Francoz razred zase, Kranjca reši le popoln napad

Foto: Epa
Foto: Epa
Pinturault z najboljšem izhodiščem za zlato, Kranjec sedmi po prvi vožnji.
Oglej si celoten članek

Francoz Alexis Pinturault je postavil najboljši čas prve vožnje veleslaloma na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo. Italijan Luca de Aliprandini na drugem mestu zaostaja 40 desetink. Zaostanek Nemca Alexandra Schmida na tretjem mestu znaša 56 stotink sekunde. Slovenski as Žan Kranjec je sedmi, z zaostankom 1,82 sekunde.

Številka 1 tokrat ni predstavljala prav nobene prednosti. To je na svoji koži izkusil švicarski adut Marco Odermatt, ki je padel v eno izmed pasti zahtevne postavitve na zelo zahtevni snežni površini ter odstopil.

Hrvat Filip Zubčić s številko 2 je bil prvi, ki je prišel v cilj. Nato se je s postavitvijo spopadel branilec naslova iz Areja izpred dveh let Norvežan Henrik Kristoffersen in zaostal za Hrvatom ter na koncu tudi najboljšo deseterico.

Foto: Epa Alexis Pinturault

A šele vodilni smučar v seštevku zime in vodilni veleslalomist, ki je dobil zadnje tri veleslalome v svetovnem pokalu po vrsti, je postavil stvari na svoje mesto. Pinturault je kot tretji na startu v celoti izkoristil postavitev svojega trenerja Fabiena Munierja ter z brezhibno vožnjo in natančno izpeljanimi zavoji prišel v cilj z neverjetno prednostjo dveh sekund in 12 stotink.

Kranjec se je na progo Labirinti, ki je z zavito postavitvijo in polno pasti upravičila svoje ime, podal kot peti ter se s takrat drugim časom uvrstil zgolj za Pinturaultom. A zaostanek je bil prevelik. Na startu je bilo še nekaj odličnih veleslalomistov iz prve jakostne skupine.

"Občutke sem imel res slabe, tudi zaostanek je velik, a je zaenkrat še soliden. V drugo bo treba izboljšati kar nekaj stvari. V finalu ne bo prostora za taktiziranje, ne glede na stanje proge," je v prvi izjavi za TV Slovenija dejal slovenski veleslalomski as Kranjec, ki je imela precej mešane občutke in ki nastopa na prvem veleslalomu po 61 dneh.

Foto: Epa Žan Kranjec

Domačin de Aliprandini je bil s številko 12 odličen zlasti v spodnjem delu ter z najmanjšo razliko do vodilnega Francoza prišel v cilj. Nemec Schmid in Francoz Mathieu Faivre (+0,58) sta bila prva, ki sta zaostala manj kot sekundo za Pinturaultom. Pred Kranjca pa sta se uvrstila še Švicar Loic Meillard (+1,25) in Avstrijec Marco Schwarz (+1,56). Enak čas kot Kranjec pa je za delitev sedmega mesta postavil Avstrijec Stefan Brennsteiner.

Na startu sta bila dva Slovenca. Štefan Hadalin je nastopil s startno številko 28, a se mu vožnja ni posrečila, imel je ogromne težave v osrednjem delu proge, po večji napaki na prelomnici je prišel v cilj kot zadnji, takrat 21., z velikim zaostankom 5,06 sekunde.

Druga vožnja bo ob 13.30. Prva vožnja se še ni končala. Na startu je skupaj 100 tekmovalcev, a so vsi najboljši že v cilju, tako da sprememb v razvrstitvi najboljših ni pričakovati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.