Hitri in drzni Chicago Blackhawks: 17 sekund za Stanleyev pokal

Foto: Reuters Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters navijačica Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Crawford Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Rask Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Crawford Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Kelly Crawford Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Seguin Kelly Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Rask Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Toews Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Toews Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Rask Toews Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Lučić Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Lučić Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Lučić Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Bickell Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Bolland Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Bolland Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Bolland Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Kane Jagr Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Kane Toews Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Kane Toews Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Crawford Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Joel Quenneville Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cu Foto: Reuters Bickell Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Sharp Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Keith Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Foto: Reuters Toews Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup
Chicago Blackhawks so novi prvaki lige NHL. Po izjemnem preobratu v zadnjih sekundah so na šesti tekmi finala v gosteh premagali Boston Bruins (3:2) in tako dobili serijo z izidom 4:2.
Oglej si celoten članek

Še osemdeset sekund pred koncem tekme v TD Gardnu je kazalo na to, da bodo Boston Bruins izsilili sedmo tekmo proti Chicago Blackhawks. A po redko videnem preobratu je na prestolu lige NHL ustoličena ekipa iz "vetrovnega mesta", ki je na vrhu nasledila Los Angeles Kings. Moštvo našega Anžeta Kopitarja je bilo žrtev razigranih Indijancev v konferenčnem finalu zahoda.

Za Chicago je to peti naslov zmagovalca lige NHL, Stanleyev pokal so osvojili drugič v zadnjih štirih letih. So prva ekipa, ki je dvakrat prišla do hokejskega "svetega grala" po letu 2004, ko so uvedli "salary cap". Za najboljšega igralca končnice (MVP) je bil izbran napadalec novih prvakov Patrick Kane

Slab začetek za Blackhawks ...

Srečanje v Bostonu so sicer bolje in agresivneje začeli domači Kosmatinci. Uvodni nalet so kronali v 8. minuti, ko je Chris Kelly poskrbel za eksplozijo navdušenja in glasno predvajanje legendarne pesmi "Paradise city". Podajo sta vpisala Tyler Seguin in Daniel Paille. Skozi prvo tretjino so imeli tudi do konca rahlo pobudo gostitelji.  

V drugo tretjino so aktivneje vstopili gostje, domačini so bolj pazili na minimalno vodstvo. Toda konstantno dobri vratar Tukka Rask je vendarle klonil v 25. minuti, ko je plošček za njegov hrbet po napaki domače obrambe spravil prvi napad Chicaga, točneje njegov kapetan Jonathan Toews. Izenačen izid je ostal na semaforju do konca drugega dela igre, potem ko so imeli bolj obetavne priložnosti Indijanci, Bruins pa so na trenutke vendarle znali ustvariti pritisk na vrata Coreya Crawforda, ki pa ni obrodil sadov.   

Foto: Reuters Bolland Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup ... grozljiv konec za Bruins

Glede na rezultat sta obe moštvi v zadnji tretjini zaigrali previdno, Chicago je imel rahlo prednost v strelih. Vse skupaj pa se je pošteno razživelo v 52. minuti. Takrat je namreč branilec gostov Duncan Keith izgubil plošček pred svojim golom, njegovo napako pa je, tudi s pomočjo sreče, kaznoval Milan Lučić po podaji Davida Krejčija. Še manj kot osemdeset sekund pred koncem je nato kazalo, da bodo Kosmatinci vzdržali zaključni nalet gostov, toda minuto in šestnajst sekund pred zadnjo sireno je Bryan Bickell izenačil na 2:2. Asistirala sta mu Toews in Keith.

Domači so bili šokirani, TD Garden je utihnil, Blackhawks pa so stopili na plin in že po naslednjih sedemnajstih sekundah igranja so bili v vodstvu! Johnny Oduya je zadel okvir gola, odbitek pa je v mrežo pospravil David Bolland in tako 59 sekund pred koncem dosegel odločilni zadetek v letošnjem finalu lige NHL. Asistenco je poleg Oduye vpisal tudi Michael Frolik. Zadnji obupni poskusi Bostona so bili nenevarni in Chicago je lahko začel proslavljati. Skupno so domači na gol Crawforda sprožili 25 strelov, gostje so imeli šest poizkusov več.

Obama jih bo vesel

Letošnja sezona je bila sicer okrnjena, v prvih tednih smo spremljali "lock-out". To pa je posledično pomenilo tudi bolj zgoščen in naporen urnik v preostalem delu tekmovalnega obdobja. Chicago Blackhawks so bili najboljši že v rednem delu, na začetku skrajšane sezone pa so nanizali kar 24 tekem brez poraza, od tega so jih dobili 21. Chicago si je tudi zadnji naslov zagotovil z zmago gosteh, leta 2010 v Philadelphii.

Indijanci so letos navduševali z napadalno igro, ki ima drugačen podton kot npr. igra Kraljev ali Kosmatincev. Gonilna sila je tandem Toews in Kane. Da sta imela omenjena vrstnika največ zaslug za novo trofejo govori dejstvo, da je bil za MVP izbran napadalec Kane, potem ko sta v zadnjih dveh letih to nagrado dobila dva vratarja: Tim Thomas (Bruins) in Jonathan Quick (Kings). To je še en pokazatelj ofenzivne usmeritve moštva iz "vetrovnega mesta". Njihovega obiska v Beli hiši, kamor tradicionalno prihajajo zmagovalci lige NHL, bo najbrž zelo vesel tudi predsednik ZDA Barack Obama, ki prihaja prav iz mesta v zvezni državi Illinois.

Toews: "Najslajši možen konec sezone"

"Leta 2010 še pravzaprav nismo vedeli, kaj počnemo. Samo igrali smo odličen hokej in smo to imeli za samoumevno, nismo se obremenjevali s tem, kako je do tega prišlo. Tokrat pa smo se točno zavedali, koliko dela je treba narediti in koliko se je treba žrtvovati, da pridemo nazaj na vrh. To je neverjetna skupina. Skupaj smo prestali veliko v letošnjem letu in to je najboljši in najslajši možen zaključek sezone," je po tekmi nasmejan razlagal kapetan Indijancev, 25-letni Kanadčan Toews.

NHL, finale (6. tekma):

Boston Bruins : Chicago Blackhawks 2:3 (1:0, 0:1, 1:2)  /2:4/
Kelly (8), Lučić (52); Toews (25), Bickell (59), Bolland (60)

/X:Y/ - izid v zmagah; igrali so na štiri zmage

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.