Evropski prvak zaradi Arkana ostal brez službe

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbski trener Ljupko Petrović je le dva dni po prihodu v prestolnico Bosne in Hercegovine zaradi sporne fotografije zapustil FK Sarajevo.
Oglej si celoten članek

V torek je po nogometnih kuloarjih zaokrožila novica, da je Ljupko Petrović na klopi FK Sarajevo zamenjal nekdanjega hrvaškega reprezentanta Roberta Jarnija. Danes (v četrtek) bi moral podpisati tudi pogodbo s klubom, ki igra v bordo dresih, a se je zgodilo nekaj povsem nasprotnega.

"Želel sem delati v pravem klubu, rojen sem tukaj v Bosni, a v takšnih okoliščinah nisem pripravljen delati," je svoj odhod pojasnil izkušeni trener, ki je s Crveno zvezdo osvojil tudi naslov evropskega prvaka leta 1991. Razlog za hitro prekinitev sodelovanja naj bi bila fotografija, na kateri Petrović pozira skupaj s pokojnim Željkom Ražnatovićem - Arkanom, v rokah pa nosi avtomatsko puško.

"Vsi so se ga bali"

Ražnatović je bil med vojno na Balkanu v 90. letih poveljnik zloglasne Srbske prostovoljne garde, ki je bila obtožena številnih zločinov. Med vojno je bil tudi vodja navijaške skupine Delije, po koncu sovražnosti pa je bil mecen Obilića (sedaj Voždovac), ki se je okitil tudi z naslovom prvaka.

"Vem, da je on (Arkan, op. a.) prihajal na stadion Zvezde, bil je vodja navijačev med vojno. Tudi pozneje se je vračal na stadion. Nimam pojma, kje je nastala omenjena fotografija, težko se spomnim. Jaz sem bil trener Zvezde, on vodja navijačev, imel je velik vpliv in brez težav je kaj zahteval. Zaradi njegove avtoritete so se ga vsi bali. Nisem želel biti posebno pristen z njim, a tudi nisem želel biti hladen. To je zdaj za nami. Takšne situacije so bile, človek ni mogel oditi, tudi če je hotel," je pojasnil Petrović, ki je bil v zadnjih dneh v Sarajevu tarča groženj in odklonilnih mnenj.

Na Hrvaškem brez težav

Zanimivo je dejstvo, da je Petrović kot trener služboval že tudi na Hrvaškem, kjer težav zaradi Arkana ni imel. V BiH je očitno drugače. "Jaz sem hrvaški kader. Tam sem končal srednjo šolo in se vpisal na fakulteto, tam sem začel igrati nogomet. Največ sem se naučil od Tomislava Ivića. Tukaj (v BiH, op. a.) so se pojavile neke stvari, ki jih ne razumem dobro," je zaključil srbski strateg.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.