Federer še nikoli bolj samozavesten

Finale OP Francije v tenisu ponuja pravo poslastico. Rafael Nadal proti Rogerju Federerju lovil šesti naslov, s čimer bi se na vrhu izenačil z Björnom Borgom. Švicar v Parizu še ni premagal Španca.
Oglej si celoten članek

Finale drugega grand slama sezone, OP Francije v tenisu, bo prinesel obračun za mnoge najboljših teniških igralcev v moderni eri tenisa. Rafael Nadal, sicer številka ena svetovnega tenisa, bo v Parizu lovil že svoj šesti naslov v zadnjih sedmih letih, s čimer bi se izenačil z Björnom Borgom. Španec je do zdaj v francoski prestolnici izgubil le enkrat, in sicer leta 2009, proti Robinu Söderlingu, ki je takrat prekinil 31 tekem dolg Nadalov niz neporaženosti na pariškem rdečem pesku. Šved je kasneje v finalu klonil prav proti Rogerju Federerju, ki je leta 2009 končno prejel znameniti pariški pokal mušketirjev, ki je kot edini manjkal v njegovi vitrini.

Gibam se bolje. Ne izgubljam živcev, če naredim napako. Te so najpogostejše zaradi tega, ker me v to prisili nasprotnik. Uživam v tenisu, s svojo igro pa sem trenutno zelo zadovoljen.
Roger Federer

Federer, ki je trenutno pri 16 naslovih za grand slam, je v polfinalu izločil za mnoge prvega favorita turnirja Novaka Djokovića, ki je do polfinala nanizal kar 41 zmag, med drugim pa je Srb letos kar dvakrat v finalu na pesku, skupaj pa štirikrat premagal Nadala. Federer morda igra svoj najboljši tenis na pesku, celo boljši kot leta 2009, ko je osvojil Pariz. Letos je izgubil le en niz, tretji proti Djokoviću, medtem ko je imel Nadal na poti do finala več težav. Največ že v 1. kolu, ko je visokorasli Američan John Isner vodil že z 2:1 v nizih. Španec je do finala izgubil tri nize, to pa bo po letih 2006, 2007 in 2008 že njegov četrti finale v Parizu proti Federerju. Do zdaj je Švicar Špancu dvakrat odščipnil po en niz. Leta 2008 pa je bil ponižan do tal. Nadala je takrat premagal s 6:1, 6:3 in 6:0.

Za kakšen obračun bo šlo v finalu, priča tudi dejstvo, da je dvojica edina, ki je na vrhu lestvice ATP vztrajala šest let zapored (2005–2010). FedEx je bil na vrhu 237 zaporednih tednov, Nadal, ki je štiri leta in 10 mesecev mlajši, pa je na vrhu lestvice kraljeval 160 tednov, preden je avgusta leta 2008 prvo mesto spet odstopil Švicarju.

Nisem presenečen. Verjetno ste vi veliko bolj. Zavedam se Rogerjevih kvalitet. Je veliko bolj samozavesten, kot je bil. Še posebej po zmagi nad Djokovićem.
Rafael Nadal

Nadal kljub neverjetnim letošnjim predstavam Federerja v finalu ostaja favorit. Španec je boljši tudi v medsebojnih obračunih. V 24 obračunih je zmagal kar šestnajstkrat. To bo osmi medsebojni obračun v finalih za grand slam. Federer je do zdaj Nadala v finalih premagal le dvakrat, obakrat v Wimbledonu, Španec ima poleg štirih zmag v Roland Garrosu še FedExov skalp v finalu Avstralije leta 2009.

Vendar pa Federer tokrat deluje precej drugače kot ob treh dosedanjih porazih v finalu proti Nadalu. "To bo spet stari dobri finale. Kdor misli, da se bom sprehodil do zmage, se moti. Še sam se premočno spominjam, kolikokrat me je premagal tukaj," pred zadnjim obračunom pravi tretji nosilec, ki bo tokrat finale pričakal povsem sproščen. "Počutim se odlično, nisem pod stresom. Kaj je letos drugače? Gibam se bolje. Ne izgubljam živcev, če naredim napako. Te so najpogostejše zaradi tega, ker me v to prisili nasprotnik. Uživam v tenisu, s svojo igro pa sem trenutno zelo zadovoljen," še dodaja šestnajstkratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Pod večjim pritiskom bo Nadal, ki mu v začetku ni šlo vse po načrtih, od tretjega kola naprej pa melje vse pred seboj. "Prikazati bom moral najboljši tenis, če želim zmagati. Vendar pa tudi to včasih ni dovolj," je novinarjem dejal prvi igralec sveta in pojasnil, da lahko proti Federerju vedno pričakuje zmago, pa tudi poraz. Španec ni presenečen, da se bo v nedeljo na osrednjem stadionu Philippe Chatrier pomeril prav proti Švicarju in ne Djokoviću, ki mu je uspel fantastičen niz zmag. "Nisem presenečen. Verjetno ste vi veliko bolj. Zavedam se Rogerjevih kvalitet. Je veliko bolj samozavesten, kot je bil. Še posebej po zmagi nad Djokovićem," zaključuje Španec.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.