Gareth Bale ali Cristiano Ronaldo?

Foto: EPA
Foto: EPA
Stadion v Lyonu bo v sredo ob 21. uri gostil prvo polfinalno tekmo na evropskem prvenstvu v Franciji. Na nasprotni strani igrišča si bodo stali igralci iz Walesa in Portugalske, v središču pozornosti pa bosta zagotovo prva zvezdnika obeh ekip in soigralca pri madridskemu Realu - Gareth Bale in Cristiano Ronaldo.
Oglej si celoten članek

Otoška država se je nekoliko nepričakovano, a povsem zasluženo prebila med štiri najboljše ekipe na letošnjem sklepnem turnirju. V skupinskem delu je najprej premagala Slovaško z 2:1, nato izgubila proti Angliji z 1:2, v tretji tekmi pa po zmagi nad Rusijo s 3:0 osvojila prvo mesto v skupini B. Izjemno zreli predstavi je pokazala v dosedanjih dveh tekmah na izločanje, v osmini finala je ugnala Severno Irsko z 1:0, v četrtfinalu pa eno glavnih favoritinj za končno zmago Belgijo s 3:1. Ob tem kaže omeniti, da se je Wales prvič v svoji nogometni zgodovini uvrstil na evropsko prvenstvo, na svetovnem pa je edinkrat nastopil davnega leta 1958 na Švedskem.

Portugalska pot do polfinala je veliko bolj trnova in zanimiva, saj si je eno od najbolj vznemirljivih tekem na slehernem turnirju izborila brez zmage v rednem delu. V skupinskem delu tekmovanja je trikrat remizirala - z Islandijo se je razšla 1:1, z Avstrijo brez golov, z Madžarsko je igrala 3:3 -, v tem slogu pa nadaljevala tudi v tekmah na izpadanje. Izbranci portugalskega selektorja Fernanada Santosa so odpor Hrvatov v osmini strli šele v izdihljajih 30-minutnega podaljška, Poljakov pa po izvajanju 11-metrovk.

Ljubitelji nogometa pred sredino tekmo v glavnem mestu francoske regije Rona-Alpe pričakujejo obojestransko vznemirljivo predstavo. Prva polfinalna tekmeca doslej nista odigrala veliko medsebojnih tekem, nazadnje sta se pomerila pred 16 leti v Chavesu, ko so Portugalci z goli Luisa Figa, Ricarda Sa Pinta in Capucha slavili s 3:0. A tokrat bo vložek veliko večji: privrženci otoške države hrepenijo po nadaljevanju valižanske pravljice, ljubitelji Portugalcev pa po prebujanju Cristiana Ronalda in druščine.

Sanches navdušil, Ramsey bo počival

Portugalci so navkljub neprepričljivim predstavam favoriti tega dvoboja, poleg Ronalda imajo v svojih vrstah tehnično in taktično veliko bolj dovršene igralce, ki lahko z eno potezo vržejo tekmeca iz tira. Na četrtfinalni tekmi proti Poljski je "eksplodiral" tudi doslej malo znani, a eden najbolj nadarjenih nogometašev na svetu - Renato Sanches. Kako velik potencial skriva "neizbrušeni diamant" svetovnega nogometa, so odkrili mnogi največji evropski klubi, v neizprosnem boju za njegovo naklonjenost pa je na koncu slavil nemški Bayern iz Münchna. A tu so še drugi aduti, a Portugalci najbolj čakajo na "magične poteze" svojega prvega asa Ronalda.

Valižani se bodo Portugalcem zoperstavili s svojim neverjetnim ekipnim duhom, v polfinalu pa bodo zagotovo najbolj pogrešali usluge ideologa igre Aarona Ramseyja, ki je na četrtfinalni tekmi proti Belgiji prejel drugi rumeni karton.

"Že pred odhodom v Francijo sem verjel v velike zmožnosti naše ekipe in bil prepričan, da lahko v Franciji spišemo lepo zgodbo. To je bil tudi razlog, da sem počitnice načrtoval šele za 11. julij, torej dan po končanem evropskem prvenstvu. Že v preteklosti so se na sklepnih turnirjih stare celine dogajale neverjetne zgodbe, zakaj ne bi Wales ponovil podviga Danske in Grčije," je pred sredino tekmo v Lyonu odločno dejal Gareth Bale.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.