Etapa Deignanu, Valjo enajsti

Foto: Žurnal24 Philip Deignan je v silovitem ciljnem sprintu premagal edinega zasledovalca iz u
Irec Philip Deignan je zmagovalec zahtevne 18. etape na kolesarski dirki po Španiji. Slovenec Tadej Valjavec je zasedel 11. mesto in v skupnem seštevku napredoval za devet mest.
Oglej si celoten članek

Irski kolesar Philip Deignan (Cervelo) je zmagovalec 18. etape dirke po Španiji, ko je v silovitem ciljnem sprintu premagal edinega zasledovalca iz ubežne skupine Čeha Romana Kreuzigerja (Liquigas). Tadej Valjavec (Ag2r) je etapo končal na 11. mestu, tik za najboljšo deseterico, s 57 sekundami zaostanka za zmagovalcem.

Valjavec se je na zahtevni etapi dobro odrezal, dosežek pa se je poznal tudi v skupnem seštevku, saj je napredoval za devet mest in je 30. (+ 48:50). Še en slovenski predstavnik Borut Božič (Vacansoleil) je etapo končal v ozadju, z zaostankom 11 minut in 15 sekund za Ircem. Ta čas je zadostoval za 85. mesto, v skupni razvrstitvi pa je 77. (+ 2:05:54)

Španec Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) je ohranil vodstvo v skupnem seštevku Vuelte tudi po 18. etapi, ki se je končala s ciljem v mestu Ávila, potem ko je kolesarska karavana morala premagati 165 km dolgo preizkušnjo od Talavere de la Reina.

Dobra novica za slovenski tabor tudi pred svetovnim prvenstvom v Švici je, da se Valjavec, ki mu je na Vuelti ponagajalo zdravje, vendarle počuti bolje, kar je dokazal tudi danes, ko je ves čas etape držal tempo v skupini ubežnikov. Na predzadnji gorski etapi, na kateri so kolesarji premagali po en vzpon prve, druge in tretje kategorije ter krajši zaključni vzpon na obzidje v Ávili, se je Valjavec, tako kot je napovedal, podal v beg. Skupaj s skupino, ki je štela 16 kolesarjev, je vzel veliko časa glavnini, a tempo ubežnikov je bil v zaključnem delu zanj prehud. Kljub temu da je bil enajsti, pa v cilju ni skrival razočaranja, saj se mu je izmuznil cilj osvojiti etapo: "Poskusil sem vse, a nisem bil pravi. Očitno sem v zadnjem tednu izgubil preveč moči."

Deignan je vpisal uspeh kariere, sploh prvo etapno zmago na treh velikih kolesarskih dirkah (Giro, Tour, Vuelta) pa je dosegel, ko je tik pred ciljem v središču mesta zmogel še toliko moči, da je silovito pritisnil na pedala in še močneje pognal obrate. Deignan je Kreuzigerja ugnal za tri sekunde ter se veselil tudi vstopa med deseterico najboljših, saj skupno zaseda deveto mesto.

Kolesarska dirka po Španiji, 18. etapa:

1. Philip Deignan (IRS/Cervelo) 4:19:14

2. Roman Kreuziger (ČEŠ/Liquigas) + 0:03
3. Jakob Fuglsang (DAN/Saxo Bank) 0:16
4. Manuel Vaquez (ŠPA/Contentpolis-Ampo) 0:39
5. Igor Anton (ŠPA/Euskaltel-Euskadi) 0:41
11. Tadej Valjavec (SLO/AG2R) + 0:57
...
85. Borut Božič (SLO/Vacansoleil) 11:15

Kolesarska dirka po Španiji, skupno:

1. Alejandro Valverde (ŠPA/Caisse d'Epargne) 78:56:42
2. Robert Gesink (NIZ/Rabobank) + 0:32
3. Samuel Sanchez (ŠPA/Euskaltel-Euskadi) 1:10
4. Ivan Basso (ITA/Liquigas) 1:29
5. Cadel Evans (AVS/Silence-Lotto) 1:51
...
30. Tadej Valjavec (SLO/AG2R) 48:50
77. Borut Božič (SLO/Vacansoleil) 2:05:54

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.