Fischbacherjeva šokirala za zmago, tretja Tina se bliža

Foto: EPA Fenninger smuk Crans Montana svetovni pokal alpsko smučanje smučka poljub Foto: Reuters Fenninger smuk Crans Montana svetovni pokal alpsko smučanje glava Foto: Reuters Maze smuk Crans Montana svetovni pokal alpsko smučanje Foto: EPA Maze smuk Crans Montana svetovni pokal alpsko smučanje Foto: Reuters Maze smuk Crans Montana svetovni pokal alpsko smučanje Foto: EPA Fischbacher smuk Crans Montana svetovni pokal alpsko smučanje Foto: EPA Fischbacher smuk Crans Montana svetovni pokal alpsko smučanje Foto: EPA Fischbacher smuk Crans Montana svetovni pokal alpsko smučanje Foto: EPA Fischbacher Fenninger SCHMIDHOFER smuk Crans Montana svetovni pokal alpsko smuča Foto: EPA Fischbacher smuk Crans Montana svetovni pokal alpsko smučanje Foto: Reuters Fenninger Fischbacher Maze smuk Crans Montana svetovni pokal alpsko smučanje Foto: Reuters Görgl Crans Montana smuk svetovni pokal alpsko smučanje Foto: Reuters Maze Crans Montana Švica smuk megla svetovni pokal alpsko smučanje Foto: Reuters Maze smuk Crans Montana svetovni pokal alpsko smučanje Foto: EPA Maze smuk Crans Montana svetovni pokal alpsko smučanje
Megleni smuk v švicarski Crans-Montani je presenetljivo dobila Avstrijka Andrea Fischbacher. Tina Maze je z vodilno Anno Fenninger že slavila drugo mesto, ko je Fischbacherjeva šokirala prav vse in prevzela vodstvo. Zaostanek za Mario Höfl-Riesch še manjši.
Oglej si celoten članek

Andrea Fischbacher, ki ni bila dovolj dobra za uvrstitev v avstrijsko olimpijsko reprezentanco, je tekmicam na prestavljenem smuku v Crans-Montani vrnila z obrestmi. Z visoko startno številko 29 je v cilju končala preuranjeno slavje rojakinje Anne Fenninger (+0,15 sekunde) in zlate Slovenke Tine Maze (+0,47), ki ju je "prestavila" na drugo oziroma tretje mesto.

Če je bila Črnjanka nad končnim razpletom morda razočarana, v cilju je sicer huronsko slavila in nasploh delovala zelo razposajeno, jo bo razveselil vsaj pogled na skupni seštevek, kjer se je še dodatno približala Nemki Marii Höfl-Riesch, ki je bila z velikim zaostankom (+1,26) šele deveta.

Nastopili sta še dve Slovenki – Ilka Štuhec je bila z zaostankom 3,17 sekunde 27., Maruša Ferk, z zaostankom 3,28 sekunde pa je točki ujela z 29. mestom.

Görglova že vohala zmago, toda ...

Dan po prestavljeni smukaški preizkušnji je organizatorjem v Crans-Montani preglavice znova povzroča gosta megla, ki je poskrbela za novo spremembo tekmovalnega urnika. Tekma naj bi se zaradi meglenega zidu v srednjem delu začela ob 10.30, a zgolj pol ure ni bilo niti približno dovolj za večje spremembe, zato so odgovorni tekmovalke s starta oddaljili do 12.30, ko so tekmo le začeli.

Megla se je po nastopu prvih tekmovalk spet začela spuščati nad tekmovališče, tokrat v zgornjem delu, a je takrat vodstvo v cilju vseeno prevzela Norvežanka Lotte Smiseth Sejersted, ki jo je nato za dodatnih 34 stotink sekunde ugnala Avstrijka Elisabeth Görgl.

Megla se je manj kot deset tekmovalk pred nastopom Mazejeve razširila tudi na začetek srednjega dela proge. Prva izmed najboljše skupine tekmovalk se je na progo podala domačinka Lara Gut, ki je že pred odločilnim delom napravila veliko napako, zgrešila vrata in odstopila.

Tina navdušena v cilju, na koncu padla na 3. mesto

Švicarji so imeli takoj pripravljeni novo orožje – Dominique Gisin, ki si je v Sočiju kot prva alpska smučarka v zgodovini z Mazejevo delila zlato smukaško odličje, a tudi švicarska pilotka ni pristala niti blizu Görglove v cilju (+0,86 sekunde). Dobre novice za Mazejevo so prišle na start tudi po nastopu Marie Höfl-Riesch, saj je vodilna smučarka v skupnem seštevku prav tako zaostala za Görglovo (+0,77).

Popoln švicarski debakel se je nadaljeval tudi z odstopom Marianne Kaufmann-Abderhalden, vodstvo pa je pred nastopom Mazejeve prevzela Avstrijka Fenningerjeva. Črnjanka se ji je pri zadnjem merjenju vmesnega časa močno približala, a je ni uspela izriniti z vrha. Vseeno je z navdušenim "wohooooo" slavila v cilju. Zaostanek za Höfl-Rieschevo bo po današnji tekmi še manjši.

Po Miklósevi šok dopolnila še Fischbacherjeva

Za to sta poskrbeli Madžarka Edit Miklós, ki je s startno številko 26 navdušila s četrtim mestom in v cilju prehitela ravno vodilno Nemko ter ji odščipnila še nekaj točk, a prav vse je v cilju nato šokirala Avstrijka Fischbacherjeva. Slednja je prebolela "košarico" za odhod na OI in v cilju slavila s 15 stotinkami naskoka, v objem pa so ji stekle vse reprezentančne kolegice. Prva zmaga po petih letih je seveda zahtevala pravo slavje.

