je zadnji igral z žogo preden je ta odšla v avt.

Domači so prihajali do odprtih metov, a jih niso uspeli zadeti. V prvih devetih minutah in pol je bil njihov met iz igre le 22.7-odstoten (5/22). To so gostje izkoristili in izid najprej izenačili na 17:17. Luka je odgovoril s črte prostih metov s svojo 10. in 11. točko, nato pa so devet zaporednih točk s tremi trojkami dosegli košarkarji iz Oklahome. Ti so tako povedli s sedmimi točkami.

Dončić je razliko zmanjšal na 23:28 s košem tik pred koncem četrtine. Po vodstvu z 12:0 so igralci Dallasa sicer dosegli le še 11 točk, njihovi tekmeci pa 28.

Začetek druge četrtine je Luka presedel na klopi. S trojkama Maxija Kleberja in Franka Ntilikine so njegovi soigralci kmalu povsem ujeli priključek.

Slovenec se je v igro vrnil slabih sedem minut pred koncem prvega polčasa pri zaostanku 35:37, v naslednji minuti pa je s trojko Dallas vrnil v vodstvo in hkrati v tem času v obrambi pobral kar tri ulovljene žoge. Thunder je kasneje trikrat še uspel izenačiti, po dveh zaporednih uspešnih metih za tri točke Tima Hardawayja Jr. pa se je na semaforju izpisal izid 51:45.

Ko se je razigral še Dončić, je razlika začela hitro naraščati. Dvakrat je zadel ob prekrških nasprotnikov, obakrat pa je nato izkoristil tudi dodaten prosti met. Sledili sta še podaji za trojki Hardawayja Jr. in Reggieja Bullocka za +16. Za končni izid prvega polčasa je nato sicer poskrbel Jalen Williams, ki je štiri sekunde pred koncem zadel za 52:66. Luka (24 točk, 7  skokov, 4 podaje) je nato sicer še vrgel s sredine igrišča, a zadel obroč.

Foto: Profimedia Luka Dončić

V prvih dveh minutah tretje četrtine so sodniki Dallasu dosodili dve osebni napaki v napadu pri postavljanju blokade, nato pa še tehnično napako Dončiću. Na to bi se morali pri Dallasu pritožiti, saj je Slovenec z besedami 'C'mon man' (Dajmo, človek; op.p.) le želel opomniti Powella na igro v obrambi, sodnik JB DeRosa pa je menil, da so besede namenjene njemu. Ko se je Luka pritožil, da je govoril s soigralcem, se delilec pravice ni omehčal, na Slovenčeve besede je odvrnil, da je sprva pogledal njega, šele nato pa kanadskega moštvena kolega. Thunder se je približal na sedem točk zaostanka. 

A nato so začele 'padati' trojke domačih, natančni so bili Hardaway Jr., Spencer Dinwiddie, Dorian Finney-Smith in Luka. Po njegovem naslednjem košu je bilo 89:75.

Mejo tridesetih točk je presegel 2:45 pred koncem tretje četrtino. Zadel je ob prekršku, z dodatnim prostim pa je dosegel svojo 32. točko.

Na drugi strani se je razigral Gilgeous-Alexander, ki je s šestimi zaporednimi točkami Oklahomo pripeljal na -7. Sodniki so kasneje dosodili še tretjo osebno napako Dallasa v napadu v tretji četrtini, Bullock pa je ob tem zaradi ugovarjanja prejel še tehnično napako.

V zadnjo četrtino so domači krenili z idom 97:90. Dončić je imel na svojem računu poleg 32 točk še 11 skokov in 8 asistenc, Gilgeous-Alexander je prav tako zbral 32 točk.

Oba zvezdnika sta v prvih minutah četrte četrtine sedela na klopi, nekoliko boljše pa so se brez svojega prvega moža znašli domači košarkarji. Po dveh prodorih in koših Dinwiddieja, po minuti odmora pa še zabijanju Christiana Wooda so Mavericks tako povedli s 108:96.

Gilgeous-Alexander se je na parket vrnil že osem minut in pol pred koncem četrtine, Dončić je še naprej sedel ob igrišču. V igro se je vrnil dve minuti kasneje, tik pred tem je 'noro' trojko ob zvoku sirene zadel Dinwiddie za 111:101.

Štiri minute pred koncem je Dončić iz obrata zadel za 115:104, minuto in pol pred koncem pa je še enkrat poskrbel za 11 točk prednosti.

A odgovoril je Gilgeous-Alexander, ki je najprej dosegel koš, nato pa po nekaj sekundah ukradel žogo Dinwiddieju in zaključil za 112:119. Ostalo je še 36 sekund.

Po minuti odmora je ob agresivni obrambi gostov žogo izgubil še Dončić, gostje pa so se s hitrim košem približali le na pet točk zaostanka. Šestnajst sekund pred koncem je Bullock nato zadel dva prosta meta za 121:114.

Thunder je po minuti odmora izvajal žogo iz avta, vendar jo je presekal Kleber in dvoboj je bil dokončno odločen.

Dončić je v svojo statistiko vpisal 38 točk, 11 skokov, 8 asistenc, blizu trojnega dvojčka pa je bil tudi Dinwiddie, ki je vknjižil 20 točk, 7 ulovljenih žog in 10 podaj. Dvajset točk je dosegel tudi Hardaway Jr.

Prvi strelec dvoboja je bil Gilgeous-Alexander, ki je izenačil svoj najboljši dosežek sezone, zbral je 42 točk.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.