"F1 mora biti nekorektna, glasna in nevarna"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Ob izdaji biografije o Michaelu Schumacherju, ki je pred tednom dni izšla tudi v slovenščini, smo se pogovarjali z Miranom Ališičem. Spregovoril je o svojem videnju sedemkratnega svetovnega prvaka in delu na nacionalki.
Oglej si celoten članek

Kako temeljito ste prebrali biografijo o Michaelu Schumacherju, ki je izšla v slovenščini?
Bolj na hitro. Glede na to, da 90 odstotkov tega vem, sem jo prebral diagonalno. Pri Karin Sturm cenim predvsem to, da je nekomercialna. Res piše tako kot misli in tako kot stvari vidi. Pozna pa jih res dobro, ker je že dolga leta zelo blizu dogajanja. Všeč mi je, da ima nekako nevtralen pristop do teme. To je včasih morda kar težava. Zdi se mi, da je to posebna vrednost te knjige. V Nemčiji obstaja polariziranost glede Michaela Schumacherja. Če bi bile njene knjige bolj navijaške, bi bile še uspešnejše. A tega ni želela narediti, vselej je ohranila realnost in kritičnost, ki je koristila kakovosti knjige, ne pa komercialnosti.

Bi sami zapisali kaj drugače?
Seveda. Moja izkušnja z njim je nekoliko drugačna, zato je logično, da bi knjigo napisal drugače.

Bolj pozitivno, bolj negativno?
Niti potitivno niti negativno, ampak drugače. Izkušnje so bile drugačne.

Kakšno je vaše mnenje o Schumacherju?
Haaa ... Schumi je kompleksen. Težave je imel, ker preprosto ni znal prenesti poraza, ni sprejemal kompromisov, tu se je precej razlikoval od drugih dirkačev. A zato je bil uspešen, stalo pa ga je nekaj popularnosti. Bil je posebna osebnost in prav zaradi tega je tako privlačil navijače.

Ste razmišljali, da bi kdaj napisali podobno knjigo?
Problem slovenskega trga je ta, da je majhen in je vse skupaj težko komercialno izpeljati. Nekaj knjig sem napisal, nekaj prevedel v devetdesetih, vendar je to nemogoč projekt na tako majhnem trgu, še zlasti, če za seboj nimaš velike založbe ali donacij. S športno knjigo v Sloveniji z donacijami ne prideš skozi, s knjigo, ki jo z nekaj sreče prodaš v 1000 izvodih, ne moreš zaslužiti. To je lahko le ljubiteljsko delo.

Kakšna bi morala biti današnja formula 1?
Moje mnenje je morda radikalno. Moramo se vrniti k nekdanjim gladiatorskim bojem na stezi, le na ta način se bodo vrnili gledalci. Tehnologija je zdaj absolutno presegla dirkače, ni več pravih bojev. Pravim, da morajo obstajati tri reči pri formuli 1. Ta mora biti nekorektna, glasna in nevarna. To so trije elementi, ki so potrebni za uspeh formule 1. Ta zdaj ni nevarna, ni glasna in ni nekorektna.

S čim se ukvarjate zdaj?
Imam svoje posle. Že nekaj časa sem v Švici. Posredno se še vedno ukvarjam z mediji. S formulo 1 se ukvarjam le še ljubiteljsko, imam druge posle. Na tem trgu trenutno ni kruha za to, da bi se ukvarjal s formulo 1. Ni naročnikov, ni interesa.

Spremljate trenutne prenose na nacionalki?
Ker me ni tu, ne spremljam veliko. V Švici si sicer ogledam prenose, bilo bi že čudno, če si jih ne bi.

Kakšen je bil vaš razhod z nacionalko?
Ni bil ravno prijateljski. Če je nekdo nekorekten, si brez moči. Ob nekorektnosti si nemočen, še zlasti v Sloveniji, kjer vemo, kako je s pravno zaščito. To je pač treba vzeti kot neko izkušnjo v življenju.

So bili prenosi smučanja za vas negativna izkušnja?
Ne. Vse skupaj ni bila negativna izkušnja.

Nekaterim je bilo všeč, da ste prihajali do vseh mogočih izjav.
Nekaterim ja, ampak ne vodilnim ljudem na nacionalki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.