Gorila do zmage in skupnega vodstva

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Zmagovalca druge etape je odločil sprint glavnine, v katerem je bil najhitrejši Nemec Andre Greipel, ki je zabeležil svojo sedmo zmago na dirkah po Italiji. Drugo mesto je zasedel Italijan Roberto Ferrari, tretje pa Belgijec Jasper Stuyven.
Oglej si celoten članek

Štiriintridesetletni kolesar moštva Lotto Soudal Andre Greipel, ki se je veselil svoje jubilejne, že 140. zmage v karieri, je po zaslugi bonifikacijskih sekund tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku in oblekel rožnato majico.

Luka Mezgec je kapetana ekipe Orica-Scott Avstralca Caleba Ewana spet pripeljal v odličen položaj za sprint, vendar je ta v prerivanju s Kolumbijcem Fernandom Gavirio potegnil krajšo, njegova noga je zdrsnila s pedala in se je moral zadovoljiti le z devetim mestom. Po izgubi zagona v sprintu je Avstralec lahko le še nemočno in jezno udaril po krmilu svojega kolesa. Mezgec je končal na 17. mestu, Kristijan Koren je bil 21., Luka Pibernik 27., Matej Mohorič, ki se je lahko veselil drugega mesta svojega moštvenega kolega Ferrarija, pa na 59. mestu. V glavnini ciljne črte nista prečkala Jan Polanc in Jan Tratnik, zaostala sta 24 sekund.

Za Giro je nekoliko neobičajno, da se že v drugi etapi kolesarji merijo v tako zahtevni preizkušnji, kot je bila tokratna. Zaradi razgibanosti proge, dveh kategoriziranih vzponov, zahtevnega spusta v zadnjem delu in vetra so strokovnjaki menili, da bo nadzorovati ospredje glavnine zelo težko, zato so pričakovali uspešen pobeg ali sprint skupine od 40 do 50 kolesarjev, nikakor pa niso pričakovali sprinta glavnine. Do pobega je resnično prišlo, a ni bil uspešen, čeprav je imelo pet ubežnikov že po 45 minutah vrtenja pedal pet minut prednosti, nekaj pozneje pa je ta prednost narasla na šest minut in pol.

Toda 46 kilometrov pred ciljem je glavnina ubežnike ujela, na spustu in v zadnjih desetih kilometrih na ravni cesti napadov ni bilo, tako da je odločal skupinski sprint, v katerem je vlogo enega izmed favoritov upravičil Greipel.

"Dan še zdaleč ni bil lahek. Čeprav je bila etapa dolga in zahtevna, pa na srečo ni bilo veliko napadov, kar je ustrezalo nam sprinterjem. Lačen sem zmag, zdaj pa ponosen, da sem jih na letošnji dirki hitro začel zbirati. Zmago bi posvetil mojim pomočnikom, ki so spet opravili izvrstno delo, in moji mami," je po uspehu dejal Nemec, ki je od leta 2008 na vsaki izmed treh največjih dirk, na katerih je nastopil, zabeležil vsaj eno etapno zmago.

Če je bil poraženec prve etape Nizozemec Steven Krijswick, ki je izgubil 13 sekund, je bil v drugi etapi to še en od favoritov za najvišja mesta Rus Ilnur Zakarin. Zaradi okvare v zadnjih kilometrih je zaostal 20 sekund, lahko pa bi še več, če ga ne bi počakali praktično vsi kolesarji Katjuše in mu pomagali, da se je vsaj približal glavnini.

Tudi tretja etapa bo še na Sardiniji, končala se bo v Cagliariju, po profilu proge je precej lažja od tokratne, tako da bodo vrh razvrstitve najbrž spet zasedli specialisti za sprint.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.