Evansova parada, sprint Cavendishu

Foto: EPA tour de france cadel evans 2011 Foto: Reuters cadel evans osvojil tour 2011 Foto: EPA tour de france cadel evans 2011 Foto: Reuters tour de france cadel evans 2011 Foto: EPA tour cilj 2011 pariz cavendish evans Foto: EPA tour cilj 2011 pariz cavendish evans Foto: EPA tour cilj 2011 pariz cavendish evans Foto: EPA tour cilj 2011 pariz cavendish evans Foto: EPA tour cilj 2011 pariz cavendish evans Foto: EPA tour de france cadel evans 2011 elizejske poljane Foto: Reuters tour de france pariz zmaga cadel evans Foto: Reuters tour de france cadel evans 2011 elizejske poljane Foto: Reuters tour de france cadel evans 2011 elizejske poljane Foto: EPA tour de france pariz zmaga cadel evans Foto: Reuters tour de france pariz zmaga cadel evans Foto: EPA tour de france cadel evans 2011 Foto: EPA tour de france cadel evans 2011 Foto: Reuters tour de france finale 2011 cadel evans Foto: Reuters tour de france finale 2011 cadel evans Foto: Reuters tour zmagovalec 2011 cadel evans Foto: Reuters tour de france finale 2011 cadel evans Foto: Reuters tour zmagovalec 2011 cadel evans
Tour de France 2011 se je sklenil z zmagovito parado Cadela Evansa na Elizejskih poljanah. Avstralec je z neverjetnim kronometrom v soboto Andyju Schlecku ukradel rumeno majico. Zanju je bila zadnja etapa le še prestiž, pred njima so se sprinterji udarili za etapno zmago in dobil jo je kdo drug kot Mark Cavendish. Zeleno majico je tako potrdil s četrto etapno zmago.
Oglej si celoten članek

Po treh tednih in več kot 3.300 prevoženih kilometrih se je v Parizu končala 98. dirka Tour de France. Zmagovalec je bil znan po sobotnem kronometru, Avstralcu Cadelu Evansu bi namreč uspeh lahko preprečila le kakšna nesreča v zadnji etapi. Te ni bilo, tako da se je lahko veselil svoje prve zmage na eni od treh največjih večdnevnih dirk. Pred tem je dirko dvakrat končal kot drugi.

Zadnjo etapo, 160 kilometrov dolgo preizkušnjo med Creteilom in Parizom, je sicer odločil sprint, v katerem je bil najhitrejši Britanec Mark Cavendish pred Norvežanom Boassonom Hagnom in Nemcem Andrejem Greiplom. Borut Božič je bil sedmi, Grega Bole 12., v glavnini pa je končal tudi Kristijan Koren, ki se je nekaj kilometrov pred ciljem podal tudi v beg s še petimi kolesarji, a jih je glavnina ujela.

V boju za zeleno majico je imel Španec Jose Rojas pred zadnjo etapo še teoretične možnosti, da prehiti Cavendisha, a to je bila bolj znanstvena fantastika, saj najboljši sprinter dirke (štiri etapne zmage, poleg njega sta več kot enkrat dobila še Norvežana Thor Hushovd in Edvald Boasson Hagen) po vsej sili ni hotel izpustiti svoje prve zmage v razvrstitvi za najboljšega po točkah na Touru in je za nameček dobil še zadnjo etapo.


Pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih je osvojil olimpijski prvak Španec Samuel Sanchez, belo najboljšega mladega kolesarja pa domačin Pierre Rolland, poleg moštvenega kolega Thomasa Voecklerja, ki je dolgo časa nosil rumeno majico (v njej je bil deset dni, tri več od Hushovda), največje pozitivno presenečenje. Najboljša ekipa je Garmin-Cervelo.

Evans: "Nimam besed"

"Neverjetno. Nimam besed, ne vem, komu bi se vse zahvalil za krono moje kariere," je 34-letni Evans na cilju na Elizejskih poljanah težko našel besede, s katerimi bi opisal svoje zadovoljstvo. "V karieri sem imel vzpone in padce. Toda po taki zmagi tudi slabi trenutki v spominih postanejo lepi. Se je pa moralo na Touru tudi meni enkrat povrniti za vso smolo, ki sem jo imel. Ne smem pozabiti niti moje ekipe. Čeprav na vzponih ni bila močna, tako da sem bil v večji meri prepuščen samemu sebi, je 99,9-odstotno naredila vse tako, kot je morala in kot smo se dogovorili," je dejal kolesar ekipe BMC, ki je kariero začel na gorskem kolesu, bil tudi svetovni prvak do 23 let, po občasnih izletih na cestno kolo pa je na njem dokončno obtičal leta 2002.

