Hrvati izločili Srbe iz boja za Brazilijo

Foto: EPA hrvaška srbija kvalifikacije sp 2014 Foto: EPA hrvaška srbija kvalifikacije sp 2014 ivan strinić branislav ivanović Foto: EPA matija nastasić ivica olić hrvaška srbija kvalifikacije sp 2014 Foto: EPA hrvaška srbija navijači kvalifikacije sp 2014 Foto: EPA luka modrić filip đuričić hrvaška srbija kvalifikacije za sp 2014 Foto: EPA marko ščepović darijo srna hrvaška srbija kvalifikacije za sp 2014 Foto: EPA filip đurđević josip šimunić hrvaška srbija kvalifikacije za sp 2014 Foto: EPA hrvaška srbija zagreb navijači Foto: EPA alexander soderlund mergim mavraj norveška albanija kvalifikacije sp 2014 Foto: EPA andi lila joshua king norveška albanija kvalifikacije sp 2014 Foto: EPA mesut özil valerij korobkin kazahstan nemčija kvalifikacije sp 2014 Foto: EPA kazahstan nemčija kvalifikacije sp 2014 Foto: EPA španija finska kvalifikacije sp 2014 sergio ramos Foto: EPA santi cazorla španija finska kvalifikacije sp 2014 Foto: EPA david villa španija finska kvalifikacije sp 2014 Foto: EPA francija gruzija kvalifikacije sp 2014 giroud Foto: EPA francija gruzija kvalifikacije sp 2014 valbuena ribery Foto: EPA džeko katsouranis bih grčija kvalifikacije sp 2014 Foto: EPA spahić samaras bih grčija kvalifikacije sp 2014 Foto: EPA katsouranis medunjanin bih grčija kvalifikacije sp 2014 Foto: EPA oleg husev poljska ukrajina kvalifikacije sp 2014 Foto: EPA lukasz piszczek poljska ukrajina kvalifikacije sp 2014 Foto: EPA poljska ukrajina kvalifikacije sp 2014 Foto: EPA izrael cristiano ronaldo tal ben haim portugalska kvalifikacije za sp 2014 Foto: EPA Cristiano ronaldo rami gershon izrael portugalska kvalifikacije za sp 2014 Foto: EPA cristiano ronaldo izrael portugalska kvalifikacije za sp 2014 Foto: EPA izrael portugalska kvalifikacije za sp 2014 Foto: EPA izrael portugalska kvalifikacije za sp 2014
Portugalska je v Tel Avivu v 92. minuti zasluženo prišla do točke. V Zagrebu je Hrvaška na tekmi visokega tveganja ugnala Srbijo in jo tako praktično že izločila iz boja za SP. Finci so v Gijonu presenetljivo odvzeli točko Špancem. BiH je suvereno opravila z Grčijo in je tako kot Črna Gora na vrhu svoje skupine. Zanesljivi tudi Nemci, Nizozemci, Angleži in Francozi.
Oglej si celoten članek

Srbski selektor Siniša Mihajlović se je pričakovano odločil za bolj previdno postavitev, Orli so bili zelo kompaktni na sredini igrišča. Pri Srbih zaradi znanih nesporazumov s selektorjem manjka Adem Ljajić, za reprezentanco prav tako ne igrata dva zelo izkušena nogometaša, ki bi na tako vročem gostovanju gotovo bila dobrodošla okrepitev - Nemanja Vidić in Dejan Stanković.

Hrvati so zaigrali v zelo ofenzivni postavi, v vezni liniji so bili štirje razmeroma napadalno orientirani nogometaši Luka Modrić, Mateo Kovačić, Ivan Rakitić in Niko Kranjčar.

Srbska himna "Bože pravde" je bila v Maksimiru pričakovano izžvižgana, gostje pa so ob hrvaški "Lijepi naši" aplavdirali. Že od prve minute so se slišali glasni vzkliki "Ubij Srbina!" Hrvaški komentator Drago Čosić je v prenosu HRT to pokomentiral z besedami: "Aplavdiranje naši himni je za vsako pohvalo, glede vzklikov na tribuni pa ... Budale ni treba iskati, one se javijo same."

Po dokaj rezerviranem uvodu v srečanje je na tribunah zopet završalo v deseti minuti, ko je praktično cel stadion spet pozival k masakriranju Srbov. Tokrat Čosić ni več govoril o budalah. Dve minuti pred tem je moral zaradi poškodbe iz igre Marko Ščepović - edini pravi napadalec Srbije na igrišču - , ki se je poškodoval že po petih minutah. Zamenjal ga je Filip Đorđević.

