Švicar dobil zadoščenje po zaušnici Rogliča in Pogačarja

marc hirschi
Švicarski kolesar Marc Hirschi je z izjemno predstavo prepričljivo dobil najdaljšo, 218 kilometrov dolgo 12. etapo dirke po Franciji.
Oglej si celoten članek

Marc Hirschi (Sunweb) si je zmago izboril z uspešno solo akcijo, v kateri je bil na koncu boljši od Francoza Pierra Rollanda (B&B Hotels-Vital Concept) in Danca Soerena Kragha Andersena (Team Sunweb). 

"Neverjetno, sploh zato, ker sem bil že dvakrat čisto blizu. Danes nisem verjel, da mi bo uspelo, saj je bila etapa zahtevna, a šel sem na vso moč in zmagal. Težko to opišem z besedami," je takoj po zmagi 22-letni Švicar, debitant na tritedenskih dirkah. 

"Vedno sem bil v dvomih, saj so bili tekmeci znova blizu. V mislih se mi je vrtela slika izpred nekaj dni, ko so me na koncu ujeli. Nekje tri kilometre pred koncem sem začutil, da bi lahko zmagal. Vem, da sem močan, dodatno samozavest pa sem dobil prav v Larunsu," je vzhičeno dodal Hirschi.

Primož Roglič in Tadej Pogačar sta razgibano etapo, posvečeno lani preminulemu Raymondu Poulidorju, ki je osemkrat stal na zmagovalnem odru Toura, a nikoli oblekel rumene majice, končala v glavnini.

Rumena majica ostaja trdno v Rogličevih rokah. "Morda to ni bila ravno najlažja etapa. Pričakovali smo, da bo glavnina pustila ubežnike, ampak so potem začeli močno pritiskati. Na koncu to ni bil ravno 'prost dan'," je z nasmehom na obrazu dejal slovenski kolesar.

Foto: Epa roglič

Trasa je vodila skozi skozi St-Léonard-de-Noblat, rojstni kraj pokojnega kolesarja, cilj pa je bil v vasici Sarran, kjer je prebival nekdanji francoski predsednik Jacques Chirac, ki je prav tako umrl lani.

Etapa od Chauvignyja do Sarrana je bila sicer najdaljša na letošnjem Touru, čeprav se po dolžini ne more meriti z rekordno etapo iz leta 1919, ko je kolesarje v peti etapi pot prek 482 kilometrov peljala od Les Sables-d'Olonna do Bayonna. 

Letošnja etapa je bila večinoma mirna, minila pa je brez večjih pretresov. Glavnina je sprva nadzorovala šest ubežnikov, nato pa v zadnji četrtini etape prepustila zmago tistim najbolj bojevitim in eksplozivnim kolesarjem, ko je postalo jasno, da sprinterji ne zmorejo slediti visokemu ritmu na razgibani trasi.

Foto: Epa roglič V zadnjih 40 kilometrih so se začeli vrstiti napadi, ušel je Hirschi, ki je tokrat vendarle prišel na svoj račun, potem ko je v deveti etapi zaostal le za Rogličem in Pogačarjem, še mesto višje pa se je zavihtel na drugi etapi. Z današnjim uspehom je dopolnil trojček uvrstitev na zmagovalni oder.

V ozadju je Švicarja lovilo 12 kolesarjev, med njimi pa je bil tudi Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-step), ki pa mu nihče ni želel pomagati, da bi ujel Hirschija. Potem pa mu je počila še zračnica, zaradi česar je izpadel iz boja za visoka mesta.

Drugo mesto je na koncu zasedel domači veteran Rolland s samostojnim napadom (+ 0:47), tretje pa še en član ekipe Sunweb Kragh Andersen, ki je zaostal 52 sekund.

V petek bo na sporedu zelo zahtevna etapa po Centralnem masivu, ki se bo začela v Chatel Guyonu in končala z gorskim ciljem na prelaz Peyrol (Le Puy Mary). Zadnji vzpon je dolg 5,4 kilometra s povprečnim naklonom 8,1 odstotka ter morda pravi poligon za boj med favoriti za rumeno majico.

"Danes je bila dobra ogrevalna etapa, jutri pa pričakujemo zelo zahtevno preizkušnjo, še posebej v zaključku. Upam, da bomo še naprej nadaljevali v tem ritmu, jutri sledi nov velik izziv," je napovedal Roglič.

Marc Hirschi je bil zelo blizu zmagi že v deveti etapi. Tedaj je v samostojnem begu prevozil več kot 100 km, a ga je pred ciljem ujela četverica, v kateri sta bila tudi Tadej Pogačar in Primož Roglič, ki sta nato osvojila prvo oziroma drugo mesto.

marc hirschi

Izidi:
 1. Marc Hirschi (Švi/Sunweb)                      5:08:49
 2. Pierre Rolland (Fra/B&B Hotels-Vital Concept)   + 0:47
 3. Soeren Kragh Andersen (Dan/Sunweb)                0:52
 4. Quentin Pacher (Fra/B&B Hotels-Vital Concept)
 5. Jesus Herrada (Špa/Cofidis)
 6. Maximilian Schachmann (Nem/Bora-Hansgrohe)
 7. Hugo Houle (Kan/Astana)
 8. Sebastien Reichenbach (Švi/Groupama-FDJ)      isti čas
 9. Kenny Elissonde (Trek-Segafredo)                  0:56
10. Nicolas Roche (Irs/Sunweb)                    isti čas
...
24. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                   2:30
26. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)
35. Luka Mezgec (Mitchelton-Scott)
45. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)            isti čas
88. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)              13:38

- skupni vrstni red:
 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)               46:15:24
 2. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)              + 0:21
 3. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                    0:28
 4. Romain Bardet (Fra/AG2r La Mondiale)              0:30
 5. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                 0:32
 6. Rigoberto Uran (Kol/EF Pro Cycling)           isti čas
 7. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)             0:44
 8. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)                 1:02
 9. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                   1:15
10. Mikel Landa (Špa/Bahrain McLaren)                 1:42
...
50. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)             1:07:03
96. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)             2:05:40
98. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)            2:07:55
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 00:46 11. September 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu >>> www.Sextis.fun

  • 21:56 10. September 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj …

  • 19:07 10. September 2020.

    Najbolj nezanimiv šport na svetu in najbolj boring za gledati kadarkoli, preveč stane in včasih zaradi takšnega hobija trpi družina, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.