Galski petelini povsem nemočni, nato obtičali še domačini

Foto: Epa Mikkel Hansen
Šok za Francoze in Nemce.
Oglej si celoten članek

Danska moška rokometna reprezentanca se je po zmagi nad Francijo z 38:30 (21:15) prebila v veliki finale svetovnega prvenstva na domačih tleh in v Nemčiji. Danska bo četrtič igrala v velikem finalu na svetovnih prvenstvih. Na dosedanjih treh tekmah je vselej ostala praznih rok: na Švedskem 1967 jo je v finalu premagala Češka, v isti državi jo je leta 2011 ukanila Francija, v Španiji 2013 pa je morala priznati premoč domači izbrani vrsti.

Danci so na svojem prvem in edinem dvoboju na nemških tleh - doslej so vse tekme odigrali v Herningu, uvodno pa v Koebenhavnu - pokazali naravnost popolno predstavo. Šestkratne svetovne prvake iz Francije so zasenčili v vseh prvinah igre: njihova obramba 6-0 je bila granitna, v napadu pa je blestel Mikkel Hansen, po njegovih lucidnih asistencah in golih so si Danci že v 15. minuti priigrali štiri gole prednosti (9:5).

A izbranci Nikolaja Jacobsena se s tem niso zadovoljili, v 20. minuti so po strelu vratarja Niklasa Landina prek celega igrišča prvič povedli za pet (13:8). Tri minute kasneje je visokorasli čuvaj nemškega Kiela "ponovil vajo" in povišal na 16:10, skupaj s svojimi soigralci pa je na odmor odšel z nespremenjeno prednostjo (21:15).

V drugi polovici tekme so Hansen in druščina imeli vse niti igre v svojih rokah. V 44. minuti je njihova prednost že znašala deset golov (30:20), po tem zaostanku so se tudi imenitni francoski rokometaši in branilci naslova iz leta 2017 sprijaznili s svojo usodo, tako da bodo v nedeljo skušali osvojiti svojo četrto odličje bronastega leska na svetovnih prvenstvih proti Nemčiji.

V danski izbrani vrsti je Hansen dosegel 12 golov, v francoski je bil najbolj učinkovit Kentin Mahe z osmimi zadetki.

Gostitelji klonili proti Norvežanom

V finalu bo zaigrala tudi norveška reprezentanca, ki je premagala drugo gostiteljico prvenstva z 31:25 (14:12). Norveška je tako razblinila nemške finalne sanje, v nabito polni Barclaycard Areni v Hamburgu je v "sovražnem okolju" pokazala svoje rokometne mišice in se drugič zaporedoma prebila na odločilno tekmo mundiala. Pred dvema letoma je namreč na zaključnem turnirju v Franciji v polfinalu po podaljšku premagala Hrvaško in nato v velikem finalu klonila proti domači izbrani vrsti.

Foto: Epa Sander Sagosen

Sproščeni in s končnim razpletom neobremenjeni Skandinavci so presenetili Nemce. Po izenačenem uvodu v tekmo so v drugi polovici prvega polčasa zagospodarili na hamburškem igrišču in si tik pred odhodom na veliki odmor priigrali tri gole prednosti (13:10).

Izbranci norveškega selektorja Christiana Bergeja so v začetku drugega polčasa povedli za štiri gole (19:15), po tretji izključitvi nosilca domače obrambe Hendrika Pekelerja v 44. minuti pa se Nemci več niso pobrali. V 57. minuti so se resda približali na 25:27, v prelomnih trenutkih dvoboja pa so Norvežani pokazali preudarno predstavo in se zasluženo prebili v veliki finale.

V zmagoviti izbrani vrsti je Magnus Rod dosegel sedem golov, po enega manj pa prvi zvezdnik Sander Sagosen in veteran Bjarte Myrhol. V nemški reprezentanci je Uwe Gensheimer dosegel sedem, Fabian Bohm pa šest zadetkov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.