Leta 2005 je bil še osmi na Touru. Po letih 2007 in 2008, ko je na največji dirki na svetu zasedel drugo mesto in ko se je začel pojavljati Španec Alberto Contador, je bilo videti, da se ga bo prijel vzdevek večno drugi. Da je vendarle rojen tudi za zmagovalca, je najprej dokazal na SP leta 2009 v Mendrisiu, ko je postal prvi Avstralec z naslovom svetovnega prvaka, slabi dve leti pozneje pa je prišel še do enega velikega uspeha, s katerim se je vpisal med nesmrtne. Do končnega zmagoslavja, tudi to je prvo avstralsko, je prišel z eno etapno zmago, predvsem pa z odličnimi vožnjami v Alpah in Pirenejih ter enkratnim kronometrom, v katerem ga je premagal le specialist Nemec Tony Martin.


Tour de France, 21. etapa, izidi:

1. Mark Cavendish (VBr/HTC-Highroad) 2:27:02
2. Edvald Boasson Hagen (Nor/Sky)
3. Andre Greipel (Nem/Omega-Lotto)
4. Tyler Farrar (ZDA/Garmin-Cervelo)
5. Fabian Cancellara (Švi/Leopard-Trek)
6. Daniel Oss (Ita/Liquigas-Cannondale)
7. Borut Božič (Slo/Vacansoleil)
8. Tomas Vaitkus (Lit/Astana)
...
12. Grega Bole (Slo/Lampre)
133. Kristijan Koren (Slo/Liquigas) vsi isti čas

Tour de France, končni vrstni red:

1. Cadel Evans (Avs/BMC) 86:12:22
2. Andy Schleck (Luk/Leopard-Trek) +1:34
3. Fränk Schleck (Luk/Leopard-Trek) +2:30
4. Thomas Voeckler (Fra/Europcar) +3:20
5. Alberto Contador (Špa/Saxo-SunGard) +3:57
6. Samuel Sanchez (Špa/Euskaltel-Euskadi) +4:55
7. Damiano Cunego (Ita/Lampre) +6:05
8. Ivan Basso (Ita/Liquigas) +7:23
9. Thomas Danielson (ZDA/Garmin-Cervelo) +8:15
10. Jean-Christophe Peraud (Fra/Ag2r) +10:11
...
87. Kristijan Koren (Slo/Liquigas) +2:29:24
127. Grega Bole (Slo/Lampre) +3:14:15
136. Borut Božič (Slo/Vacansoleil) +3:17:11

Zmagovalci etap 98. Toura, najboljši Slovenci in nosilci rumene majice:

1. etapa: Philippe Gilbert / 20. Grega Bole / Philippe Gilbert
2. etapa: Garmin Cervelo / Thor Hushovd
3. etapa: Tyler Farrar / 8. Borut Božič / Thor Hushovd
4. etapa: Cadel Evans / 34. Jani Brajkovič / Thor Hushovd
5. etapa: Mark Cavendish /75. Kristijan Koren / Thor Hushovd
6. etapa: Edvald Boasson Hagen / 17. Borut Božič / Thor Hushovd
7. etapa: Mark Cavendish / 13. Borut Božič / Thor Hushovd
8. etapa: Rui Faria da Costa / 60. Kristijan Koren / Thor Hushovd
9. etapa: Luis Leon Sanchez /97. Kristijan Koren / Thomas Voeckler
10. etapa: Andre Greipel / 8. Borut Božič / Thomas Voexkler
11. etapa  Mark Cavendish / 23. Borut Božič / Thomas Voeckler
12. etapa: Samuel Sanchez / 81. Kristijan Koren / Thomas Voeckler
13. etapa: Thor Hushovd / 14. Grega Bole / Thomas Voeckler
14. etapa: Jelle Venendert / 88. Kristijan Koren / Thomas Voeckler
15. etapa: Mark Cavendish / 14. Borut Božič / Thomas Voeckler
16. etapa: Thor Hushovd / 70. Kristijan Koren / Thomas Voeckler
17. etapa: Edvald Boasson Hagen / 10. Borut Božič / Thomas Voeckler
18. etapa: Andy Schleck / 100. Grega Bole / Thomas Voeckler
19. etapa: Pierre Rolland / 56. Kristijan Koren / Andy Schleck
20. etapa: Tony Martin / 15. Kristijan Koren / Cadel Evans
21. etapa: Mark Cavendish / 7. Borut Božič / Cadel Evans

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.