Gutova v svoji ligi, Mazejeva in Štuhčeva na 16. mestu

Foto: Reuters lara gut tina weirather elena fanchini Foto: Reuters lara gut Foto: Reuters lara gut Foto: Reuters lara gut Foto: Reuters lara gut Foto: Reuters tina weirather Foto: Reuters tina weirather Foto: Reuters elena fanchini Foto: Reuters elena fanchini Foto: Reuters fabienne suter Foto: Reuters anna fenninger Foto: EPA tina maze smuk beaver creek Foto: EPA tina maze smuk beaver creek
Švicarka Lara Gut je zmagovalka prvega smuka v letošnji sezoni v Beaver Creeku. Drugo mesto si je prismučala Tina Weirather iz Lihtenštajna (+0,47), tretje pa Italijanka Elena Fanchini (+0,98). Slovenki Tina Maze in Ilka Štuhec sta si delili 16. mesto (+2,08).
Oglej si celoten članek

Dvaindvajsetletna Švicarka Lara Gut (1:41,26) je osvojila svojo prvo zmago na smukih v Beaver Creeku ter drugo v svetovnem pokalu. Na prvem smuku sezone sta bili najuspešnejši Slovenki Tina Maze in Ilka Štuhec, ki sta za zmagovalko zaostali 2,08 sekunde ter si razdelili 16. mesto.

Na startu sta bili še dve Slovenki Maruša Ferk (+3,79), ki je bila po tekmi diskvalificirana, in Vanja Brodnik (+5,04), vendar sta obe ostali zunaj trideseterice in brez točk pri repu razpredelnice.

Gutova potrdila rezultate s treninga

Na prizorišču prihodnjega svetovnega prvenstva, ki bo leta 2015, so tekmovalke prvič preizkusile progo Ujed, najbolje pa se je na njej znašla Gutova, ki je bila na omenjeni progi najhitrejša tudi na dveh smukaških treningih.

Zmagovalki uvodnega veleslaloma na ledeniku Rettenbach nad Söldnom se je na drugem mestu najbolj približala tekmovalka iz Liechtensteina Tina Weirather z zaostankom 47 stotink sekunde, Italijanka Elena Fanchini je bila z zaostankom skoraj minute za Gutovo (+0,98) tretja, uspešen švicarski smukaški dan pa so z uvrstitvijo v deseterico dopolnili še Fabienne Suter (+1,04), ki je pristala na četrtem mestu, šesta Fraenzi Aufdenblatten (+1,20) ter deveta Marianne Kaufmann-Abderhalden (+1,49).

Mazejeva ostaja v prvi deseterici

Tridesetletna Mazejeva, branilka velikega kristalnega globusa, je bila 18. na uvodnem veleslalomu v Söldnu ter tretja na slalomu v Leviju. V skupnem seštevku je z dvema zmagama in 200 točkami v vodstvu Gutova, druga je Američanka Mikaela Shiffrin (140), ki v smuku ne tekmuje, tretja pa Weiratherjeva (125). Najboljša Slovenka Mazejeva (88) je sedma.

Tina spredaj po dveh vmesnih časih

Druga smukačica minule sezone Mazejeva, minulo sezono je zaostala le točko za najboljšo smukačico Američanko Lindsey Vonn, ki je zaradi poškodbe kolena uvodne tekme izpustila, je v zgornjem delu proge še bila hitrejša od Gutove, ob prvem merjenju vmesnega časa je bila hitrejša devet stotink, ob drugem 16, a si je ob tretjem nabrala že za več kot 59 stotink sekunde zaostanka, zaostanek pa je nato le še povečevala.

Mazejeva je bila lani na uvodnem smuku v Lake Louisu 20., nato pa je iz smuka v smuk izboljševala svojo predstavo ter sezono kronala z drugim mestom in zmago. Mariborčanka Štuhčeva, ki se je na zadnjih dveh treningih pred tekmo celo uvrstila pred Mazejevo, na zadnjem treningu je vpisala tretji čas, je na tekmi manj tvegala ter je v cilj prismučala z istim časom kot Črnjanka pred njo.

V Beaver Creeku bodo pripravili še dve preizkušnji, v soboto bo na sporedu superveleslalom, v nedeljo pa veleslalom.

Massi: Če Tina smuča kot zna, lahko zmaga vsako tekmo

Vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi ni bil zadovoljen s pristopom Mazejeve, ki je pokazala preveliko spoštovanje do strmine: "Kljub takemu pristopu bi bilo njeno smučanje dovolj za tretje mesto, ampak pripetila se ji je velika napaka, tako da se ni dalo narediti več, kot je iztržila. Tina se je zelo negotovo lotila vstopa v strmino, v zgodnjem delu je začela dobro, nato pa bi morala pokazati nekaj prave veleslalomske vožnje, ki je bila nujna za takšno zahtevno tehnično progo. Prisoten je še strah, upam, da bo šel že danes stran. Če Tina smuča kot zna, lahko zmaga vsako tekmo. Trenutno še nismo na tem nivoju, je treba počakati in biti potrpežljiv. V tem trenutku lahko iz dneva v dan obrne tekmo, lahko je spredaj, lahko pa je 15."

Svetovni pokal, Beaver Creek, smuk (Ž), rezultati:

1. Lara Gut (Švi) 1:41,26
2. Tina Weirather (Lie) 1:41,73 +0,47
3. Elena Fanchini (Ita) 1:42,24 +0,98
4. Fabienne Suter (Švi) 1:42,30 +1,04
5. Anna Fenninger (Avt) 1:42,39 +1,13
6. Fränzi Aufdenblatten (Švi) 1:42,46 +1,20
7. Maria Höfl-Riesch (Nem) 1:42,49 +1,23
8. Andrea Fischbacher (Avt) 1:42,55 +1,29
9. Marianne Kaufmann-Abderhalden (Švi) 1:42,75 +1,49
10. Regina Sterz (Avt) 1:42,92 +1,66
...
16. Ilka Štuhec (Slo) 1:43,34 +2,08
=  Tina Maze (Slo) 1:43,34 +2,08
...
49. Vanja Brodnik (Slo) +5,04
Maruša Ferk (Slo) diskvalificirana

Svetovni pokal (skupno):

1. Lara Gut (Švi) 200
2. Mikaela Shiffrin (ZDA) 140
3. Tina Weirather (Lie) 125
4. Maria Höfl-Riesch (Nem) 115
5. Kathrin Zettel (Avt) 96
6. Anna Fenninger (Avt) 95
7. Tina Maze (Slo) 88
8. Marie- Michele Gagnon (Kan) 71
9. Viktoria Rebensburg (Nem9
=  Elena Fanchini (Ita) 60
...
38. Ilka Štuhec (Slo) 15
64. Katarina Lavtar (Slo) 2

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.