Kapetan je tokrat potegnil slovenski voz do nove zmage

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Slovenski košarkarji se na zadnji prijateljski tekmi v okviru priprav na EP v Celju pomerili s Hrvati in zmagali s 94:88.
Oglej si celoten članek

Po petih zaporednih zmagah v pripravljalnem obdobju so varovanci Aleksandra Sekulića na šesti tekmi gostili Hrvate.

Slovenija in Hrvaška se sicer že vrsto let pogosto srečujeta na košarkarskem parketu. Odigrali sta že 38 medsebojnih dvobojev, izid pa je zdaj poravnana na 19:19. Hrvati so Slovence nazadnje premagali 8. septembra 2018, zadnji štirje obračuni pa so pripadli slovenskim reprezentantom.

Najbolj prepričljivo in odmevno zmago je Slovenija dosegla pred slabima dvema mesecema, ko je v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu sosede ugnala s 97:69, tokrat pa je v knežjem mestu slavila s 94:88.

"Hrvaška se je predstavila z močno drugačno in boljšo ekipo kot konec junija v Stožicah, kar se je predvsem videlo v prvem polčasu, ko nam je povzročala obilico preglavic. Med odmorom smo se pogovorili v garderobi, prišli na igrišče z več energije, dvignili smo nivo igre v obrambi, posledično nam je stekel napad in vse je bilo precej lažje. Vesel sem tudi, da smo uspeli enakomerno razdeliti minutažo med igralce, kar je bil tudi en od ciljev pred tekmo."

Aleksander Sekulić, selektor Slovenije

Hrvaška je v Celje tokrat sicer prišla močnejša za člana NBA ekipe Phoenix Suns Daria Šarića, ki je saniral poškodbo, po dolgem času pa so Hrvatje v svojo izbrano vrsto vključili tudi naturaliziranega košarkarja. To mesto je zavzel Američan Jaleen Smith, igralec evroligaša Albe pa se je na pripravljalnih tekmah že izkazal. Na zadnji, ki so jo Hrvatje odigrali proti Madžarski in jo dobili s 84:64, je bil prvi strelec dvoboja, dosegel je 19 točk.

Prav Smith in Šarić sta dosegla prve točke na tekmi v Celju, s košem ob prekršku in dodatnim prostim metom je odgovoril Vlatko Čančar. Goran Dragić, ki je na sredinem obračunu proti Srbiji odigral le pet minut in pol, tokrat ni bil uvrščen v prvo peterko Slovenije. Smith in Šarić sta kasneje še vsak z enim uspešnim metom Hrvaško popeljala do 11:3.

A kasneje so gostitelji le zaigrali boljše, po slabih petih minutah je na parket stopil tudi Gogi, po prvem košu Luke Dončića pa se je slovenska izbrana vrsta že približala le na dve točki zaostanka. Selektor Hrvaške Damir Mulaomerović je vzel minuto odmora.

Foto: Saša Despot košarka SLO-HRV

Ta ni zaustavila naskoka domačih. Goran Dragić je izenačil, nato pa z dodatnim prostim metom poskrbel za prvo vodstvo Slovencev pri 14:13.

Sledilo je nekaj sprememb v vodstvu, nato pa je četo Aleksandra Sekulića do štirih točk prednosti popeljal Žiga Dimec, ki je nanizal sedem točk. A prav ob izteku četrtine je bila dosojena osebna napaka, Ivica Zubac pa je z dvema prostima metoma poskrbel za 25:25.

Slovenija v treh minutah in pol druge četrtine ni dosegla točke, Hrvatje so jih pet. Popolno sušo v slovenskem napadu je najprej s prostim metom prekinil Zoran Dragić, nato je trojko zadel Čančar, delni izid 6:0 pa je dokončal Mike Tobey in Slovenijo vrnil v vodstvo.

