Hrabri Žemlja ostal brez prve lovorike

Foto: EPA grega žemlja Foto: EPA grega žemlja Foto: EPA juan martin del potro Foto: EPA grega žemlja Foto: EPA juan martin del potro Foto: EPA grega žemlja Foto: EPA juan martin del potro Foto: EPA grega žemlja Foto: EPA juan martin del potro
Najboljši slovenski tenisač Grega Žemlja je v finalu turnirja serije ATP 250 na Dunaju s 5:7, 3:6 izgubil proti Juanu Martinu Del Potru. Kljub porazu je za 26-letnikom izjemen teden, saj je dosegel največji uspeh v karieri in postavil nov mejnik slovenskega tenisa.
Oglej si celoten članek

Grega Žemlja po finalnem porazu ni skrival navdušenja nad najboljšim dosežkom v karieri, takoj po dvoboju se je pošalil na vprašanje uradnega napovedovalca. "Pravite, da sem se prvič uvrstil v finale. Ob tem moram dodati, da sem se prvič uvrstil v četrtfinale, pa tudi v polfinale," je v šaljivem tonu dejal Žemlja in požel gromek aplavz dunajskega teniškega občinstva.

"Za menoj je sanjski teden. Rad bi se zahvalil svoji družini in mojemu trenerju Žigi Janškovcu, ob tem pa tudi slovenskim ljubiteljem tenisa, ki so me podprli v današnjem finalu. Ne smem pozabiti tudi mojih klubskih prijateljev iz kranjskega Triglava. Hvala vsem in upam, da se vidimo drugo leto."

Francoz Jo-Wilfried Tsonga je v lanskem finalu ugnal Juana Martina Del Potra, letos pa je Argentinec šel "do konca". "Čestitam Gregi, odigral je zares neverjeten turnir, tudi finale je bil neverjeten. V današnjem obračunu sem imel tudi nekaj sreče, predvsem pa mi je v pravem trenutku stekel začetni udarec. Zelo sem vesel, da sem po lanskem spodrsljaju vendarle osvojil dunajski turnir," je po zmagi dejal del Potro.

Del Potro v zaključku strl odpor Žemlje (1. niz)

Obračun je odprl Del Potro, ki je hitro povedel s 30:0. Naslednje tri točke so pripadle slovenskemu tenisaču, ki si je že v prvi igri priigral priložnost za odvzem servisa. Argentinec se je uspel izvleči in povedel 1:0.
Foto: EPA grega žemlja Nato je bil na vrsti Žemlja, ki je hitro pokazal svojo namero, in sicer žogo držati na backhand strani Argentinca. Čeprav se je znašel v zaostanku 15:30 je z dobrim servisom in neprebojno igro z osnovne črte izenačil na 1:1. Prva točka tretje igre je pripadla Del Potru, na drugo pa je Žemlja udaril odlično forehand paralelo, ki je osmi igralec sveta ni uspel vrniti. Žemlji igrišče na Dunaju očitno odgovarja, saj je že v začetku obračuna prikazal nekaj izjemnih obramb. Del Potro je povedel 40:15, forehand winner slovenskega tenisača in neizsiljena napaka Argentinca pa sta rezultat poravnala na 40. Sledila je nova prednost za Del Potra, potem pa bombastičen forehand Žemlje za drugo izenačenje. Del Potro se je reševal z začetnim udarcem, a v prvih nekaj igrah je kazalo, da je naš šampion bolje razpoložen.

Žemlja taktično igra odlično. V pravem trenutku priteče na mrežo, dosegel je že kar nekaj izjemnih forehand winnerjev, medtem ko zna odigrati tudi obrambno. Brez izgubljene točke je dobil igro za izenačenje na 2:2, zaključil pa je kar z neubranljivim začetnim udarcem.

Žemlja je v peti igri ponovno prišel do izenačenja na servis Del Potra. Pri zaostanku 30:40 je slabo skrajšal žogo in nato vse skupaj popravil z dobrim cross court volejem. Že v naslednji točki pa si je z neverjetno obrambo priigral drugo brejk žogo na tekmi. Tokrat ni okleval in s forehand winnerjem zadal prvi resen udarec vidno ''ranjenemu'' Del Potru. IZJEMNO! Odvzem servisa je v naslednji igri gladko potrdil.

