Hiter izpad Tine: zmaga Dürrovi in Hirscherju

Foto: Reuters
Foto: Reuters
S paralelnega slaloma v Moskvi je Tina Maze odnesla le 40 točk, potem ko jo je že v četrtfinalu izločila Švicarka Wendy Holdener. Mazejevi je uslugo naredila Nemka Lena Dürr, ki je v polfinalu prehitela njeno prvo slalomsko tekmico Mikaelo Shiffrin in na koncu celo prvič v karieri zmagala. Pri moških je pričakovano slavil Avstrijec Marcel Hirscher.
Oglej si celoten članek

Po Münchnu, kjer je leta 2011 in 1. januarja letos Tina Maze klonila šele v finalu, je v ruski prestolnici na četrti paralelni tekmi, ki se je je udeležila, izpadla v četrtfinalu ter osvojila peto mesto.

Mazejeva je v prvem krogu prepričljivo v obeh vožnjah premagala Rusinjo Anno Sorokino, ki je pravico do nastopa dobila s posebnim vabilom eni domači tekmovalki.

V četrtfinalu pa je naletela na 18-letno Wendy Holdener, eno izmed najboljših mladink na svetu iz Švice, ki jo je premagala v obeh vožnjah.

Lena Dürr je v velikem finalu premagala Slovakinjo Veroniko Velez Zuzulovo, tretja pa je bila Američanka Mikaela Shiffrin. Marcel Hirscher je v finalu ugnal Šveda Andreja Myhrerja, Hrvat Ivica Kostelić pa je v dvoboju za tretje mesto ugnal Nemca Felixa Neureutherja.

Maze: "Dva dni ne bom obula smučarskih čevljev"

"Malo sem bila prazna. Ni bilo prave energije. Nisem se znašla. Nisem mogla napadati na vso moč. Wendy Holdener je smučala dobro in je bila danes boljša. Vsak dan nimam dovolj atomov energije. Proga in vzdušje sta zelo dobra. Danes je bilo tekmovanje boljše kot lani na Lužnikih. Taka tekma v velikem mestu, kot je Moskva, je spektakel," je po tekmi povedala Mazejeva.

"V Münchnu na novega leta dan so bili še svetlobni učinki, ki so že bolj popestrili dogajanje in je bila nemška tekma zato še boljša in še večji spektakel. Tudi tukaj pa je bilo vse zelo dobro. Je pa res, da vsega skupaj, vsaj kar se mene tiče, ni mogoče primerjati s koncem prejšnjega tedna tedna, kjer je bilo vzdušje enkratno in nepozabno. Tukaj me enostavno ni bilo. Sem skušala dati vse iz sebe, vse kar imam."

Foto: Reuters Maze Schladming finale svetovni pokal alpsko smučanje veleslalom Tino čaka še tekmovanje leta; v Schladmingu bo svetovno prvenstvo, ki bo potekalo od 5. do 17. februarja. "Vse skupaj je zelo naporno. Sedaj imam dva dni premora, dva dni počitka. Ne bom obula smučarskih čevljev, noge se bodo tudi tako malo rehabilitirale. Drugačno okolje me bo spet navdalo z energijo in bom šla lahko znova na polno," je dejala Mazejeva.

Morda celo nekaj "pavze" po Schladmingu?

Po tekmi v Moskvi sledi najpomembnejše tekmovanje sezone. Bi Mazejeva v resnici izpustila nadaljevanje SP, ko bi osvojila dve zlati kolajni? "Ko izpolniš določene cilje, se izprazniš. Sezona je zelo naporna. Dve zlati kolajni, s tem bi bili cilji več kot izpolnjeni. Bomo videli, kakšen bo program. Odvisno, kako se bom počutila. Bo pa težka odločitve, če se bom po tem cilju umaknila predčasno s SP," meni Črnjanka.