Dončić, ki je imel dotlej na svojem računu le tri točke (ob štirih izgubljenih žogah), je kasneje zadel trojko, a so tekmeci v zadnje tri minute prvega polčasa vseeno krenili s prednostjo 39:36, 16 sekund pred odhodom na glavni odmor pa je Zubac pobral žogo po svojem zgrešenem metu in Hrvaško popeljal do 46:41. Po minuti odmora je slovenski napad zaključeval Dončić, a do spremembe rezultata ni prišlo.

Hrvatje so prvih 20 minut igre zaključili z izjemnim metom iz igre, zadeli so 20 od 34 svojih poizkusov (58,8 %), na drugi strani je met Slovenije znašal 16/35 (45,7 %), od tega je bilo več metov za tri točke (3/18) kot za dve (13/17). V slednjem elementu so bili gostitelji sicer zelo uspešni. Slovenci so zbrali tudi več skokov (18:14). 

Šarić je zbral 11 točk, na drugi strani Tobey 8, Dimec in Dončić (met 2/7) pa 7.

Foto: Saša Despot košarka SLO-HRV

Drugi polčas so Hrvatje odprli s trojko Bojana Bogdanovića in kmalu zatem prišli že do +9, vendar je izza črte za tri točke odgovoril Aleksej Nikolić, po dveh trojkah Čančarja pa se je Slovenija prišla do 50:53.

Primorec je domačo zasedbo tudi vrnil v vodstvo, zadel je prosta meta za 56.55, pred tem je Luka lepo asistiral tudi za koš Tobeyja.

Vajeti je nato v svoje roke prevzel Goran Dragić. Ta je dosegel 14 od naslednjih 16 točk Slovenije, v eni od akcij pa je med drugim ob izvajanju avta pod košem v hrbet vrgel žogo nepozornemu Smithu, jo pobral in uspešno zaključil. Po izjemnih minutah kapetana je Slovenija povedla za šest točk. Četrtina, v njej je Slovenija dosegla 36 točk (met za tri točke 6/10), se je končala z izidom 77:72.

V prvih treh minutah in pol zadnjega dela igre je edini koš, znova trojko, dosegel Nikolić. Do polovice četrtine je prednost Slovenije skopnela na pet točk, a je nov met za tri točke zadel Čančar, Tobey pa je z enim zadetim prostim metom poskrbel za do takrat najvišjo prednost domačih pri +9. V teh trenutkih so Slovenci igrali brez Gorana Dragića in Dončića.

Vlogo prvega med enakimi je ob njuni odsotnosti prevzel tretji slovenski NBA-jevec v ekipi Čančar, s svojo prvo trojko na tekmi pa je dobro minuto pred koncem Klemen Prepelič poskrbel za 92:83.

Južni sosedje so se kasneje še približali na štiri točke zaostanka, Nikolić je Slovenijo 40 sekund pred koncem vrnil na +6. Naslednji napad Hrvaške je bil neuspešen in dvoboj je bil odločen.

"Končali smo priprave z novo zmago, a zdaj moramo vse to pozabiti in se fokusirati na prvega tekmeca v kvalifikacijah za SP. Zdaj gre zares in prva prava tekma bo Estonija naslednji teden v Celju. Zagotovo vsaka zmaga dviguje našo samozavest in lepo je bilo videti, da so končnico tekme igrali košarkarji, ki sicer nimajo izrazitih vlog v reprezentanci," je po zmagi dejal Čančar, z 21 točkami najboljši strelec tekme.

Slovenska košarkarska reprezentanca je priprave na kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2023 in septembrsko evropsko prvenstvo v Nemčiji končala brez poraza. Slovenija je bila na prijateljskih tekmah v zadnjih dobrih dveh tednih boljša od Nizozemske, Črne gore, Turčije, Ukrajine, Srbije in Hrvaške

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 22:51 20. Avgust 2022.

    Vse krasno in lepo. Vas eno ne bi gradil slave na pred tekmah. Da se v finalih ne bi kaj …

  • 21:22 20. Avgust 2022.

    Kaj nam delate gušt s telimi objavami, saj 3/4 Slovenije ne more spremljat tekme po TV ZNOVA, zarad SDS govnarjev, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.