Fak meri na novo kolajno, tudi Teja zdrava v Soči

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Jakov Fak in Teja Gregorin sta kot najvidnejša člana slovenske biatlonske odprave v četrtek med prvimi odpotovala v Soči. Fak tudi kot eden izmed junakov zadnjih iger v Vancouvru.
Oglej si celoten članek

Tako Teja Gregorin kot Jakov Fak sta se med sezono ubadala s številnimi zdravstvenimi težavami, Fak celo do odhoda na igre ni okreval, zato je njuna prva želja predvsem zdravje, ki bo pogoj za dober nastop na olimpijskih tekmovališčih.

Prvi favorit slovenske ekipe je 26-letni Fak, ki je na zadnjih igrah v Vancouvru osvojil bron še za Hrvaško, po pravilu pa je na največjih tekmah še uspešnejši kot v svetovnem pokalu, saj vsako leto s svetovnega prvenstva v povprečju prinese eno kolajno, z zadnjih dveh se je vrnil s po dvema. Zaradi zdravstvenih težav je letošnja sezona zanj manj uspešna od lanske, kljub temu pa se je tekmovalec tudi letos zavihtel na stopničke za zmagovalce in bil nekajkrat temu podvigu zelo blizu.

Misli, da je dovolj zdrav

Kot pravi pregovor, ko ima hudič mlade, jih ima veliko, so se zdravstvene težave Faku ponavljale tudi tik pred igrami. Del sklepnih priprav na Pokljuki je zato opravil kar nekako v osami, saj je imel načet imunski sistem in je bil zelo dovzeten za bolezni. Pred igrami je kljub temu optimističen.

"Zdaj mislim, da sem zdrav za tekme, realno stanje pa bomo videli na progah. Do tekem ne morem povedati, koliko odstotkov je to, a upam in mislim, da sem dovolj zdrav," je dejal Fak. Pripravljenost ob bolezni ni povsem vrhunska, je dodal.

"Želim si predvsem, da bi bil zdrav"

"Zanesljivo sem izgubil tudi nekaj treninga. Tega smo prilagodili počutju in stanju, a mislim, da smo na treningu začrtali dobro smer. O formi v tem trenutku res ne morem govoriti," je še dejal Fak, seveda zadovoljen z dejstvom, da je šla forma januarja vsaj pred boleznijo strmo navzgor. Zaradi vsega naštetega si za igre ni postavil ciljev, ima le želje.

"Želim si predvsem, da bi bil zdrav. Vnaprej ne pričakujem veliko, le užival bi rad na tekmah," je razkril. In še o progi v Sočiju: "Če je pripravljenost na visoki ravni, je psihološko veliko lažje in potem se tekmovalec dobro počuti na vsaki progi."

Vse za uspeh

Večji strah sicer vzbujajo hitro spremenljive razmere na progi, saj gre za vremensko zelo občutljivo območje s hitrimi vremenskimi spremembami. S temi se bo spopadla tudi najizkušenejša članica biatlonske odprave, 33-letna Gregorinova: "To so že moje četrte igre; enkrat sem šla kot tekačica, zdaj, tretjič, kot biatlonka, zato to zame ni nekaj novega. Želim si dober rezultat, a to si želi veliko tekmovalk, sama bom naredila vse, da mi bo to uspelo."

Optimistično naprej

Vsekakor je izziv tudi najboljša olimpijska uvrstitev, ki je za zdaj peto mesto na tekmi s skupinskim startom z zadnjih iger pred štirimi leti v Vancouvru. Forma na zadnjih tekmah svetovnega pokala v Anterselvi je šla strmo navzgor:

"Zdaj grem optimistično naprej, saj sem vmes že malo obupala, zdaj pa res upam, da je šla forma še malo na gor in da bo na olimpijskih igrah blizu najboljše," je povedala Gregorinova. A s samo sezono tekmovalka ni povsem zadovoljna.

"Nič tako, kot sem si zamislila"

"Na začetku sezone sem bila nekajkrat nezbrana na strelišču, potem so se vrstile zdravstvene težave ... Tudi po novem letu sem se ubadala z virusom in tako ni šlo nič, kot sem si zamislila. Na zadnjih tekmah pa je šlo vse skoraj optimalno in upam le, da bom zdrava," je pristavila. Meni pa, da bo tokrat pogrešala sotekmovalke: "Doslej smo imeli na igrah vedno štafeto, tokrat sem upala vsaj na mešano štafeto. Žal je v Sočiju ne bo."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.