Gajser že lahko osvoji nov naslov svetovnega prvaka

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Gajser mirno na Švedsko po nove točke.
Oglej si celoten članek

Svetovno prvenstvo v motokrosu se bo ta konec nadaljevalo s preizkušnjo v švedski Uddevalli. Prepričljivo prvi v seštevku elitnega razreda MXGP Tim Gajser lahko, če se bo vse obrnilo v njegov prid, morda že potrdi naslov prvaka, bolj verjetno pa bo naredil še zadnji korak na poti do lovorike. Na Švedskem bo v razredu MX2 nastopil tudi Jan Pancar.

 

Gajser na prejšnji dirki v Lommelu ni blestel, a je tudi s sedmim mestom ostal na vrhu skupnega seštevka. V Belgiji namreč tudi njegov najbližji tekmec Švicar Jeremy Seewer ni izkoristil slabšega Gajserjevega nastopa, tako da se je v seštevku prednost Slovenca s prejšnjih 125 točk zmanjšala le za tri in zdaj znaša 122. Gajser je skupno zdaj pri 605 točkah, Seewer jih ima 483, tretji je Španec Jorge Prado s 465.

Do konca sezone 2022 so le še štiri dirke in septembra še preizkušnja za pokal narodov v ZDA. To pomeni, da je v SP teoretično na voljo še 200 točk in če bi imel Gajser po koncu dirke v Uddevalli 150 točk prednosti, bi lahko že slavil naslov prvaka za letos. A bolj verjeten je scenarij, da bo na Švedskem razlika med njim, Seewerjem in Pradom ostala približno enaka, odločitev o novem prvaku (lanski Nizozemec Jeffrey Herlings letos zaradi poškodbe ne nastopa) padla na naslednji dirki na Finskem, ki bo 14. avgusta.

"V zadnjih tednih sem skušal spet priti v normalen ritem in spet uživati na motorju. Zadnja dirka v Lommelu ni bila najboljša in je pomenila razočaranje, toda tega zdaj ne morem več spremeniti. Zdaj moram na Švedskem dati vse od sebe in prepričan sem, da to zmorem. Proga v Uddevalli mi je všeč in veselim se, da se po nekaj letih spet vračamo tja, pa tudi srečanja z mojimi skandinavskimi navijači," je dejal Gajser za spletno stran svoje ekipe Honda.

Foto: Profimedia Tim Gajser

Uddevalla sicer velja za eno starejših prizorišč v svetu motokrosa. Prvič so tam dirko priredili leta 1958, doslej so izvedli 23 dirk na najvišji ravni, zadnjo leta 2019, ko je zmagal Nizozemec Glenn Coldenhoff.

V razredu MX2 na Švedsko kot vodilni prihaja Belgijec Jago Geerts s 590 točkami, je pa v tem razredu boj za skupno zmago precej bolj izenačen, saj Francoz Tom Vialle zaostaja le 23 točk.

Slovenski dirkač Jan Pancar je na zadnji dirki v Belgiji dosegel najboljšo uvrstitev doslej na zahtevnem mivkastem terenu, iztržil pa 11. mesto in dobil 18 točk. Pancar bo na Švedsko prišel kot 12. voznik sezone v MX2 z 200 točkami.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.