Etapa Cavendishu, Schleck rumen

Foto: Žurnal24 Mark Cavendish je na letošnjem Touru dobil že tri etape. (Foto: Reuters) Foto: Žurnal24 Andy Schleck (Saxo Bank) Foto: Žurnal24 Andy Schleck (Saxo Bank) Foto: Žurnal24 Andy Schleck (Saxo Bank) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Mark Cavendish (HTC-Columbia) Foto: Žurnal24 Mark Cavendish (HTC-Columbia) Foto: Žurnal24 Mark Cavendish (HTC-Columbia) Foto: Žurnal24 Mark Cavendish (HTC-Columbia) Foto: Žurnal24 Mark Cavendish (HTC-Columbia) Foto: Žurnal24 Mark Cavendish (HTC-Columbia) Foto: Žurnal24 Andy Schleck (Saxo Bank) Foto: Žurnal24 Mark Cavendish (HTC-Columbia) Foto: Žurnal24 Andy Schleck (Saxo Bank) Foto: Žurnal24 Andy Schleck (Saxo Bank)
Mark Cavendish je zmagovalec 11. etape kolesarske dirke po Franciji, še svoje tretje na letošnjem Touru. V rumeni majici vodilnega ostaja Luksemburžan Andy Schleck.
Oglej si celoten članek
Jan Tratnik v Quick Stepu
Slovenski kolesarji, ki si kruh služijo v tujini, bodo v naslednji sezoni še številčnejši. Mladi kolesar iz Idrije Jan Tratnik, ki je doslej nosil dres ljubljanskega kluba Radenska Zheroquadro, je uspešno prestal testiranja pri belgijski Pro tour ekipi Quick Step in je z njo podpisal dveletno pogodbo.

Mark Cavendish (HTC-Columbia) je zmagovalec 11. etape kolesarske dirke po Franciji, še svoje tretje na letošnjem Touru. Fotofiniš je pokazal, da je Britanec v ciljnem sprintu po 184,5 kilometra dolgi etapi od Sisterona do Bourg-les-Valencea premagal Italijana Alessandra Petacchija na drugem in Američana Tylerja Farrarja na tretjem mestu.

V skupnem seštevku francoske pentlje je vodstvo zadržal Luksemburžan Andy Schleck (Saxo Bank) pred lanskim zmagovalcem Špancem Albertom Contadorjem (Astana).

Cavendishu je na letošnji pentlji že uspel "hat-trick" zmag, potem ko je dobil še tretji ciljni sprint glavnine, skupaj pa jih ima na Touru v karieri že 13. Med sprinterji pa je spet prišlo do prerivanja, zato je žirija dirke že ukrepala. Najbolj jo je "skupil" prav Cavendishev moštveni kolega Avstralec Mark Renshaw, saj ga je žirija zaradi udarca med sprintom glavnine, ko je z glavo udaril novozelandskega tekmeca Juliana Deana, izključila s tekmovanja.

Televizijski posnetek je namreč pokazal, da je Renshaw, prvi pomočnik Cavendisha, v zadnjih 400 metrih sprinta kar trikrat z glavo skušal zadeti Deana, nato pa še zaustaviti Farrarja, ki se je skušal prebiti naprej po notranji strani. "Renshawa smo nemudoma diskvalificirali v današnji etapi, nato pa smo se odločili, da ga bomo še izključili z dirke," je dejal Jean-Francois Pescheux in dodal: "To je kolesarska dirka in ne gladiatorska arena."

"Mark Renshaw se je boril le za to, da ga ne bi drugi kolesarji povsem zaprli," pa je moštvenega kolega branil Cavendish, a to ni prav nič pomagalo, saj je žirija ostala neomajna.

Današnja etapa je bila pretežno ravninska in s tem naklonjena sprinterjem. Kljub visokim temperaturam − termometer je kazal več kot 30 stopinj Celzija − pa je Cavendish oziroma britanska raketa, kot ga imenuje domači tisk, v povprečju etapo vozil kar 39,2 kilometra na uro. Etapo je zaznamoval zgodnji pobeg treh kolesarjev, ki pa jih je glavnina ujela 17 km pred ciljem, ko je ritem povečal Schleck. Cavendish pa je potegnil okoli 300 metrov pred ciljno črto in zlahka premagal Petacchija za dve dolžini kolesa.

V času zmagovalca je na 68. mestu ciljno črto prečkal tudi Slovenec Janez Brajkovič (Radioshack), ki je skupno 35. (+21:34). Kolesarja Lampreja Grega Bole in Simon Špilak (oba +0:47) sta se zvrstila na 118. oziroma 119. mesto, Kristijan Koren (Liquigas) pa je bil danes 151. (+7:41).

Petkova 12. etapa bo nekoliko bolj razgibana, kolesarji pa bodo morali prevoziti 210,5 kilometra na jugovzhodu Francije med Bourg-de-Peageom in Mendom.

Tour de France, 11. etapa:

1. Mark Cavendish (VBr/HTC-Columbia) 4:42:29 ure
2. Alessandro Petacchi (Ita/Lampre)
3. Tyler Farrar (ZDA/Garmin)
4. Jose Rojas (Špa/Caisse d'Epargne)
5. Robbie McEwen (Avs/Katjuša)
...
67. Janez Brajkovič (Slo/Radioshack) vsi isti čas
118. Grega Bole (Slo/Lampre) + 0:47
119. Simon Špilak (Slo/Lampre) isti čas
151. Kristijan Koren (Slo/Liquigas) 7:41


Tour de France, skupno:

1. Andy Schleck (Luks/Saxo Bank) 53:43:25 ure
2. Alberto Contador (Špa/Astana) + 0:41
3. Samuel Sanchez (Špa/Euskaltel) 2:45
4. Denis Menčov (Rus/Rabobank) 2:58
5. Jurgen van den Broeck (Bel/Lotto) 3:31
...
 35. Janez Brajkovič (Slo/Radioshack) 21:34
122. Kristijan Koren (Slo/Liquigas) 1:23:52
162. Simon Špilak (Slo/Lampre) 1:46:34
167. Grega Bole (Slo/Lampre) 1:48:47

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.