Zelene deteljice odrezale Dončića, Real povsem ponižan

Foto: Epa Luka Dončić CSKA Real
Real Madrid je v prvem krogu končnice košarkarske Evrolige doživel blamažo v Atenah.
Oglej si celoten članek

Panathinaikos je na prvi četrtfinalni tekmi Evrolige visoko premagal Real Madrid (95:67) in v seriji povedel z 1-0.

Domači so si v areni Olympic Sports Center v Atenah ogromno prednost priigrali že na začetku tekme, ko so povedli z 20:0.

Prvi dve tekmi bosta v Atenah, nato se serija za dve srečanji seli v Madrid. Morebitna peta tekma bo ponovno v Grčiji, saj si je Panathinaikos v rednem delu priigral prednost domačega igrišča. Ekipe se v četrtfinalu merijo na tri dobljene tekme, zmagovalci pa bodo napredovali na Final Four.

Foto: Epa real madrid

Luka Dončić je igral 21 minut in dosegel deset točk (0/2 za dve, 2/3 za tri, 4/4 prosti meti) in en skok. Zvezdnik Reala ni vpisal niti ene podaje, izgubil pa je dve žogi (indeks 10).

Anthony Randolph je na parketu preživel 18 minut in dosegel 11 točk (4/5 za dve, 0/3 za tri, 3/4 prosti meti), skok in podajo (indeks 6). Izgubil je kar pet žog.

Najboljši košarkar Reala je bil Trey Thompkins z 12 točkami, sedmimi skoki in tremi podajami (indeks 12).

Pri Panathinaikosu je s 24 točkami blestel Mike James, 11 jih je prispeval Nick Calathes, po devet pa Kenny Gabriel in Marcus Denmon. Calathes je s 16 podajami dosegel nov rekord končnice v Evroligi.

Katastrofalen uvod Reala

Trener Reala Pablo Laso je v začetno peterko imenoval tako Dončića kot Randolpha. Madridčani niso mogli računati na poškodovanega Facunda Campazza (koleno), ki bo izpustil celotno končnico.

Grki so tekmo začeli udarno in povedli z 12:0. Randolph je takoj na začetku zapravil dve žogi, nakar so Realovci dobili dva koša iz protinapada, nato so domači zadeli še trojko. Panathinaikos je nizal koše kot za šalo, delni izid pa je narasel na neverjetnih 20:0!

Grška obramba je bila neprebojna, kar je imelo za posledico pet izgubljenih žog Reala v manj kot treh minutah. Napake Reala so se kar vrstile, še zlasti v obrambi so delovali povsem nebogljeno, kar so domači kaznovali z atraktivnimi zabijanji.

Španci so nato končno zadeli, led je prebil Thompkins. Gostje so se nato sprostili, Dončić je zadel trojko, s črte za proste mete pa je bil natančen Gustavo Ayon. Z drugim košem Thompkinsa je razlika skopnela na 12 točk (23:11).

Real, ki je za prvi koš potreboval kar pet minut, je za nekaj trenutkov vzpostavil ravnotežje na parketu in drugo četrtino začel z delnim izidom 4:0. Dončić je večji del druge četrtine preživel na klopi. 

Foto: Epa real madrid

S košem Jayceeja Carrolla je Real znižal na osem (29:21), vendar so domači znova pritisnili in pobegnili na 15 točk razlike (38:23). Dončić, ki je vstopil štiri minute pred koncem polčasa, je najprej izgubil žogo, nato še zgrešil met za dve točki, na drugi strani je z zabijanjem po podaji Calathesa navdušil Gabriel.

Dončić je nato odgovoril z drugo trojko na srečanju, a so domači zlahka nadzorovali potek tekme. V zaključku četrtine je štiri točke dosegel Randolph, s trojko pa je izid prvega polčasa postavil Denmon (46:30).

Zelene deteljice so na začetku drugega polčasa spet povedle za 20 točk (54:34) in izenačile najvišjo prednost iz uvodnega dela tekme. James je izza črte povišal na neulovljivih 26 točk razlike (61:35).

Popolna prevlada Panathinaikosa

Taktični poskusi gostujočega trenerja Lasa, ki je poskušal z manj uveljavljenimi peterkami, niso prinesle nobenega učinka.

Popolno prevlado Panathinaikosa je s trojko potrdil Denmon (66:37). James Gist se je po nepotrebnem grobo zaletel v Dončića, a so sodniki po ogledu posnetka dosodili le običajno osebno napako.

Calathes, ki je še pred koncem tretje četrtine vpisal dvojni dvojček, je s podajami še naprej zaposloval svoje soigralce.

Realu je v zadnji četrtini uspelo znižati zaostanek na manj kot 30 točk.

Calathes je do konca tekme zbral 16 podaj, kar je rekord evroligaške končnice. Grki, ki so zadnjo četrtino sicer izgubili z 18:23, so goste držali na varni razdalji in na koncu slavili s 95:67.

Evroliga, četrtfinale, 1. tekma:

Panathinaikos Atene - Real Madrid 95:67 (26:13, 20:17, 31:14, 18:23) /1:0/
James 24, Calathes 11; Thompkins 12, Randolph 11, Dončić 10

CSKA Moskva - Himki Moskva 98:95 (25:34, 21:20, 26:21, 26:20) /1:0/
Rodriguez 22, Hunter 18, Clyburn 14; Šved 22, Vjaltcev 21

// - izid v zmagah

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.