Končni zaostanek Mazejeve za zmagovalko je na prvem poolimpijskem nastopu znašal 47 stotink sekunde. Superveleslalomska olimpijska prvakinja iz Vancouvra Fischbacherjeva je pred Crans-Montano v svetovnem pokalu slavila dve zmagi februarja 2008 na superveleslalomu v Sestrieru in februarja 2009 na smuku v Banskem. V Crans-Montani je vpisala prve stopničke po januarju 2010.

Nič odločenega

Mazejeva ima sedem tekem pred koncem sezone še vedno teoretične možnosti za ubranitev naslova zmagovalke skupnega seštevka svetovnega pokala alpskih smučark. Vodilna Nemka Höfl-Riescheva je smuk končala za Mazejevo na devetem mestu in ima na svojem računu 1108 točk, Mazejeva (814) na četrtem mestu skupno zaostaja 294 točk, pred njo pa sta še poškodovana Tina Weirather (943) iz Liechtensteina in Fenningerjeva (951).

Prav tako ni odločen niti boj za smukaški mali globus za zmago v posebnem seštevku discipline. Höfl-Riescheva ima 504 točk, druga Fenningerejeva pa zaostaja 80 točk in ima pred zadnjim smukom v sezoni v Lenzerheideju še teoretične možnosti za zmago v smukaškem seštevku. Mazejeva (393) je na četrtem mestu.

V Crans-Montani so izvedli le eno tekmo, za danes predvidena superkombinacija je namreč po spremembi sporeda odpadla. Pred sklepnim dejanjem sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju v Lenzerheideju žensko karavano prihodnji teden, od četrtka do sobote, čakajo še tri preizkušnje v Aareju, dva veleslaloma in slalom.

Tina: Po ravnini sem kar letela

"Zelo lepo je in mislim, da sem lahko zelo zadovoljna s predstavo, še zlasti, ker sem na treningu še iskala občutke na tej zahtevni progi, na kateri je bilo res težko smučati. Videlo se ni nič, tudi počutila se nisem tako, da bi lahko veliko tvegala, sem pa vseeno precej za pogoje, ki so bili na progi, še vedno pa je bilo tveganje zelo obvladano. Serviser Andrea Vienello mi je znova pripravil zelo dobre smuči, po ravnini sem kar letela, neverjetno, in sem skočila zelo daleč tako, da sem bila čisto presenečena in sem si mislila, da bo pa to dobro," je po tekmi dejala Mazejeva.

"Dokler bom na startu, se bom pognala ven z željo po dobrem smučanju, ta občutek, ko daš vse od sebe, me navdaja z zadovoljstvom. Po osvojenih olimpijskih kolajnah pa je bilo vseeno dosti lažje iti naprej, svoj cilj sem namreč dosegla, seveda pa ostajajo stvari v svetovnem pokalu še vedno odprte, moj zaostanek za vodilno je sicer velik, šla bom s tekme na tekmo in poskusila narediti vse in, kar bo, bo."

Glede ubranitve velikega kristalnega globusa pa pravi: "Če bom na vsaki od preostalih tekem čim bolj spredaj, je prav vse mogoče, res pa je, da gre za precej misijo nemogoče. Tudi tekmice se zavedajo mojih sposobnosti ter vedo, da, kolikor sem zapravila na začetku sezone, sem zapravila, zato zdaj nimam več kaj za izgubiti, temveč lahko samo še pridobim."

Svetovni pokal, Crans Montana, smuk (Ž), rezultati:

1. Andrea Fischbacher (Avt) 1:34,00
2. Anna Fenninger (Avt) 1:34,15 +0,15
3. Tina Maze (Slo) 1:34,47 +0,47
4. Elisabeth Görgl (Avt) 1:34,49 +0,49
5. Edit Miklos (Mad) 1:34,82 +0,82
6. Lotte Smiseth Sejersted (Nor) 1:34,83 +0,83
7. Fabienne Suter (Švi) 1:34,94 +0,94
8. Nicole Schmidhofer (Avt) 1:35,08 +1,08
9. Maria Höfl-Riesch (Nem) 1:35,26 +1,26
10. Dominique Gisin (Švi) 1:35,35 +1,35
...
27. Ilka Štuhec (Slo) 1:37,17 +3,17
29. Maruša Ferk (Slo) 1:37,28 +3,28

Skupni seštevek (svetovni pokal):

1. Maria Höfl-Riesch (Nem) 1108
2. Anna Fenninger (Avt) 951
3. Tina Weirather (Lie) 943
4. Tina Maze (Slo) 814
5. Lara Gut (Švi) 796
6. Mikaela Shiffrin (ZDA) 650
7. Elisabeth Görgl (Avt) 539
8. Nicole Hosp (Avt) 491
9. Marie-Michele Gagnon (Kan) 453
10. Dominique Gisin (Švi) 419
...
43. Ilka Štuhec (Slo) 133
51. Maruša Ferk (Slo) 94
107. Katarina Lavtar (Slo) 9

Skupni seštevek (smuk):

1. Maria Höfl-Riesch (Nem) 504
2. Anna Fenninger (Avt) 424
3. Tina Weirather (Lie) 400
4. Tina Maze (Slo) 393
5. Marianne Kaufmann-Abderhalden (Švi) 389
6. Elisabeth Görgl (Avt) 254
7. Lara Gut (Švi) 252
8. Andrea Fischbacher (Avt) 212
9. Dominique Gisin (Švi) 205
10. Elena Fanchini (Ita) 189
...
28. Ilka Štuhec (Slo) 61
33. Maruša Ferk (Slo) 41

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.