Federer pozval k revoluciji

Foto: Epa
Foto: Epa
Dvajsetkratni zmagovalec turnirjev za grand slam poziva k razpravi o medijskih obveznostih in vplivu družbenih omrežij.
Oglej si celoten članek

Švicarski teniški as Roger Federer je v luči naraščajočih duševnih stisk, s katerimi se zaradi nenehnih medijskih obveznosti in pritiska javnosti srečujejo profesionalni teniški igralci, pozval k obširni razpravi o tej temi in iskanju skupne rešitve te naraščajoče problematike.

Na letošnjem OP Francije je na pomen duševnega zdravja z bojkotom medijskih obveznosti javno opozorila nekdanja prva igralka sveta Naomi Osaka. Na Wimbledonu je 18-letna Emma Raducanu predala dvoboj osmine finala zaradi težav z dihanjem, a se je kasneje izkazalo, da je bil izvor njenih težav prej psihološki kot pa fizičen. Žal primera še zdaleč nista osamljena.

Foto: Epa federer nadal Štiridesetletni Federer, že vrsto let ena najprepoznavnejših ikon iz sveta športa, je prepričan, da so k porastu psiholoških težav močno pripomogla družbena omrežja.

"Težko je gledate dogodke in poslušati, da se ne počutijo dobro. Stres je gromonzanski. Po mojem je to v veliki meri posledica družbenih omrežij. V prvem desetletju moje kariere teh omrežij ni bilo, v drugem pa so bila prisotna na vsakek koraku," je dejal teniški veteran.

Švicar je pozval k preveritvi medijskih protokolov, a konkretnih rešitev ni ponudil.

"Zaradi družbenih omrežij bi bilo potrebno ponovno preučiti medijsko situacijo. Mislim, da sem eden najbolj medijsko izpostavljenih športnikov vseh časov. Strinjam se, da so stvari monotone. Igralci, predstavniki turnirjev in novinarji bi se mrali usesti in skupaj ugotoviti, kaj odgovarja posamezni skupini. Potrebna je revolucija. Oziroma vsaj evolucija tega, kar imamo danes. Mladim moramo pomagati in jih usmerjati. Ne predstavljam si, da bi kariero začel v času družbenih omrežij. Pojma nimam, kako bi se spoprijel s tem."

Pereč problem socialnih platform je tudi verbalna zloraba, s katero se vsakodnevno srečuje profesionalni športniki. Američanki Shelby Rogers so med OP ZDA pretili s smrtjo, njena rojakinja Sloane Stephens je bila zarča rasizma, Argentinec Diego Schwartzman pa se je znašel na udaru strahovalcev po šokantnem porazu na obračunu Davisovega pokala z Belorusijo.

"Na vsakih deset komentarjev je vsaj en negativen in seveda temu posvetiš največ pozornosti. To je grozno. Tudi kadar sem slabe volje, moram paziti na to, kako se vedem vpričo svetovnih medijev. Teniški igralci smo športniki in profesoinalci, a ne pozabite, da smo tudi ljudje," je poudaril.

Federer je v karieri osvojil 103 ATP turnirje in na prvem mestu lestvice preživel 310 tednov. V zadnjih dveh letih je bil pretežno odsoten zaradi poškodbe kolena, kljub temu pa ostaja tržno zelo zanimiv. Po podatkih revije Forbes je bil v zadnjem letu največji zaslužkar med tenisači in sedmi najbolje plačani športnik na svetu.

Foto: Epa roger federer

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.