Hirscher do zmage ob odsotnosti Ligetyja

Foto: Reuters Marcel Hirscher Thomas Fanara Stefan Luitz Foto: Reuters Marcel Hirscher Foto: EPA Marcel Hirscher val d'isere Foto: Reuters Marcel Hirscher Foto: Reuters Thomas Fanara Foto: EPA Thomas Fanara val d'isere Foto: Reuters Stefan Luitz Foto: EPA Stefan Luitz val d'isere Foto: Reuters Alexis Pinturault Foto: EPA Alexis Pinturault val d'isere Foto: EPA Ted Ligety Foto: EPA Aksel Lund Svindal Foto: EPA Manfred Moelgg val d'isere Foto: EPA Fritz Dopfer val d'isere
Avstrijec Marcel Hirscher je zmagovalec veleslaloma za svetovni pokal v Val d'Iseru. Branilec velikega kristalnega globusa je izkoristil odstop Američana Teda Ligetyja in za 76 stotnik ugnal Francoza Thomasa Fanaro. Tretji je bil Nemec Stefan Luitz (+1,09).
Oglej si celoten članek

Hirscher je v drugi vožnji, ob odsotnosti glavnih tekmecev za kolajno, osvojil še 20. zmago v svetovnem pokalu, na tem prizorišču pa je dobil še tretji veleslalom, drugega po vrsti. Hirscher bo glavni kandidat za zmago tudi na slalomu na tem prizorišču.

Od 64 tekmovalcev na startu tretjega veleslaloma jih je prvo vožnjo na eni najbolj strmih prog v svetovnem pokalu, ki je bila zaradi nizkih temperatur še dodatno poledenela, končalo 45, 17 jih je odstopilo. Edini Slovenec Žan Kranjec se ni uvrstil v finale.

Ligety, Svindal in Miller storili napako

Vodilni veleslalomist Ted Ligey, ki je dobil zadnje štiri veleslalome, vključno z minulo sezono, je startal kot prvi in odstopil, po njegovi poti pa so šli še vodilni v svetovnemu pokalu Norvežan Aksel Lund Svindal, potem ko se mu je na zahtevni olimpijski progi Bellevarde odpela vez na smučki, odstopil je tudi ameriški as Bode Miller, ki je bil na veleslalomu v Beaver Creeku drugi.

Na prvi progi je bil najhitrejši Francoz Alexis Pinturault, drugi čas je postavil Nemec Stefan Luitz z zaostankom 30 stotink sekunde, Hirscher pa je bil tretji in za vodilnim po prvi vožnji zaostal 41 stotink sekunde. Pinturault je v finalu podlegel pritisku ter je zapravil prednost in v na koncu z zaostankom 1,18 sekunde pristal tik pod zmagovalnim odrom na četrtem mestu, Fanara četrti po prvi vožnji se je zavihtel na drugo mesto, Luitz pa je bil tretji za šele druge stopničke v svetovnem pokalu. Na tem veleslalomu je bil drugi lani.

Svindal ostaja prvi v skupnem seštevku

Čeprav ga ni bilo v finalu, je vodstvo v skupnem seštevku s 360 točkami ohranil Norvežan Aksel Lund Svindal. Le na 25 točk se mu je na drugem mestu približal Hirscher, na tretjem mestu je Ligety, ki je vodstvo v posebnem seštevku discipline po osvojeni ničli moral prepustiti Hirsherju (220), ki ima po novem 20 točk več, Pinturault (175) je tretji.

Nova ničla Slovencev

Slovenska moška vrsta negativni niz neuspehov na veleslalomih nadaljuje tudi v novi sezoni s še tretjo ničlo. Edine točke je na osmih tekmah osvojil Andrej Šporn z 20. mestom na smuku v Beaver Creeku. Kranjec je tudi v devetem nastopu ostal brez točk za svetovni pokal. S startno številko 52 je prišel le do prvega vmesnega časa.

V Val d'Iseru bo v nedeljo na sporedu še slalom, kjer bo slovenske barve zastopal veteran Mitja Valenčič, ki bo skušal prekiniti niz petih zaporednih uvrstitev brez točk. Valenčič je nazadnje točke svetovnega pokala osvojil pred 11 meseci na Sljemenu.

Svetovni pokal, Val d'Isere, veleslalom (M):

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.