Hola, Barcelona: Slovenci sestrelili Srbe!

Foto: EPA Škof Prošt Slovenija Srbija SP v rokometu svetovno prvenstvo Zaragoza Foto: EPA navijači Slovenija Srbija SP v rokometu svetovno prvenstvo Zaragoza Zorman Gaber Foto: EPA Mitrović Gajić Slovenija Srbija SP v rokometu svetovno prvenstvo Zaragoza Foto: EPA Toskić Žvižej Gaber Slovenija Srbija SP v rokometu svetovno prvenstvo Zaragoza Foto: EPA Ilić Dolenec Slovenija Srbija SP v rokometu svetovno prvenstvo Zaragoza Foto: EPA Denič Slovenija Srbija SP v rokometu svetovno prvenstvo Zaragoza Foto: EPA Ilić Bezjak Slovenija Srbija SP v rokometu svetovno prvenstvo Zaragoza Foto: EPA Nenadić Gaber Škof Srbija Slovenija SP svetovno prvenstvo Zaragoza Foto: EPA Mačkovšek Ilić Srbija Slovenija SP svetovno prvenstvo Zaragoza Foto: EPA Zorman Ilić Srbija Slovenija SP svetovno prvenstvo Zaragoza Foto: EPA Ilić Srbija Slovenija SP svetovno prvenstvo Zaragoza Foto: EPA Vuković Srbija Slovenija SP svetovno prvenstvo Zaragoza
Slovenska rokometna reprezentanca je dobila tudi peto tekmo skupinskega dela svetovnega prvenstva v Španiji. Varovanci Borisa Deniča so z znova izjemnimi zadnjimi minutami spreobrnili rezultat in premagali Srbijo (33:31). Slovenija si je tako priigrala tekme osmine finala v Barceloni, kjer bo njen nasprotnik Egipt.
Oglej si celoten članek

Slovenska izbrana vrsta nadaljuje zmagoviti ples na svetovnem prvenstvu v Španiji. Po Savdski Arabiji, Južni Koreji, Poljski in Belorusiji je na sobotni osrednji tekmi v aragonski prestolnici premagala še Srbijo in osvojila prvo mesto v svoji skupini.

Za Slovenijo je to sijajno izhodišče pred naslednjimi tekmami na izpadanje, v osmini finala se bo v Barceloni (bržčas) pomerila z Egiptom. Tekma se bo v ponedeljek, 21. januarja, začela ob 19. uri, ob morebitni zmagi pa jo v četrtfinalu čaka zmagovalka dvoboja Rusija - Brazilija.

V uvodno slovensko postavo se je standardnemu sekstetu (vratarju Gorazdu Škofu, krilnima igralcema Draganu Gajiću in Mihi Žvižeju ter zunanjima igralcema Urošu Zormanu in Juretu Dolencu) znova pridružil še visokorasli Primorec Borut Mačkovšek. Na parketu v Zaragozi se je od prve minute odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča, nobena ekipa si ni priigrala več kot gola prednosti.

Izenačen začetek

Uvodnih deset minut izjemno pomembnega dvoboja sta zaznamovala Mačkovšek in Petar Nenadić, skrita aduta slovenskega selektorja Borisa Deniča in srbskega Veselina Vukovića sta dosegla po tri zadetke. Tehtnica se na eno ali drugo strani ni nagnila niti v trenutkih, ko sta ekipi imeli številčno premoč na igrišču, danski sodniški par Hlynar Leisson/Anton Palsson pa je v uvodnih dvanajstih minutah izključil po dva igralca na slovenski in srbski strani.

Slovenski rokometaši so bili povsem osredotočeni na tekmo, do potankosti so izpolnjevali napotke Deniča, na njej ni bilo neresnih in atraktivnih potez, zgolj racionalne in dobro izdelane akcije. V tej šahovski partiji si je Slovenija prvo izdatnejšo prednost priigrala v 23. minuti, ko je Luka Žvižej iz polnasprotnega napada povišal na 13:11, srbska klop pa je z minuto odmora zaustavila slovenski delni izid 3:0.

