Gol občutek lahkotnosti

Foto: Žurnal24 Rasheed Yekini je na SP 1994 proti Bolgariji dosegel zgodovinski prvi gol za Nig
Poljub grba na dresu, drsenje po mokri travi, loščenje nogometnega čevlja, oponašanje vlakca. Samo nekaj izvirnih načinov proslavljanja golov, v trenutkih, ki se ne morejo primerjati z ničemer. Podoživite nekaj nenavadnih praznovanj zadetkov.
Oglej si celoten članek

Tako kot so si različni nogometaši, ti različno zaznamujejo tudi trenutke zmagoslavja. Nekateri ob evforiji navijačev dogodek pospremijo, kot da bi bil nekaj povsem običajnega. Drugi na zelenicah uprizorijo pravo tragikomedijo. Nogometaši pravijo, da se ne more nič primerjati z občutkom, ko zabiješ gol. Injekcija adrenalina, ki ob rjovenju množice prekaša celo orgazem, še dodajajo. Na dan privrejo frustracije. V zadnjem času FIFA in UEFA poskušata zajeziti trend neprimernega vedenja. Tako se lahko slačenje dresa ali pobeg prek ograde kaznuje z rumenim kartonom, izražanje političnih ali verskih prepričanj z napisi na majicah pa ima lahko še hujše posledice. Kako gole proslavljajo Eric Cantona, Roger Milla, Jürgen Klinsmann, Paul Gascoigne, Bebeto ... Oglejte si deset s čustvi nabitih videokompilacij nekaterih nogometnih zvezdnikov. Se še spomnite teh veseljakov?

Robbie Fowler
Leta 1999 je bil nekdanji član Liverpoola kaznovan s 60.000 funti, ker je po doseženem zadetku proti mestnemu tekmecu Evertonu "posnifal" golovo črto. To je bil njegov odgovor na obtožbe v tabloidnih časnikih, da uživa kokain. Takratni trener Gerard Houllier ga je branil, da je zgolj oponašal kravo, ki se pase. Verjel mu ni nihče.



Paul Gascoigne
Pred EP 1996 so reprezentante Anglije paparaci zalotili med popivanjem v nočnem lokalu v Hongkongu. Paul Gascoigne in Teddy Sheringham sta ležala na zobozdravnikovem sedežu in zlivala vase velike količine alkohola. Ko je veliki "Gazza" na Wembleyju zabil gol proti Škotom, je legel na hrbet, soigralci, med njimi tudi Teddy, pa so mu v usta zlivali vodo iz plastenk ob igrišču.



Jürgen Klinsmann

Ko je nemški zvezdnik leta prišel 1994 k Tottenhamu, je imel v Angliji slab sloves. Očitali so mu, da rad simulira prekrške v kazenskem prostoru. Ko je na prvi tekmi proti Sheffieldu zadel z glavo, je stekel in se vrgel na trebuh z iztegnjenimi rokami. Padec je bil poimenovan "Klinsmann". Zdaj se ta element priljubljeno imenuje ribica in je pogosto način praznovanja golov.



Bebeto
Brazilec je na SP 1994 po zadetku v četrtfinalu proti Nizozemski oponašal zibanje dojenčka v rokah, ker se mu je rodil prvi otrok. Pri zibanju sta se mu pridružila Romario in Mazinho. Zdaj to počne skoraj vsak novopečeni očka.



Peter Crouch
Dvometrski suhec je znameniti ples "Robo-Kop" prvič prikazal na zabavi Davida Beckhama in postal takojšen hit. Po golih proti Madžarski in Jamajki je očaral občinstvo z gibi iz filma Breakdance. Toda za tem se je odločil, da plesa ne bo več izvajal, vsaj dokler Anglija ne osvoji svetovnega prvenstva. Do takrat vam na ogled ponujamo tole.



Julius Aghahowa
Obafemi Martins, Romana Lua-Lua in Nani so izvrstni akrobati na parterju. A nihče še ni nanizal toliko "kozolcev" in vaje sklenil s salto kot Nigerijec Julius Aghahowa. Čista desetka za proslavljanje na tekmi Nigerija : Avstralija.



Marco Tardelli
Bržkone najbolj čustveno praznovanje gola. Ko je v finalu SP 1982 dosegel drugi gol proti Nemčiji, je Italijan pretekel skoraj celotno igrišče, se s solzami v očeh tolkel po prsih in kot kakšen fantič na dvorišču kričal svoje ime. Znameniti "Tardellijev jok" je rekonstruiral Fabio Grosso po zadetku proti Nemčiji v polfinalu zadnjega SP.



Roger Milla
Kamerunski napadalec je zaoral ledino s plesom ob zastavici v kotu. Osemintridesetletnik je po vsakem od štirih golov, s katerimi je "neukročenim levom" prinesel četrtfinale na SP 1990, stekel k robu in okrog zastavice zamigal z boki v slogu španskega plesalca. Ta posnetek je s srečanja proti Kolumbiji.



Brandi Chastain
Nogometašica iz ZDA se je znašla na naslovnicah revij Time, Newsweek, People in Sports Illustrated, ko je po zadeti odločilni enajstmetrovki v finalu SP 1999 proti Kitajski po vzoru moških kolegov slekla dres. In razkrila (le) črni športni nedrček.



Eric Cantona
"Mr. Cool" je v dresu Manchester Uniteda leta 1996 preigral tri branilce Sunderlanda in lobal vratarja. Ustavil se je. S pogledom obkrožil tribune. Kot gladiator, ko ubije zver.


Stuart Pearce je zgrešil enajstmetrovko, zaradi katere je Anglija zapustila SP 1990. Šest let po tem je bil na EP proti Španiji bolj zbran in "Psiho" si je dal duška. © Action Images

 
Nenavadnih praznovanj golov je bilo v preteklosti (in še zdaj) še ogromno. Kapetan madridskega Reala Raul poljubi poročni prstan, najboljši nogometaš sveta Kaka usmeri pogled v nebo in se zahvali bogu. Robbie Keane hodi po rokah ali z lokom izstreli puščico v slogu Robina Hooda. Alberto Gilardino zaigra na violino. Mehičan Hugo Sanchez vedno naredi premet nazaj v čast sestre telovadke. Carlos Tenorio iz Ekvadorja si je na lanskem SP v Nemčiji čez obraz poveznil masko Spidermana. Faustino Asprilla je okrog zastavice v kotu ovil dres in mahal z njo kot navijač. Zanimiv pa je tudi dogodek iz lanske sezone, ko so igralci Manchester Uniteda Rio Ferdinand , Nemanja Vidić in John O'Shea uprizorili skupinsko vajo in izstrelili bazuko. Izvirno, ni kaj. In izziv za nove veselje nogometnih aren.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.