Pogačar dobil brutalno etapo, Roglič z dovršeno taktiko

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
Deveta etapa dirke po Španiji je bila kratka, a zelo zahtevna. Številni favoriti so napadli na težkih vzponih.
Oglej si celoten članek

Na izjemno zahtevni trasi le 94,4 kilometra dolge devete etape Vuelte so kolesarji prevozili pet kategoriziranih vzponov, tudi na Cortals d'Encamp (2095 metrov n. m.), najvišjo točko letošnje dirke.

Etapo, ki jo je na zadnjem klancu krojil tudi močan dež s točo, je z izjemno vožnjo dobil komaj dvajsetletni Slovenec Tadej Pogačar (UAE Emirates), sicer najmlajši udeleženec dirke. Za debitanta v svetovni seriji in na tritedenskih dirkah je to največji uspeh v karieri. Pogačar je tretji Slovenec z etapno zmago na španski pentlji. Pred njim sta slavila Borut Božič in Matej Mohorič.

Etapa je postregla z obračunom najboljših kolesarjev sveta, prav vse pa je v zaključku zadnjega vzpona dneva strl Pogačar. Ta je sledil Nairu Quintani (Movistar), ko je Kolumbijec dobil pomoč takrat vodilnega moštvenega kolega Španca Marca Solerja, pa se je najmlajši kolesar letošnje Vuelte le odpeljal naprej in slavil velik uspeh.

"Celotna etapa je bila neverjetna. Ko sem izvedel, da je napovedan dež, sem bil vesel. To mi odgovarja. Čez dan sem skušal slediti napadom. Na makadamskem odseku sem šel na polno. Od takrat je šlo vse odlično," so bile prve besede 20-letnika s Klanca nad Komendo.

Lanski zmagovalec dirke po l'Avenirju, največje etapne dirke za mlajše člane, je danes slavil šesto poklicno zmago, vse je zbral letos. Februarja je zmagal na etapi in skupno na dirki po Algarveju, maja je enako storil na dirki svetovne serije po Kaliforniji, danes pa je eksplodiral še na dirki po Španiji.

Foto: Epa Tadej Pogačar

Drugo mesto je za Pogačarjem osvojil Quintana in si privozil nekaj sekund prednosti pred danes tretjeuvrščenim Primožem Rogličem (Jumbo-Visma). Skupaj z Zasavcem je v cilj devete etape prišel Španec Alejandro Valverde (Movistar).

Roglič se je med današnjo etapo že znašel v težavah, iz katerih se je izkopal tudi ob pomoči moštvenih kolegov Nizozemca Roberta Gesinka in Američana Seppa Kussa. Kot je pojasnil slednji, je Zasavec padel na makadamskem odseku, ko se je izogibal enemu od motoristov, zato je izgubil stik s svojo skupino in je moral loviti.

Osmoljenec dneva je Kolumbijec Miguel Angel Lopez, ki je pred današnjo etapo od favoritov za najvišja mesta zasedal najvišje mesto. Na zadnjem vzponu je silovito napadel, izkoriščal pomoč moštvenih kolegov, a na koncu prišel na cilj kot deveti z minuto in sekundo zaostanka. Na vrh Cortals d'Encamp je prišel okrvavljen po levi roki, saj se je vmes znašel na tleh.

Quintana ima pred dnevom premora šest sekund prednosti pred Rogličem, ki bo v torek na kronometru v Pauju prvi favorit za etapno zmago in rdečo majico vodilnega. Lopez je zdrsnil na tretje mesto, za rojakom zaostaja 17 sekund. Četrti je svetovni prvak Valverde. Zaostaja 20 sekund. Pogačar je napredoval na peto mesto skupno, njegov zaostanek znaša 1:42 minute.

V ponedeljek bodo imeli kolesarji prost dan, v torek jih čaka kronometer. Na slednjem bo v vlogi favorita slovenski adut Primož Roglič.

Slovenski prvak Domen Novak je na začetku etape neuspešno poskušal priti v beg, na koncu je na 100. mestu zaostal 29:23 minute. Luka Pibernik, Novakov moštveni kolega pri Bahrain-Meridi, je prišel čez cilj na 105. mestu. Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) je bil 153., 33:09 minute za Pogačarjem. Skupno je Pibernik 115., Mezgec 116. in Novak 141.

Vuelta, 9. etapa:

 1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)          2:58:09
 2. Nairo Quintana (Kol/Movistar)              + 0:23
 3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)              0:48
 4. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)            0:48
 5. Marc Soler (Špa/Movistar)                    0:57
 6. Hermann Pernsteiner (Avt/Bahrain-Merida)     0:59
 7. Sergio Higuita (Kol/EF Education First)      1:01
 8. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)                 1:01
 9. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)              1:01
 10. Tao Geoghegan Hart (VBr/Sky)                 1:38
...
100. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida)            29:23
105. Luka Pibernik (Slo/Bahrain-Merida)          29:23
153. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)          33:09

- skupno:
  1. Nairo Quintana (Kol/Movistar)            35:18:18
  2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)            + 0:06
  3. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)              0:17
  4. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)            0:20
  5. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)             1:42
  6. Carl Fredrik Hagen (Nor/Lotto Soudal)        1:46
  7. Nicolas Edet (Fra/Cofidis)                   2:21
  8. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)             3:22
  9. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)                 3:53
 10. Dylan Teuns (Bel/Bahrain-Merida)             4:46
...
115. Luka Pibernik (Slo/Bahrain-Merida)        1:31:09
116. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)        1:32:30
141. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida)          1:46:57
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 01:30 2. September 2019.

    Kot sem rekel , bazenček ni bil slučajen , kot tudi ne tale motorist ! Kaj , a je motorist …

  • 18:11 1. September 2019.

    Kaksna dovrsena taktika ...bebec. Vec kot ocitno spet bil razpad sistema v TJV. Na konc je Rogla samo reseval kar …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.