Francozi po podaljšku do sladkega maščevanja

Foto: Saša Despot Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot navijači Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot navijači Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot navijači Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot navijači Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot Orenga Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot navijačice Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot Gasol Ajinça Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot Orenga Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot Gasol Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot Diaw Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot de Colo Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot Gasol Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot Parker Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot Parker Rodriguez Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot Parker Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot Rodriguez Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot de ColoŠpanija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot Španija Francija EuroBasket polfinale Foto: Saša Despot Španija Francija EuroBasket polfinale
V drugem polfinalu je po pravi drami slavila Francija, ki je bila od Španije boljša po podaljšku (75:72). Galski petelini se bodo za zlato merili z Litvo, Furia pa za bron s Hrvaško.
Oglej si celoten članek

Reprezentanca Španije je slavila na zadnjih dveh evropskih prvenstvih, v finalu leta 2011 je "Furia" ugnala prav Francijo (98:85). Ekipa s Pirenejskega polotoka se je še osmič zapored uvrstila v polfinale, petkrat so prišli do finala, dvakrat pa so se povzpeli na prestol Evrope. Varovanci Juana Antonia Orenge so v četrtfinalu ponižali Srbijo (90:60), izbranci Vincenta Colleta pa so iz boja za odličja izločili domačine Slovence (72:62).

V dvorani Stožice se je zbralo nekaj tisoč gledalcev, precej več je bilo podpornikov Španije kot pa privržencev "galskih petelinov", a nobena izmed navijaških skupin ni bila pretirano glasna. Vzdušje je bilo precej bolj mirno kot na prvem polfinalu med Litvo in Hrvaško.

Španci začeli s presingom

Španci so srečanje presenetljivo začeli s presingom v obrambi in so po dveh napakah Francozov hitro povedli (4:0) z lahkima košema Rickyja Rubia in Victorja Claverja. Na odgovor ni bilo treba čakati dolgo, prvih šest točk za Francoze je dosegel Tony Parker (6:6). Kmalu sta se med strelce vpisala tudi Marc Gasol in José Calderón (10:8), medtem ko je pri Les Bleus kot drugi točke dosegel Joffrey Lauvergne (12:10), izenačil pa je Boris Diaw (12:12). V 9. minuti smo videli prvo vodstvo Francozov na tekmi (12:14). Toda do konca prve četrtine so aktualni evropski prvaki spreobrnili izid, končni rezultat prvega dela igre sta z "alley-upom" postavila Sergio Rodriguez in Rudy Fernández (18:14).

Na začetku druge četrtine so Francozi izenačili (18:18), nato pa je sledila španska serija trinajstih zaporednih točk za prvo občutno vodstvo na srečanju (31:18), nalet je s trojko in polaganjem zaključil Fernando San Emeterio. "Petelini" so po skoraj sedmih minutah strelskega posta spet prišli do koša v 18. minuti, ko je zadel njihov prvi adut Parker (31:20). Fantje v modrih dresih so postajali vse bolj živčni in Diaw je v predzadnji minuti prvega polčasa storil neumno nešportno osebno napako nad Sergiom Llullom in Orengini varovanci so imeli že 14 točk naskoka (34:20), s katerimi so tudi odšli na glavni odmor.

Foto: Saša Despot Parker Španija Francija EuroBasket polfinale Francozi uprizorili povratek

V prvih petih minutah drugega polčasa so Španci zmogli le eno samo točko, Francozi pa so se z dvema trojkama Antoina Diota v 25. minuti približali na ulovljivo razliko (35:29). Še naprej je zadeval Parker, ki je v 27. minuti dosegel že svojo dvajseto točko, na drugi strani pa je znosno razliko vzdrževal Fernández z zabijanjem in zadeto trojko (44:35). Nato pa sta trojki eden za drugim zadela Mickael Gelabale in Parker (44:41) in tekma je bila spet povsem odprta. Do konca 30. minute sta bila z metoma od daleč uspešna še Gelabale na eni in Llull na drugi strani (49:43).

Na začetku zadnje četrtine sta izza črte 6,75 hitro zadela Gelabale (še enkrat!) in Nando de Colo in prednost "Furie" se je stopila na le eno točko (49:48). Nato pa je vajeti igre v svoje roke prevzel Fernández in z novim zabijanjem in še eno trojko v 34. minuti spet umiril nalet Colletovih izbrancev (58:51). Nicolas Batum je svoje prve točke dosegel šele v 36. minuti, ko je zadel trojko (61:59). Dve minuti pred koncem pa so Francozi z novo trojko Parkerja prvič po prvi četrtini prišli v vodstvo (63:64), ki ga je sicer hitro izničil Gasol (65:64) in v zadnjo minuto so Španci vstopili s točko prednosti. Zatem je Alexis Ajinça zadel le en prosti met in izenačil 40 sekund pred koncem (65:65). Nato so Španci zapravili napad, na drugi strani pa je Fernández blokiral prodor Parkerja. Ostalo je še nekaj sekund, toda možje v rumenih dresih niso zadeli z razdalje in sledil je podaljšek.

V podaljšku tresoče roke na obeh straneh 

V podaljšku smo na prvi dve točki čakali skoraj minuto in pol, dva prosta meta je nato zadel Gasol (67:65). Parker je nato žogo držal v rokah vseh 24 sekund, na koncu pa zgrešil težak met. A tudi na drugi strani ni bilo potrebne natančnosti pri zaključkih in ostalo je pri dveh točkah naskoka za Španijo, ki pa ga je minuto in pol pred koncem nevtraliziral Ajinça s pravo centrsko akcijo (67:67). Sledil je nov zapravljen napad Španije, Parker pa je to kaznoval z dvema zadetima prostima metoma (67:69). Zvrstil se je še en slabo organiziran napad "Furie", Victor Claver je grdo zgrešil trojko, Parker pa je na drugi strani spet zadel dva "penala" (67:71) dobrih 40 sekund pred koncem.

Na le dve točki razlike je s prodorom znižal Rodriguez (69:71), Francozi pa so nato nerazumljivo izgubili žogo na svoji polovici, kar pa moštvo s Pirenejskega polotoka ni kaznovalo. Na drugi strani je Diot "potopil" oba prosta meta (69:73), a že nekaj sekund kasneje je Rodriguez zadel in izsilil še en prosti met (72:73). Po hitrem prekršku je bil spet na potezi Diot, spet se je na liniji prostih metov izkazal z mirno roko (72:75). V zadnjih sekundah bi morali Španci zadeti trojko za izenačenje, a pravega meta ni bilo in v finale se je malce presenetljivo uvrstila Francija.

EuroBasket, polfinale:

Španija : Francija 72:75* (18:14, 16:6, 15:23, 16:22, 7:10)
Gasol 19 in 9 sk., Fernández 17, Rodriguez 11 in 6 sk.; Parker 32 in 6 sk., Diot 10.

Litva : Hrvaška 77:62 (24:19, 16:18, 21:8, 16:17)
Mačiulis 23, Kleiza 22 in 11 sk., Kalnietis 18 in 4 as.; Bogdanović 15, Simon 9, Žorić 8 in 5 sk.

* - po podaljšku

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:05 21. September 2013.

    Finale Eurobasketa prestavljen: V nedeljo znova Slovenija – Srbija http://bit.ly/16fPWJS

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.