Hrvati ubranili nalet Belgijcev, Maroko skočil na vrh

Foto: Epa
Foto: Epa
Hrvaška je v odločilni tekmi za preboj v izločilne boje remizirala z Belgijo (0:0) in si priigrala uvrstitev med 16 najboljših ekip na SP v Katarju.
Oglej si celoten članek

Hrvaška nogometna reprezentanca je v skupini F svetovnega prvenstva v Katarju osvojila drugo mesto in se prebila v osmino finala. V 3. krogu skupinskega dela je v Al Rajanu igrala 0:0 z Belgijo.

Tako Hrvati kot Belgijci so imeli na tekmi svoje priložnosti, posebej v drugem delu pa so bili izbranci Roberta Martineza bližje zadetku, med drugim je Romelu Lukaku zadel vratnico, ob tem pa zapravil še nekaj priložnosti.

Foto: Epa Hrvaška - Belgija

V tej skupini je prvo mesto na lestvici pripadlo Maroku, ki je v Al Tumami z 2:1 ugnal Kanado. Hrvaška in Maroko bosta v osmini finala igrala proti najboljšima ekipama iz skupine E.

Na današnji tekmi pa so prvi strel Hrvati sprožili že po desetih sekundah, nenatančen je bil Ivan Perišić. Potem pa so boljši obraz pokazali Belgijci, pri katerih sta za razliko od prejšnjih tekem od začetka priložnost dobila Leandro Trossard in Dries Mertens, slednji je ob Yannicku Carrascu tudi zapravil eno lepo belgijsko priložnost.

Foto: Epa Hrvaška - Belgija Carrasco pa je v 15. minuti naredil prekršek v lastnem kazenskem prostoru, sodnik je pokazal na belo točko, a so Hrvati ostali brez nje zaradi predhodnega (minimalnega) prepovedanega položaja. Pozneje je bila tekma ob enakovredni igri bolj ali manj brez pravih priložnosti.

Ob polčasu je namesto Mertensa vstopil Romelu Lukaku v belgijski napad, prav slednji pa je takoj prišel do strela z glavo, po katerem je žoga končala v naročju Dominika Livakovića.

Mateo Kovačić je v 50. minuti poskrbel za prvi hrvaški strel v okvir vrat, izkazal se je Thibaut Courtois, ki je brez posebnih težav posredoval tudi po strelih Marcela Brozovića in Luke Modrića v naslednjih minutah.

V 60. minuti je bilo vroče v hrvaškem kazenskem prostoru, najprej je Livaković obrani strel Carrasca iz bližine, odbito žogo pa je Lukaku poslal v vratnico. V 87. minuti je znova Lukaku iz bližine zgrešil cilj, takrat ga je žoga bolj po naključju zadela v nogo.

V 90. minuti je spet žoga v bližini gola prišla do Lukakuja, niti takrat mu je ni s prsmi uspelo spraviti čez golovo črto, v 92. minuti pa je v zadnjem trenutku pred njim posredoval Joško Gvardiol.

Foto: Epa Hrvaška - Belgija

Maroko zmagovalec skupine F

Maročani so v zadnjem krogu skupine F premagali Kanado z 2:1 (2:1) in se po neodločenem izidu Hrvatov in Belgijcev uvrstili v osmino finala svetovnega prvenstva v Katarju. Pri Maročanih sta se med strelce vpisala Hakim Ziyech (4.) in Youssef En-Nesyri (23.), za Kanadčane pa je avtogol dosegel Nayef Aguerd (40.).

Maročani so se v svojem šestem nastopu na svetovnih prvenstvih drugič uvrstili v osmino finala po turnirju v Mehiki 1986. Na mundialih v Mehiki 1970, ZDA 1994, Franciji 1998 in Rusiji 2018 se niso prebili v izločilne boje.

Na letošnjem turnirju so v svoji skupini osvojili prvo mesto, potem ko so zbrali sedem točk. Druga je bila Hrvaška s petimi, tretja Belgija s štirimi, četrta pa Kanada brez točk.

Na prvi tekmi so se s Hrvati razšli brez golov, na drugi pa so premagali Belgijce z 2:0. Kanada je izgubila vse tekme, proti Belgiji z 0:1, proti Hrvaški pa z 1:4.

Foto: Epa Maroko - Kanada

Maročani so sanjsko odprli tekmo na stadionu Al Tumama v katarski prestolnici. Že v četrti minuti so izkoristili grobo napako kanadskega vratarja Milana Borjana, "darilo" pa je z natančno odmerjenim strelom s 30 metrov izkoristil eden od zvezdnikov afriške zasedbe Hakim Ziyech in svoje soigralce povedel v vodstvo z 1:0.

Kanadčani, ki so po Mehiki 1986 sploh drugič nastopali na svetovnem prvenstvu, so v 15. minuti izpeljali bliskovit nasprotni napad, ko je Cyle Larin z desne strani poslal oster predložek, malenkostno prekratek pa je bil Tajon Buchanan.

Le osem minut kasneje so Maročani podvojili prednost, po dolgi podaji Achrafa Hakimija je bil v kanadskem kazenskem prostoru v nasprotnem napadu neustavljiv Youssef En-Nesyri ter z močnim strelom z dvanajstih metrov povišal na 2:0.

V nadaljevanju je igra potekala med obema kazenskima prostoroma. V 40. minuti so Kanadčani znižali zaostanek, potem ko je Sam Adekugbe poslal oster predložek z leve strani, žoga pa je zadela Nayefa Aguerda in presenetila vratarja Yassina Bounouja. Po prvem avtogolu na letošnjem turnirju je En-Nesyri v tretji minuti sodnikovega podaljška dosegel tretji gol za Maroko, a je bil razveljavljen po posredovanju Vara.

Drugi polčas je minil v taktičnem boju. Še najbolj vroče je bilo v 70. minuti, ko je Atiba Hutchinson streljal z glavo, žoga se je od vratnice odbila na golovo črto, a je ni prečkala v celem obsegu.

Foto: Epa Maroko - Kanada

- četrtek, 1. december:
Ahmad bin Ali: Hrvaška - Belgija             0:0
Al Tumama: Kanada - Maroko                   1:2 (1:2)
- lestvica:
1. Maroko             3  2  1  0  4:1  7
2. Hrvaška            3  1  2  0  4:1  5
3. Belgija            3  1  1  1  1:2  4
4. Kanada             3  0  0  3  2:7  0
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:07 1. December 2022.

    So pa res srečkoti

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.