Le nekaj trenutkov zatem je Marko Bezjak zvito ukradel žogo in po bliskoviti akciji povišal na 14:11, po drugi dvominutni izključitvi Dolenca pa so se Srbi približali na gol zaostanka (14:13). Denič je v prvem polčasu aktiviral skorajda vse razpoložljive moči, na klopi so obsedeli le Nenad Bilbija, Gašper Marguč in Jure Dobelšek, vsi drugi pa se se gnali do skrajnih meja in na odmor odšli z lepo prednostjo treh golov (19:16).

Foto: EPA Nenadić Gaber Škof Srbija Slovenija SP svetovno prvenstvo Zaragoza

Srbi obrnili tekmo na glavo

Na začetku drugega polčasa se razmerje moči ni spremenilo, Slovenija je v drugi minuti nadaljevanja po golu Gajića povišala na +4 (20:16), po njegovi "ekshibiciji" - pri kazenskem strelu s sedmih metrov je skušal z lob udarcem premagati nekdanjega vratarja koprskega Cimosa Darka Stanića in pri tem zadel le vratnico - pa je šel napet dvoboj v nasprotno smer.

Na igrišču so se povsem razmahnili srbski rokometaši, naredili delni izid 5:0 in Slovenci so zaostali z 21:22. Deničeva minuta odmora ni prinesla napredka v slovenski igri, tekmeci na nasprotni strani igrišča so jim v 45. minuti ušli na dva gola (22:24). Slovenska obramba je bila na zadovoljivo visoki ravni, najbolj razvpiti srbski rokometaš Momir Ilić je bil pod nadzorom, a škripalo je v slovenskem napadu. Stanić je dosegel pravo delovno temperaturo in nanizal nekaj obramb, Deničevi izbranci pa so v 48. minuti zaostali z 22:25.

Slovenskim rokometašem je v končnici tekme uspel poln preobrat. V 49. minuti so znižali na 24:25, a štiri minute kasneje znova zaostali za tri zadetke (26:29). V izjemno razburljivi končnici je najprej na veliko sceno stopil Bezjak, po dveh njegovih golih je Slovenija v 57. izenačila na 30:30, le minuto zatem pa sta Žvižej iz nasprotnega napada in Marguč povišala na 32:30 in veliko veselje se je začelo.

Zorman: "V drugem polčasu sta ga sodnika začela 'srati'"

"To je bila morda naša najboljša napadalna tekma na tem svetovnem prvenstvu. Nekaj preglavic nam je povzročil le vratar Stanić, drugače pa smo prihajali do strelov, ne glede na spremembe v srbski obrambi," je po tekmi povedal Jure Dolenec.

"V naši obrambi smo nekoliko padli, z izjemo nekaj kratkih obdobij ni bila na najvišji ravni. Še vedno čakam na našo stalno igro, da združimo oba polčasa, upam, da se bo to zgodilo na bolj pomembni tekmi. Z optimizmom gremo naprej, vesel pa sem, da v končnicah igramo preudarno in zmagujemo."

Kapetan Uroš Zorman je bil po tekmi kritičen nad predstavo danskih sodnikov Leissona in Palssona, ki sta z ostrim kriterijem podelila veliko kazenskih minut, je pa Zorman izpostavil učinek igralcev s klopi.

"V drugem polčasu sta ga tudi sodnika malce začela 'srati', če se izrazim po domače. Malce smo se izgubili, na igrišče so nato prišli igralci s klopi, naš drugi 'val', ki so fenomenalno igrali. V osmini finala se bomo pomerili z Egipčani, ki jih spoštujemo, a se jih ne bojimo, tako kot vse na prvenstvu. Nato četrtfinale, potem pa bomo videli," je dejal Zorman.

"Vsi smo do konca tekme verjeli v našo zmago in jo tudi dosegli, potrebovali smo le pet do sedem minut, da smo preobrnili tekmo. Na koncu smo ostali zbrani in zmagali. Pot do polfinala je še dolga, gremo tekmo po tekmo," pa je pristavil Gašper Marguč.

SP v rokometu, skupina C, 5. kolo:

Belorusija : Savdska Arabija 33:15 (18:5)
Šilovič 6, Nikulenkau in Kamšik 5; Alenbaawi 3

Poljska : Južna Koreja 33:25 (18:11)
B. Jurecki 10, Kubisztal 6; Ci-Yoel 9

Srbija : Slovenija 31:33 (16:19)
Vujin 7, Prodanović in Nenadić 6; Gajić 7, Mačkovšek in L. Žvižej 6, Zorman in Bezjak 3


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.