FIA za cenejšo formulo 1

Foto: EPA
Foto: EPA
Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) je potrdila načrte za zmanjševanje stroškov v svojem elitnem tekmovanju, formuli 1. To naj bi dosegli z možnostjo uporabe enotnih motorjev, novost bodo predvidoma uvedli leta 2017.
Oglej si celoten članek

Fia je sporočila, da se je lotila analize stroškov. Zmanjševanje naj bi dosegla z zgornjo omejitvijo stroškov ekip, zmanjševanjem stroškov s spremembami tehničnih pravil in z več deli, ki bi bili standardizirani za vse ekipe.

Pri krovni avtomobilistični zvezi so pripravili predlog za maksimalno ceno za motorje in menjalnike. A zamisli ni podprl Ferrari oziroma ji je nasprotoval z vetom, pravico do njega ima ekipa iz Maranella zaradi svojega dolgega sodelovanja v tem športu.

Fia se pozneje ni odločila za pravno spodbijanje veta Ferrarija, ampak je predstavila novo zamisel. To pa je uvedba enotnega dobavitelja motorjev v sezoni 2017, razvoj takšnega motorja bi bil precej cenejši kot pri sedanjih proizvajalcih.

O tem, da želi vodstvo tekmovanja ekipam na ta način znižati stroške v posamezni sezoni, motorje naj bi dobavljalo neodvisno podjetje, je prvič pred dnevi ob dirki v teksaškem Austinu že govoril vodja tekmovanja, 84-letni Bernie Ecclestone. Pri tem naj bi šlo za 2,2-litrske motorje z dvojnim turbinskim polnilnikom. Od lanske sezone so v formuli 1 zaradi okoljskih zakonov dovoljeni le 1,6-litrski turbo motorji s hibridno tehnologijo. Ti novi motorji naj bi ekipe namesto šestih milijonov evrov na sezono stali le še tretjino tega zneska.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.