Foto: EPA grega žemlja Argentinec je že v naslednji igri zlahka znižal na 3:4, Žemlja pa si je prvič na srečanju privoščil udarec iz neizdelanega položaja. Pri zaostanku 0:15 je po ostri diagonali želel presenetiti z backhadom po paraleli, žoga pa je končala v avtu. V taktičnem smislu je bila to edina napaka Žemlje do tega trenutka. Kako dobro slovenski tenisač čuti žogo na forehandu je pokazal v osmi gir, ko je pri zaostanku 0:15 ponovno potegnil neubranljivo forehand diagonalo. Sledili sta dve nespametni potezi. S predolgim backhand slicom je Del Potru podaril prvo brejk žogico na tekmi. Tenisača sta se nekaj časa merila po backhand diagonali, nato pa je žogo po sredini izkoristil Del Potro in s forehand winnerjem rezultat poravnal na 4:4.

V deveti igri je Žemlja pri rezultatu 15:15 udaril neubranljiv inside-out forehand, nato pa je Argentinec storil še neizsiljeno napako in Kranjčan je imel na voljo dve brejk žogici. Na žalost je obe zapravil, pri izenačenju na 40:40 pa je udaril neroden backhand, ki je končal daleč v stranskem avtu. Hitro se je izkazal z novim winnerjem, ko je s forehandom je potegnil po paraleli. V naslednji točki je Argentinca zvabil na mrežo in mimo njega poslal backhand pasing. Na njegovo in našo smolo pa tudi iz tretje priložnosti ni bilo nič. Del Potro je povedel 5:4.

Sledila je preizkušnja živcev. Igro, ki jo je moral Žemlja nujno dobiti, je odigral odlično. Prvi je napako storil Del Potro, drugo točko pa si je Žemlja priigral z novim forehand winnerjem. Močnejši udarec slovenskega tenisača je deloval bolje kot od Del Potra, ki sicer velja za tenisača z enim najboljših forehandov na svetu. Igro je naš šampion končal z backhadnom po paraleli.

Del Potro je dobil enajsto igro in v dvanajsti povedel 30:0, vendar krivde za zaostanek ne moremo pripisati Žemlji, saj je Argentinec obe točki dosegel z winnerjem. Slovenski tenisač je pod pritiskom nato napravil neizsiljeno napako in kar naenkrat je imel osmi igralec sveta tri žogice, da prvi niz varno pripelje domov. Izkoristil je drugo in povedel 1:0 v nizih (7:5).

Usodna že prva igra (2. niz)

Foto: EPA grega žemlja Prvo igro drugega niza je brez izgubljene točke dobil Del Potro. Razmerje moči se je naenkrat drastično spremenilo. Argentinec je drugo igro odprl z winnerjem po paraleli in kmalu povedel 40:0.

Z novim brejkom in četrto zaporedno igro je pobegnil na 2:0. Razmerje v točkah po dveh igrah drugega niza: 8:1 v korist igralca prve desterice in zmagovalca US Opna iz sezone 2009. Še preden je Žemlja uspel ponovno zadihati, je Del Potro že povedel 3:0.

Tudi četrta igra se je začela zaskrbljujoče, saje Žemlja ponovno oddal prvo točko na svoj začetni udarec. Z odličnim backhand slicom in forehand winnerjem je sicer povedel, a videlo se je, da je pobuda močno na strani Del Potra. Slovenski tenisač je igro zaključil z asom in se vpisal na rezultatsko tabelo. Nov žarek upanja je posijal v peti igri, ko je Žemlja prišel do izenačenja na 30:30, vendar servisa Argentinca ni uspel ogroziti.

Šestindvajsetletni Kranjčan je znižal na 2:4, Del Potro pa je zlahka spet pobegnil na tri igre razlike. Pri vodstvu s 5:3, Žemlja je namreč dobil igro na svoj servis, je Del Potro serviral za zmago. Argentinec in dopustil presenečenja in brez težav osvojil dvanajsto lovoriko v svoji karieri. Grega Žemlja si kljub porazu zasluži čestitke za izjemni uspeh in hrabro igro proti favoriziranemu nasprotniku.

ATP Dunaj, finale:

Juan Martin Del Potro (Arg/1) : Grega Žemlja (Slo) 7:5, 6:3.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.