Čeprav so Srbi s čvrsto igro umirili začetni nalet domačinov in malce utišali publiko, so Hrvati počasi prevzemali pobudo na zelenici in svojo premoč so kronali v 23. minuti. Aleksandar Kolarov je katastrofalno izbil žogo globoko na svoji polovici. Okroglo usnje je prestregel Mario Mandžukić in podaljšal žogo Ivici Oliću, ki je z desne strani prišel povsem sam pred gol Željka Brkića, nato pa vrnil žogo Mandžukiću, ki mu ni bilo težko zadeti za 1:0.

Po golu so gostje skušali zaigrati malce bolj odprto, toda še ena napaka v obrambi je tehtnico že močno nagnila na stran domačinov. V 39. minuti je prosti strel z desne strani izvajal Darijo Srna, poslal močno žogo pred vrata Brkića, kjer je kar trije gostujoči igralci niso zmogli izbiti in Olić je iz nekaj metrov oddaljenosti povišal na 2:0. V prvem delu so domači sprožili tri strele proti golu nasprotnika, gostje pa nobenega. Čeprav nobena obramba ni bila nikoli izigrana do izdelane situacije, pa so Kockasti zasluženo bili spredaj.

Srbi pritisnili na začetku drugega polčasa

Foto: EPA marko ščepović darijo srna hrvaška srbija kvalifikacije za sp 2014 Že takoj na začetku drugega polčasa bi se Kolarov z izjemnim prodorom skorajda odkupil za napako pri prvem golu, njegov močan strel z roba kazenskega prostora je Stipe Pletikosa odbil točno na noge Zoranu Tošiću, ki pa odbitka ni uspel preusmeriti v mrežo. V prvih petih minutah drugega polčasa so Srbi pritisnili proti vratom domačih, Hrvati pa so odgovorili v 52. minuti, ko je Modrić z okrog 25 metrov streljal mimo gola.

V 61. minuti je Rakitić poslal nevaren nizek predložek, toda nihče od domačih ni pravočasno prišel do žoge. Domači strateg Igor Štimac je začel počasi zapirati tekmo, namesto Kranjčarja je priložnost dobil bolj defenzivno naravnani Domagoj Vida. Srbi so v naslednjih petnajstih minutah bili več pri žogi, toda njihov kontinuiran napada se je praviloma razbijal že precej pred hrvaškim kazenskim prostorom. Kockasti so skušali ogrožati Brkića iz protinapadov, toda do konkretnejšega poizkusa niso prišli.

Zato pa so še eno "smrtno" priložnost zapravili Srbi, ko je v 78. minuti Duško Tadić s peto duhovito podaljšal žogo do Filipa Đuričića, slednji pa je povsem sam deset metrov od gola nastreljal Pletikoso, Đurđević pa ni uspel dobiti odbite žoge. Do konca tekme nismo več videli lepših priložnosti, Srbi niso našli poti do gola, Hrvati pa so se zadovoljili z ugodnim vodstvom. S to zmago je Štimčeva četa naredila pomemben korak proti Braziliji, Srbi pa so se praktično že poslovili od svetovnega prvenstva.

Portugalci so se vrnili iz brezna in ostali v igri za SP

Foto: EPA izrael portugalska kvalifikacije za sp 2014 Na obrobju Tel Aviva je Portugalska v dramatični tekmi v izdihljajih srečanja zasluženo "ukradla" točko Izraelcem. Gostje so obračun začeli bolj odločno in so povedli že v 2. minuti, ko je po kotu Miguela Velosa najvišje skočil Bruno Alves in povedel varovance Paula Benta v vodstvo. Domačini so izenačili, čeprav so bili še naprej v podrejenem položaju. V 24. minuti je Tomer Hemed dobro zadržal žogo v kazenskem prostoru in se lepo obrnil ter zabil mimo Ruia Patrícia. Portugalci so še naprej pretili, strel Hélderja Postige je celo oplazil vratnico. Nova kazen za neučinkovitost je prišla v 40. minuti, kratkotrajno pobudo domačih je vnovčil Eden Ben Basat, slednjemu je lepo asistiral Hemed.