Lani, 17. februarja, jo je v cilju generalke pred olimpijskimi igrami v Sočiju zrušil ruski snemalec. Pri pregledu v bolnišnici v Sočiju so ugotovili, da se ni resneje poškodovala po padcu na zadnjem treningu smuka, imela pa je hematom ob kvadricepsu. Spomini na to tekmo svetovnega pokala niso prijetni, vendar pa se Mazejeva ozira tudi v naslednje obdobje:

"Prihodnje leto so OI. To si vsak športnik želi in je največ, kar lahko doseže. To je več kot globus, več kot vse. Upamo, da bo vse potekalo dobro in da bom dosegla lep izid za naslednje leto. Upam, da bo šlo vse po načrtih in se bom lahko borila za najvišja mesta."

Turobno vzdušje v Moskvi

Mednarodna smučarska zveza (Fis) ni posrečeno umestila paralelne tekme v koledar tekmovanj, saj je manjkala kar polovica povabljenih. S samega vrha svetovnega pokala deklet je v Moskvi nastopila le Mazejeva, zato je bilo že pred tekmo jasno, da bo Črnjanka povečala vodstvo v skupnem seštevku pokala, saj sta manjkali tudi Nemka Maria Höfl-Riech in Lindsey Vonn, ki sta skupno v pokalu druga in tretja. Mazejeva ima enajst tekem pred koncem sezone že 1694 točk, Höfl-Riesch 806, Vonnova pa 740. Seštevek obeh zasledovalk ne doseže izkupička Mazejeve, ki je ostala druga v slalomskem seštevku za Shiffrinovo.

Letošnje tekmovanje v ruski prestolnici je bilo na drugem prizorišču kot lani, na glavnem razstaviščnem centru. Lani je Športni park Lužniki skoraj hkrati gostil dva športna dogodka na najvišji ravni; v nogometni Ligi prvakov sta se v osmini finala pomerila domači CSKA in velikan Real Madrid, nedaleč stran pa je pred tem pod reflektorji na 56 m visokem in 180 m dolgem poligonu na jekleni konstrukciji potekala tekma svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Naslednji prizorišči svetovnega pokala bosta 23. februarja za smučarke francoski Meribel in Garmisch-Partenkirchen za smučarje.

Svetovni pokal, Moskva, paralelni slalom (Ž), rezultati:

Osmina finala

Tina Maze (Slo) - Anna Sorokina (Rus)
Wendy Holdener (Švi) - Christina Geiger (Nem)
Tanja Poutiainen (Fin) - Nicole Hosp (Avt)
Veronika Velez Zuzulová (Slk) - Alexandra Daum (Avt)
Frida Hansdotter (Šve) - Carmen Thalmann (Avt)
Maria Pietilae-Holmner (Šve) - Lena Dürr (Nem)
Michaela Kirchgasser (Avt) - Marlies Schild (Avt)
Mikaela Shiffrin (ZDA) - Brittany Phelan (Kan)

Četrtfinale

Maze - Holdener
Poutiainen - Velez Zuzulová
Hansdotter - Dürr
Kirchgasser - Shiffrin

Polfinale

Holdener - Velez Zuzulová
Dürr - Shiffrin

Za tretje mesto

Holdener - Shiffrin

Finale

Velez Zuzulová - Dürr

Paralelni slalom (M), rezultati:

Osmina finala

Marcel Hirscher (Avt) - Truls Johansen (Nor)
Jens Byggmark (Šve) - Renfried Herbst (Avt)
Manfred Mölgg (Ita) - David Chodounsky (ZDA)
Ivica Kostelić (Hrv) - Aleksander Horošilov (Rus)
Andre Myhrer (Šve) - Leif Kristian Haugen (Nor)
Fritz Dopfer (Nem) - Wolfgang Hörl (Avt)
Stefano Gross (Ita) - Jean-Baptiste Grange (Fra)
Felix Neureuther (Nem) - Manuel Feller (Avt)

Četrtfinale

Hirscher - Byggmark
Chodounsky - Kostelić
Myhrer - Dopfer
Grange - Neureuther

Polfinale

Hirscher - Kostelić
Myhrer - Neureuther

Za tretje mesto

Kostelić - Neureuther

Finale

Hirscher - Myhrer

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.