Hirscher prepričljivo do zmage v Leviju

Foto: EPA Marcel Hirscher slalom Levi Foto: EPA Marcel Hirscher slalom Levi Foto: EPA Marcel Hirscher slalom Levi Foto: EPA Marcel Hirscher slalom Levi Foto: EPA Štefan Hadalin slalom Levi
V finskem Leviju je do 40. zmage v svetovnem pokalu prišel Marcel Hirscher.
Oglej si celoten članek

Avstrijec Marcel Hirscher je vodil že po prvi vožnji slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v finskem Leviju. Imel je 21 stotink prednosti pred rojakom Marcom Schwarzom, 42 pred Nemcem Felixom Neureutherjem, na četrtem mestu pa je bil presenetljivo Britanec Dave Ryding (+0,46).

Slovenca Štefan Hadalin in Žan Kranjec sta bila prepočasna za finale, Kranjec je bil 37. (+1,95), Hadalin 49. (+2,48). Na startu slaloma zaradi spora z domačo norveško zvezo o osebnem sponzorju ni bilo slalomskega specialista Henrika Kristoffersna, v minuli zimi zmagovalca posebnega seštevka v disciplini.

Hirscher je ob odstopu Schwarza suvereno dobil tudi drugo vožnjo, na koncu pa je imel 1,30 sekunde prednosti pred rojakom Michaelom Mattom. To je največja razlika med prvim in drugim v zgodovini slalomov v Leviju. Mlajši brat zdaj upokojenega Maria Matta se je na zmagovalne stopničke povzpel s šestega mesta po prvi vožnji.

Na oder za najboljše se je s stotinko slabšim časom od Matta povzpel še Italijan Manfred Moelgg. Neureuther je bil na koncu četrti, avstrijski dan je s petim mestom dopolnil Manuel Feller, ki je v drugi vožnji napredoval za 11 mest, Ryding pa s šestim mestom ni uspel priti do drugih stopničk za britansko alpsko smučanje v zgodovini.

Kranjec skuša dodati disciplino

Prvi slovenski nastop je bil v prvi vožnji pri številki 51. Na progo se je pognal Hadalin, ki je bil konkurenčen najhitrejšim zgolj v zgornjem delu, v spodnjem pa si je nabral preveč zaostanka za nastop v finalni vožnji. Zaostal je 2,48 sekunde, kar je bilo daleč prepočasi - za prvo trideseterico je zaostal 75 stotink sekunde -, za še en nastop na progi, ki leži na Laponskem, že v območju polarnega kroga.

Na startu je bil še en Slovenec Kranjec, ki želi svoji paradni in edini tekmovalni disciplini veleslalomu, dodati še slalom. Kranjec je slovenske ljubitelje zimskih športov lepo presenetil na uvodni tekmi sezone v Söldnu, ko je veleslalom na ledeniku Rettenbach končal tik pod stopničkami na četrtem mestu.

Kranjec je imel na startu slaloma številko 80. Finalne vožnje si ni privozil, je pa bil za 53 stotink sekunde hitrejši od moštvenega kolega Hadalina, 30. mesto prve vožnje, ki bi mu še zagotavljalo finale, pa je zgrešil za 22 stotink. Na startu je bilo sicer 85 tekmovalcev.

Slalom, Levi:

1. Marcel Hirscher (Avt) 1:44,67 
2. Michael Matt (Avt) +1,30
3. Manfred Mölgg (Ita) +1,31
4. Felix Neureuther (Nem) +1,41
5. Manuel Feller (Avt) +1,48
6. Mattias Hargin (Šve) +1,57 
 . David Ryding (VBr) +1,57
8. Fritz Dopfer (Nem) +1,63
  . Luca Aerni (Švi) +1,63
10. Jonathan Nordbotten (Nor) +1,68
...
37. Žan Kranjec (Slo)
49. Štefan Hadalin (Slo)
...

Skupni vrstni red (2): 

1. Marcel Hirscher (Avt) 180 točk
2. Alexis Pinturault (Fra) 124
3. Felix Neureuther (Nem) 110
4. Michael Matt (Avt) 80
5. Manfred Mölgg (Ita) 60
6. Žan Kranjec (Slo) 50
7. Manuel Feller (Avt) 45 
 . Ted Ligety (ZDA) 45
9. Thomas Fanara (Fra) 40  
 . Mattias Hargin (Šve) 40
 . David Ryding (VBr) 40
...

<

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.