Hokus pokus, Ibrakadabra

Foto: EPA
Foto: EPA
Poleg Ukrajine, Francije in Anglije je žreb v skupino D na Euru poslal tudi Švedsko, ki je zobe pokazala tudi brez Zlatana Ibrahimovića in celo postala najboljša drugouvrščena ekipa kvalifikacij. A se ne gre slepiti - veliko, morda največ bo odvisno od čarovnij Ibrakadabre.
Oglej si celoten članek

Kvalifikacije:

Švedi so šokirali Nizozemce na zadnji kvalifikacijski tekmi za Euro in jim zadali prvi poraz po finalu svetovnega prvenstva. Na ta način so si kot najboljša drugouvrščena ekipa kvalifikacij priskrbeli neposredno napredovanje. Skupna bilanca na desetih tekmah znaša osem zmag in dva poraza v skupini E z omenjeno Nizozemsko, Madžarsko, Finsko, Moldavijo in San Marinom. Ni treba posebej podčrtovati, kdo je bil najboljši strelec kvalifikacij. Jasno, Zlatan Ibrahimović, ki je na osmih tekmah mrežo zatresel petkrat. Ampak, pozor, Ibra na omenjeni spektakularni tekmi ni igral.

• Doživite norijo Eura na zurnal24.si!

Napoved:

V skupini z Ukrajino, Francijo in Anglijo bodo skušali presenetiti oba papirnata favorita ter se morebiti prek gostiteljice zavihteti na mesto, ki omogoča napredovanje. Proti Angležem Švedi že tradicionalno igrajo odlično. Lani so na prijateljski tekmi sicer izgubili, a se jim je to pripetilo prvič po 43 letih. Selektorju Eriku Hamrenu je najljubši sistem 4-2-3-1 z najbolj izpostavljenim napadalcem Zlatanom Ibrahimovićem, ki mu pomagata soigralec Tima Matavža pri PSV Ola Toivonen in Galatasarayev Johan Elmander. Gotovost ekipi vlivata odlična vratarja predvsem Andreas Isaksson (PSV) in Johan Wiland (FC Copenhagen), ki mora večinoma prijateljevati s klopjo, saj je od debija pred sedmimi leti zabeležil le šest nastopov. Presenečenje bi utegnil postati John Guidetti, iz Manchester Cityja v Feyenoord posojeni napadalec.

Zvezdnik in kapetan Zlatan Ibrahimović

Dovolj je zapisati le Ibrakadabra, saj veščine Zlatana Ibrahimovića res često spominjajo na čarovnijo. Če mu kdaj lahko očitajo muhasto obnašanje, mu najbrž ne morejo oporekati dejstva, da sodi med najbolj žlahtne napadalce na zemeljski obli. Navsezadnje je osem let zapored v svojih klubih Ajaxu, Juventusu, Interju, Barceloni in Milanu osvojil vsaj eno lovoriko, dokler ga letos po prstih ni udaril Juve. A švedska kljub častitljivim rezultatom niso italijanski in španski velikani pa tudi Ibri počasi tiktaka biološka ura. Ukrajina in Poljska bosta tako eni zadnjih priložnosti za čaranje. In še statistika: Zlatan je v 75 nastopih zabil 25 golov.

Vzhajajoča zvezda: John Guidetti

Dvajsetletni napadalec že uživa napovedi superzvezdništva. V minuli sezoni je eksplodiral v majici Feyenoorda, kamor je prišel na posojo iz Manchetster Cityja. Zanj pa je podpisal že kot 15-letni pobič. Krasi ga izvrstna tehnika, v nizozemskem prvenstvu pa je njegova zvezda zasijala decembra. Dosegel je osupljive tri hat-tricke na treh zaporednih domačih tekmah in nihče ga ni več mogel izbrisati iz Hamrenove beležnice.

Selektor: Erik Hamren

Po njegovih besedah je Švedska "najboljša na svetu po napravljanju rezultata, ne da bi spreminjala način igranja". Larsa Lagerbacka je nasledil leta 2009, tudi on pa sodi med selektorje, ki se ne morejo ravno bahati z zavidljivo nogometno kariero, saj so jo prehitro posekale poškodbe. V preteklosti je deloval na Švedskem, Danskem in Norveškem pri Rosenborgu. Znan je po tem, da nogometašem pušča dokaj veliko svobode in tako skuša iztisniti iz njih najboljše. Odlikuje ga tudi odlična psihološka priprava.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.