Hiter in nepošten – takšnega želimo?

Foto: Žurnal24
"To je Ferrari, kakršnega si želimo sami in kakršnega si želijo navijači: ekipa, ki se bori in dosega prave rezultate," pravi Di Montezemolo. Pa si želimo tudi Ferrarija, ki z moštvenimi ukazi vpliva na razplete dirk?
Oglej si celoten članek
"Imeli smo nekaj dobrih in nekaj slabih rezultatov, a smo v dobrem izhodišču za zaključek sezone. Imam možnost, da že z eno zmago prevzamem vodstvo v skupnem seštevku," pred VN Belgije, ki bo zadnjo nedeljo avgusta, razmišlja Fernando Alonso. "Na zadnjih sedmih dirkah je še vse možno. Najboljši moramo biti v tem ključnem delu sezone. Zdaj je čas, da dokažemo kvalitete."

Nadaljujemo analizo dosedanjega dela sezone formule 1. Po poletnem odmoru sledi le še sedem odločilnih dirk. Po 12 VN ima trenutno tretjeuvrščeni Ferrari, čigar sezono obduciramo v tem članku, v seštevku konstruktorjev več kot 60 točk zaostanka za drugouvrščenim McLarnom in več kot 70 za vodilnim Red Bullom. Njihov Fernando Alonso je po zmagi in drugem mestu na zadnjih dveh dirkah le še 20 točk za vodilnim Markom Webbrom (Red Bull) in je tako kot peti še povsem v bitki za svoj tretji naslov. Felipe Massa je le mesto za njim, a z zaostankom 44 točk in po pripetljaju z VN Nemčije, kjer je moral španskemu dirkaču prepustiti zmago, bolj ali manj odpisan iz bitke za prvaka. Čeprav delitev v moštvu na dirkača številka 1 in dirkača številka 2 ni najbolj poštena, bo prav to v nadaljevanju velika prednost Ferrarija oziroma Alonsa v primerjavi z McLarnom in Red Bullom, kjer imajo še naprej vsi štirje dirkači enake možnosti za končni uspeh.

Ferrari je sezono začel z dvojno zmago, nakar je rezultatska krivulja začela padati: Massa je bil prepočasen, Alonsa se je držala smola. Dno so dosegli v Silverstonu, ko sta s 14. in 15. mestom končala tako nizko, kot Ferrari ni bil že nekaj desetletij. A iz Maranella so še naprej trdili, da se ne predajajo in bodo kmalu vrnili udarec. 14 dni kasneje se jim je končno poklopilo. Nadgradnje dirkalnika so končno delovale, bolj jim je ustrezala tudi steza. Sledila je dvojna zmaga na Hockenheimringu. Hitrejši od McLarna in le malo za Red Bullom so bili tudi minulo nedeljo. "Julij je bil zelo, zelo naporen in se je končal na najlepši možni način. Danes smo v povsem drugačnem stanju kot pred mesecem dni. Celotna ekipa je v ta napredek vložila vse svoje znanje," razlagala predsednik rdečih, Luca di Montezemolo.

V času poletnega premora v prvenstvu formule 1 analiziramo dosedanji del sezone. O vodilnem moštvu Red Bulla smo misli zapisali v članku "Red Bull: genialno ali nelegalno?" Več o McLarnu in njihovi krizi preberite v "McLaren: slabe možnosti za prvaka." Jutri bomo pisali o Mercedesu.

Inženirji so se dokazali v tovarni, oba dirkača pa predvsem s svojima startoma na zadnjih dveh dirkah. Ferrari zdaj obžaluje, da je v prvi polovici oddal toliko točk. "Zapravili smo številne priložnosti, a zdaj gledamo naprej, saj smo spet v bitki za prvaka. To je Ferrari, kakršnega si želimo sami in kakršnega si želijo navijači: ekipa, ki se bori in dosega prave rezultate," poudarja Montezemolo. Ob tem pa pozablja na drugo plat zgodbe: moštveni ukazi so prepovedani. In Ferrari, kakršnega smo videli na VN Nemčije, Ferrari, kakršen je bil pogosto v času Michaela Schumacherja, ni Ferrari, kakršnega si želimo pravi ljubitelji dirkanja. Sicer naslednji dve hitri stezi poskočnemu konjiču ne bosta ustrezali, a glede na videno na VN Madžarske so ta hip oni prvi tekmec Red Bullu. Ne pozabimo pa, da jih septembra čaka zaslišanje na Fii in zaradi moštvenih ukazov morda dodatna kazen. Morebiti odvzete točke bi razblinile veselje, ki te dni vlada v Maranellu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.