Škandal, ki pretresa atletiko

Foto: EPA justin gatlin
Svetovni prvak v teku na 100 metrov se je znova znašel sredi dopinških nepravilnosti.
Oglej si celoten članek

Že večkrat padli ameriški sprinter Justin Gatlin, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu osvojil zlato v teku na 100 metrov in med drugim ob slovesu premagal tudi velikega tekmeca Usaina Bolta, se je znova znašel v težavah. Člani njegove ekipe so namreč ponujali nedovoljene substance. Po raziskavi pod krinko, ki so jo opravili pri Telegraphu, so se Gatlin in njegova ekipa znašli tudi pod drobnogledom pristojnih športnih institucij.

Novinarji pod krinko so obiskali Gatlinov trening kamp na Floridi, kjer jim je njegov trener innekdanji olimpijski zmagovalec Dennis Mitchell zatrdil, da jim lahko priskrbi človeški rastni hormon in dodatne doze testosterona. Vse skupaj naj bi dobil filmski igralec, ki naj bi se pripravljal za vlogo v filmu. 'Produkte' naj bi pripravil zdravnik v Avstriji, cena za dobavljeno pa bi znašala 250.000 ameriških dolarjev (približno 212.000 evrov).

SP v atletiki Bolt na svoji zadnji tekmi poražen

Mitchella in agenta Roberta Wagnerja so naskrivaj snemali med pogovorom v katerem sta dejala, da je uporaba nedovoljenih poživil v atletiki še vedno zelo prisotna. Opisala sta tudi primere, kako se je moč izogniti pozitivnim testom. Na enem izmed sestankov je kontraverzni zastopnik celo izjavil, da tudi Gatlin uporablja nedovoljena poživila.

To je Gatlin zdaj odločno zanikal v izjavi za javnost, njegovi odvetniki pa so objavili novico, da je odpustil svojega trenerja. Izjavili so še "da je bil sprinter v zadnjih petih letih vseskozi redno testiran in da nikoli ni padel na testih." 

Foto: Profimedia usain bolt, justin gatlin Renaldo Nehemiah, ki je sicer zadnjih 14 let uradni Gatlinov zastopnik, je dejal, da je Wagner z Gatlinom sodeloval le ob dveh ali treh priložnostih, nazadnje leta 2015, in da Gatlin ni bil prisoten ob razpravi, ki so jih imeli novinarji s trenerji in avstrijskim agentom. Mitchell in Wagner naj bi se le 'važila' pred ljudmi za katere sta mislila, da so 'veliki holywoodski producenti'.

Gatlin je sicer eden najbolj kontraverznih osebnosti v zgodovini atletike. Na dopinških testih je padel že dvakrat, v letih 2001 in 2006, a za razliko od ostalih športnikov ni prejel suspenza, ker je sodeloval pri preiskavi zlorab. Ob zmagi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Londonu je Američan tako moral poslušati žvižge.

Ogorčenje Izžvižgani "lopov in goljuf" ukradel zmago Boltu

"Obtožbe so izjemno resne in vem, da bodo ustrezno raziskane," se je oglasil predsednik Mednarodne atletske zveze (Iaaf) Sebastian Coe, sicer nekdanji odlični atlet.

Wagner sodeloval tudi s slovensko šampionko

Sporni Wagner je v svoj bran povedal: "Nisem bil vpleten v doping. Vedel sem, kaj se dogaja, zato sem se igral z njimi. Želel sem jih zvabiti v to," je dejal Avstrijec, ki je še omenil, da je novemberski pogovor prijavil pristojnim pri Iaaf. O tem, da bi Gatlin jemal nedovoljena poživila, je zdaj povedal: "Nisem njegov agent. Kako bi lahko to vedel?"

V pogovoru z novinarji pod krinko se je sicer Avstrijec hvalil s tem, da je v preteklosti sodeloval tudi z Benom Johnsonom, ki so mu odvzeli olimpijsko zlato iz Seula 1988, ter tudi z britanskima olimpijskima zmagovalcema Colinom Jacksonom, tekačem na visokih ovirah, in Kelly Holmes, nekdanjo tekmico Jolande Čeplak. Tudi Slovenka je bila sicer njegova varovanka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 06:46 19. December 2017.

    Kontraverzen, novemberski....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.