Fak velika uganka

Foto: Epa Jakov Fak
Slovenski biatlonci se od sobote v Östersundu pripravljajo na biatlonsko svetovno prvenstvo, ki se bo v četrtek začelo na Švedskem.
Oglej si celoten članek

Prvi adut ekipe je Jakov Fak, a so po dvomesečni odsotnosti s tekmovanj pri njem odprta številna vprašanja. Selektor Uroš Velepec pravi, da bodo realno stanje, pa tudi s tem povezana pričakovanja, pokazale šele tekme.

Fak je izgubil še eno sezono, vse pa kaže, da je bil eden od glavnih razlogov prehitra vrnitev na januarske tekme v nemškem Oberhofu, saj se je bolezen ponovila. Trener in tekmovalec v zadnjem mesecu priprav, ekipa je bila najprej na tekmah v Severni Ameriki, nato pa na pripravah v Nemčiji, praktično nista imela pravega stika, čeprav je Fak treniral po znanem programu.

"Načrti so bili sicer drugačni, tudi Jakov naj bi šel z nami v Ruhpolding, a je imel v zadnjem tednu več zdravniških pregledov. A bolje je, da je te preglede opravljal doma. Vse težave je lažje reševati v znanem okolju, če bi moral k zdravniku iz Nemčije, bi izgubil dan, dva ali celo tri. Seveda pa pri treningu nismo izumljali tople vode. Jakov in Klemen Bauer sta trenirala po lastnem programu, jaz sem dobival informacije o opravljenem. Realne ocene seveda nimam," je o najboljšem tekmovalcu razkril Velepec.

"Zdravje je 100-odstotno"

Ta pravi, da je volje veliko. "Zdravje je 100-odstotno. Kako je pripravljen, pa bodo pokazale tekme. Težko je primerjati pripravljenost, saj trening ne poteka na stadionu ali v bazenu. Sneg je različno hiter, tudi izbira smuči je zelo različna. Spremljal sem Jakova in Klemena, a Švedska bo pokazala, kje sta. Za Jakova upam, da se bo uvrstil na tekmo s skupinskim startom. Pričakujem, da bo med prvenstvom stopnjeval formo in potem na zadnji tekmi skušal narediti svoje. Priložnost pa bo seveda na vsaki tekmi, tudi če bo veter, bo imel prednost pred večino."

Za vsak slučaj bo po vseh zapletih v izbrani na Švedsko potoval tudi zdravnik Urban Iglič. "Upam, da mu ne bo treba delati in bo na Švedskem bolj na dopustu," še malce v šali, pa tudi z veliko željo pravi Velepec.

Pogrešajo Fakove rezultate

Ta sicer pravi, da razloga za prave skrbi v biatlonski vrsti ni. V rezultatskem smislu se pozna, da manjkajo dosežki Faka. "Težko je reči, da moramo kaj reševati. Večina tekmovalcev je letos dosegla svoje najboljše uvrstitve. Če v alpskem smučanju ne bi imeli Ilke Štuhec, pri dekletih prav tako ne bi bilo ne vem kakšnega vrhunskega rezultata. Pri nas je Jakov manjkal pol sezone in jasno je bilo, da je bilo težko pričakovati vrhunske uvrstitve. Pri ostalih iščemo napredek. Z nekaterimi fanti delam prvič in veliko je napak, ki ne sodijo v svetovni pokal. To popravljamo in spreminjamo, a gre to med sezono težko."

Poškodba Faka je zakrila tudi dejstvo, da je ostali del tekmovanj potekal v skladu s pričakovanji, saj so reprezentanti tempirali formo za nastop na Pokljuki in za svetovno prvenstvo ter prvo nalogo opravili dobro. "Seveda nismo vedeli, da bo toliko bolezni," je še dejal trener, ki ima obolelo tudi najboljšo tekmovalko Urško Poje, ki bo na SP bržkone nastopila samo v štafeti.

"Nastopili bomo na vseh tekmah. Imamo štiri dekleta in pet fantov. Morda kakšna štafeta ne bo najmočnejša, bodo pa zato ostali dobivali priložnost. Pri mlajših si želimo samo napredek. Ta je že viden. O samih postavah na SP pa se bomo dogovorili na licu mesta po treningih in tekmah. Tudi za Jakova je treba videti, v kakšnem stanju je v resnici."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.