Tudi drugi polčas so bolj živahno začeli nogometaši z zahoda Pirenejskega polotoka. Po nekaj zapravljenih priložnostih na obeh straneh so varovanci Elija Guttmana svojo prednost podvojili v 70. minuti, Ramija Gershona je v pravem trenutku zaposlil Bibras Natcho. Toda že dve minuti kasneje je Postiga Portugalce spet vrnil v igro, ko je iz neposredne bližine v mrežo pospravil podajo Cristiana Ronalda. Pomembno točko je gostom šele v 92. minuti zagotovil Fábio Coentrão, in s tem remijem sta Portugalska in Izrael ostala skupaj pri osmih točkah, Rusija pa ima možnost, da se utrdi na prvem mestu skupine F.

Nemci, Italijani, Nizozemci in Švicarji na poti v Brazilijo

V skupini B je prvo mesto bržkone rezervirano za Italijo, ki tokrat ni igrala, V skupini C pa za Nemčijo. Varovanci Joachima Löwa so pričakovano visoko zmagali v Kazahstanu (3:0). Vse dvome o zmagovalcu je Elf razrešil že v prvem polčasu, ko sta zabila Bastian Schweinsteiger in Mario Götze, v drugem delu je zmago s precej srečnim zadetkom nadgradil Thomas Müller. Nemci so se še dodatno utrdili na vodilni poziciji skupine C. Za drugo mesto se bodo borili Irci, Švedi in Avstrijci.

K zmagi v skupini D hitijo Nizozemci, tokrat so Tulipani v drugem polčasu na amsterdamski Areni nadigrali Estonijo. Romunija je v sodnikovem dodatku prišla do pomembne točke v boju za drugo mesto proti neposredni konkurentki Madžarski.

Slovenskim reprezentantom je lahko še dodatno žal za nov spodrsljaj v teh kvalifikacijah proti Islandiji v Stožicah (1:2). Presenečenje so namreč pripravili tudi Albanci, ki so na Norveškem vzdržali za minimalno zmago (1:0) in tako bi naši z uspehom proti severnjakom bili že povsem v igri za drugo mesto v skupini E. Jutri vodilni Švicarji gostujejo pri zadnjem Cipru.

Foto: EPA džeko katsouranis bih grčija kvalifikacije sp 2014 BiH in Črna Gora vztrajata na vrhu

Bosna in Hercegovina je s še eno suvereno domačo zmago potrdila status favoritinje v skupini G, tokrat je padla Grčija. Edin Džeko je zabil dva gola, obakrat mu je asistiral Zvijezdan Misimović. Slovaki so z domačim remijem proti Litvi zamudili priložnost, da bi se točkovno izenačili z drugimi Grki.

V skupini H še vedno na vrhu vztrajajo žilavi Črnogorci, ki so tokrat z igralcem manj in z golom Mirka Vučinića prišli do zlata vredne zmage v Moldaviji. Angleži so jim tik za petami, Gordie Albion je v San Marinu tokrat zabil kar osem zadetkov.

Španci so v Gijonu proti Fincem vseskozi dominirali, toda zgolj zadetek Sergia Ramosa z glavo ni bil dovolj, da bi strli odpor neugodnih Skandinavcev. Teemu Pukki je goste v 79. minuti tako popeljal do izenačenja, Finci pa so se nato ubranili pred silovitim pritiskom. Spodrsljaj Furie Roje so izkoristili Francozi, Gruzija je padla s 3:1. Galski petelini, ki v torek gostijo Špance, so s tem uspehom sami na vrhu skupine I.

Kvalifikacije za SP 2014:

Skupina A

Hrvaška : Srbija 2:0 (2:0)
Mandžukić (23), Olić (37)

Hrvaška: Pletikosa, Ćorluka, Šimunić, Strinić (od 82. Lovren), Srna, Modrić, Kovačić, Rakitić, Kranjčar (od 63. Vida), Olić (od 83. Vukojević), Mandžukić.

Srbija: Brkić, Ivanović, Subotić, Nastasić, Kolarov, Radovanović, Ignjovski (od 75. Petrović), Stevanović (od 57. Tadić), Tošić, Đuričić, Šćepović (od 9. Đorđević).

