Ibra prodrl tudi v francosko jezikoslovje

Foto: EPA
Foto: EPA
V Franciji so po slovitem švedskem napadalcu bosansko-hercegovskih korenin Zlatanu Ibrahimoviću, ki igra za udeleženca lige prvakov iz Pariza Saint Germain, skovali nov glagol. Domislica duhovitega športnega komentatorja, ki je navdušenje nad nogometaševo premočjo na igrišču opisal kar s skovanko "zlatanirati", je našla svoje mesto tudi v slovarju.
Oglej si celoten članek

Sicer ne gre za uradni slovar francoskega knjižnega jezika. Nov, ponesrečen ali ne, glagol "zlatanirati" se je znašel v slovarski zbirki vseh besed, ki ne obstajajo - Le dico des mots qui n'existent pas et qu'on utilise quand meme.

Knjižna izdaja, zakrivila sta jo Gilles Vervisch in Olivier Talon, je konec marca v Franciji ugledala luč sveta. V njej pa so svoje mesto znašle še druge pogruntavščine kot denimo "abracadabrantesque", pridevnik, ki je nastal iz besede abrakadabra, in "googliser" (uporabljati spletne iskalnike oziroma "poguglati").

Medtem ko se v Franciji glagola "zlatanirati" otepajo kot ponesrečenega, znašel se je le v žargonu ter (še) nima mesta v uradnem besedišču francoskega jezika, pa so na Švedskem konec lanskega leta domislico francoskega športnega komentatorja uvrstili na najnovejši jezikovni seznam.

Po švedsko "zlatanera", glagol, ki je navdih dobil pri napadalcu francoskega moštva PSG, pred tem pa nizozemskega Ajaxa, italijanskega Juventusa, Interja in Milana ter španske Barcelone, pomeni početi nekaj učinkovitega, prepričljivega in prevladujočega.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.