Garzelli najhitreje skozi pekel

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 V skupnem seštevku še vedno vodi Španec David Arroyo. (Foto: Reuters) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Evans je še sredi zadnje etape zaostajal za vodilnim. (Foto: Reuters) Foto: Žurnal24
Peklensko 16. etapo Gira, ki je kolesarje po 12,9 kilometra gorskega kronometra popeljal na 2273 metrov visoki Kronplatz, je dobil Itailjan Stefano Garzelli. V rožnatem ostaja Španec David Arroyo.
Oglej si celoten članek

Italijan Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) je zmagovalec 16. etape kolesarske dirke po Italiji. Na gorskem kronometru, ki je po 12,9 kilometra tekmovalce popeljal na 2273 metrov visoki Kronplatz, je Avstralca Cadela Evansa premagal za 42 sekund. Skupno vodstvo je obdržal Španec David Arroyo (Caisse d'Epargne), ki je bil 16.

Dan počitka, ki so ga imeli kolesarji na Giru v ponedeljek, je tekmovalcem prišel zelo prav. V torek jih je namreč čakala zahtevna gorska preizkušnja s ciljem krepko nad 2000 metri višine, pot do cilja pa je deloma potekala po makadamski cesti.

Z izzivi strmine in kamenja se je najbolje spopadel domači junak Garzelli. Zmagovalec Gira pred desetimi leti je pri 37 letih pokazal, da še vedno lahko užene mlajše tekmece, uspeha pa se je zelo razveselili. "To je eden najboljših dni v moji karieri. Pri 37 letih doseči kaj takega, je izredno." Ob Evansu je le še Francoz John Cardet z 52 sekundami zaostal manj kot minuto, vsi drugi so težak kronometer končali vsaj z minuto zaostanka za Garzellijem.

Čeprav ni bil povsem v ospredju, je Arroyo brez večjih težav obdržal rožnato majico vodilnega. Bil je 16., za zmagovalcem zaostal dve minuti in 16 sekund, toda v primerjavi s tekmeci, ki ga ogrožajo v skupnem seštevku, je izgubil le minuto. Tako tudi po 16 etapah ostaja prvi, najbližje je Italijan Ivan Basso. Ta je danes na cilju dosegel šesti čas, minuto boljšega od Španca, skupni zaostanek je tako zmanjšal na 2:27 minute. Še devet sekund več pa zaostaja Avstralec Richie Porte.

"Pripravljen sem na boj do konca. Ta etapa je bila zame izredno težka, a če bom tako kolesaril še naprej, lahko pridem do stopničk," je izzivalcem po etapi dejal Arroyo.

Edini Slovenec na Giru Gorazd Štangelj je kronometer končal na 116. mestu, za najhitrejšim si je nabral šest minut in 23 sekund zaostanka, skupno pa je tik pod stotim mestom; kot 99. ima 2:12:35 ure zaostanka.

Kako zahtevna je bila torkova etapa, priča nekaj podrobnosti: mnogi tekmovalci so bili na cilju po vzponu, ki je imel deloma celo 24-stopinjski naklon, tako izčrpani, da niso mogli niti sestopiti s kolesa. Zaradi ozke ceste in zaprtih ovinkov pa tudi ni bilo prostora za spremljevalne avtomobile in mehaniki so svoje dirkače oskrbovali kar na motociklih.

Kolesarska dirka po Italiji, 16. etapa:

1. Stefano Garzelli (Ita/Acqua Sapone) 41:28
2. Cadel Evans (Avs/BMC) + 0:42
3. John Gardet (Fra/Ag2r) + 0:54
4. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas-Doimo) + 1:01
5. Michele Scarponi (Ita/Androni Giocattoli) + 1:07
...
116. Gorazd Štangelj (Slo/Astana) + 6:23

Kolesarska dirka po Italiji, skupni vrstni red:

1. David Arroyo (Špa/Caisse d'Epargne) 68;32:26
2. Ivan Basso (Ita/Liquigas-Doimo) + 2:27
3. Richie Porte (Avs/Saxo Bank) + 2:36
4. Cadel Evans (Avs/BMC) + 3:09
5. Carlos Sastre (Špa/Cervelo) + 4:36
...
99. Gorazd Štangelj (Slo/Astana) + 2;12:35

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.