Makedonija : Belgija 0:2 (0:1)
De Bruyne (26), Hazard (63)

Škotska : Wales 1:2 (1:0)
Hanley (45); Ramsey (72/11m), Robson-Kanu (74)
RK: Snodgrass (72); Ramsey (93/Wales)

Lestvica:
1. Belgija 13 točk

2. Hrvaška 13
3. Wales 6
4. Srbija 4 
5. Makedonija 4 
6. Škotska 2 

Skupina B

Bolgarija : Malta 6:0 (2:0)
Tonev (6, 38, 68), Popov (47), Gargorov (55), Ivanov (78)

Češka : Danska 0:3 (0:0)
Cornelius (57), Kjaer (67), Zimling (82)

Lestvica:
1. Italija 10 točk
2. Bolgarija 9 (+1) 
3. Danska 5
4. Češka 5 
5. Armenija 3 (-1) 
6. Malta 0

Skupina C

Kazahstan : Nemčija 0:3 (0:2)
Schweinsteiger (20), Götze (22), Müller (74)

Avstrija : Ferski otoki 6:0 (3:0)
Hosiner (8, 20), Ivanschitz (28), Junuzović (77), Alaba (78), Garics (82)

Švedska : Irska 0:0 (0:0)

Lestvica:
1. Nemčija 13 točk (+1)
2. Švedska 8 
3. Avstrija 7
4. Irska 7  
5. Kazahstan 1 (+1) 
6. Ferski otoki 0

Skupina D

Andora : Turčija 0:2 (0:2)
Inan (30), Yilmaz (45)

Nizozemska : Estonija 3:0 (0:0)
van der Vaart (47), van Persie (72), Schaken (84)

Madžarska : Romunija 2:2 (1:0)
Vanczak (16), Dzsudzsak (71/11m); Mutu (69/11m), Chipciu (90)

Lestvica:
1. Nizozemska 15 točk
2. Madžarska 10 
3. Romunija 10
4. Turčija 6 
5. Estonija 3 
6. Andora 0 

Skupina E

Slovenija : Islandija 1:2 (1:0)
Novaković (34); Sigurdsson (55, 78)

Norveška : Albanija 0:1 (0:0)
Salihi (67)
RK: Lila (89/Albanija)

Ciper : Švica 0:0 (0:0)

Lestvica:
1. Švica 11
2. Islandija 9 
3. Albanija 9
4. Norveška 7
5. Ciper 4
6. Slovenija 3

Skupina F

Izrael : Portugalska 3:3 (2:1)
Hemed (24), Ben Basat (40), Gershon (70); Alves (2), Postiga (72), Coentrão (92)

Luksemburg : Azerbajdžan 0:0 (0:0)

Preloženo zaradi snega:
Severna Irska - Rusija

Lestvica:
1. Rusija 12 točk (-1)
2. Izrael 8  
3. Portugalska 8 
4. Severna Irska 3 (-1)
5. Azerbajdžan 3 
6. Luksemburg 2

Skupina G

Liechtenstein : Latvija 1:1 (1:1)
Polverino (20); Cauna (30)

Slovaška : Litva 1:1 (1:1)
Jakubko (40); Sernas (19)

Bosna in Hercegovina : Grčija 3:1 (2:0)
Džeko (29, 53), Ibišević (36); Gekas (92)
Misimović (BiH) je v 36. minuti zapravil enajstmetrovko.

Lestvica:
1. BiH 13 točk
2. Grčija 10
3. Slovaška 8
4. Litva 5 
5. Latvija 4 
6. Liechtenstein 1

Skupina H

Moldavija : Črna Gora 0:1 (0:0)
Vučinić (78)
RK: Gatcan (90/Moldavija); Peković (63/Črna Gora)

Poljska : Ukrajina 1:3 (1:3)
Piszczek (18); Jarmolenko (2), Gusev (7). Zozulja (44)

San Marino : Anglija 0:8 (0:5)
Della Valle (12/ag), Oxlade-Chamberlain (29), Defoe (35, 77), Young (39), Lampard (42), Rooney (54), Sturridge (70)

Lestvica:
1. Črna Gora 13 točk
2. Anglija 11
3. Ukrajina 5 (-1) 
4. Poljska 5 (-1)
5. Moldavija 4 
6. San Marino 0 

Skupina I

Španija : Finska 1:1 (0:0)
Sergio Ramos (49); Pukki (79)

Francija : Gruzija 3:1 (1:0)
Giroud (45), Valbuena (47), Ribery (61); Kobakhidze (71)

Lestvica:
1. Francija 10 točk
2. Španija 8
3. Gruzija 4 (+1)
4. Belorusija 3  
5. Finska 2 (-1)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.