Iličić in kolegi pred nemogočo misijo

Foto: EPA
Foto: EPA
Sevilla je na prvi tekmi polfinala Evropske lige visoko ugnala Fiorentino in jo praktično že izločila iz boja za finale (3:0) - Josipu Iličiću le zadnjih deset minut.
Oglej si celoten članek

Obrambo naslova v Evropski ligi je Sevilla na prvi tekmi polfinala proti Fiorentini nadaljevala z odliko. 

Prvo lepo priložnost na tekmi so sicer imeli gostje. Joaquín bi jo lahko zagodel nekdanjim someščanom, potem ko je po lepi akciji v prostoru zaposlil Maria Gómeza, nemški reprezentant pa je v izjemno ugodni situaciji z levico meril malce čez prečko že premaganega Sergia Rica. Njegov kolega Neto je moral prvič resneje posredovati v enajsti minuti, ko si je prvi domači strelec Carlos Bacca pripravil strel z roba kazenskega prostora, toda Kolumbijec je meril v Brazilca.

Toda že v 18. minuti so domači povedli, ko je Bacca sprejel žogo znotraj kazenskega prostora in jo za strel z okrog 16 metrov namestil Aleixu Vidalu, Katalonec pa je po tleh natančno zadel za svoj prvi zadetek v letošnjem tekmovanju. Slavje bi se lahko spremenilo v ekspresni šok, toda fantastičen prodor Joaquína po levem boku in podajo v sredino je grdo zapravil Matías Fernández, ki je osamljen pred golom z nekaj metrov zgrešil cela vrata.

Po tem, ko je José Antonio Reyes znova preizkusil zanesljivega Neta, je Fernández dobil priložnost za popravo napake, toda Rico je bil po njegovem poskusu z levico na mestu. Še boljša obramba je mlademu vratarju, sicer šele tretjemu Sevillinemu, uspela v 25. minuti, ko je Nenad Tomović z novo izvrstno žogo s strani po tleh našel Mohameda Salaha, ki pa je z neposredne bližine streljal v Rica.

Drugi polčas so gostje začeli zelo podjetno, toda Fernández je po prostem strelu žogo poslal mimo bližnje vratnice sicer dobro postavljenega Rica. A že kmalu je Pizjuán znova poskakoval ob ritmih "Vamos mi Sevilla", ko je na sredini igrišča žogo zapravil Milan Badelj, junak tekme Vidal pa je prodrl v kazenski prostor in Neta namesto predložka presenetil s strelom na prvo vratnico za 2:0.

Sevilla je še naprej prevladovala in po lepi akciji ter podaji s peto Vidala je slabo meril Vitolo. Neto je moral z zadnjimi močmi izbijati žogo z glave Bacce že v enem naslednjih napadov in Fiorentina je vedno bolj tvegala, da bi še huje zaostala. Italijani so po dolgem času zapretili po prodoru Salaha, ki pa so ga domači branilci uspeli ustaviti tik pred strelom. 

Nato je na sceno stopil rezrvist Seville Kévin Gameiro. Benoît Trémoulinas je pobegnil po levem boku in podal v sredino, kjer je žogo točno na nogo Gameiroja podaljšal Vidal, Francoz pa je z dobesedno prvim dotikom z žogo zabil enega lažjih golov kariere. Andaluzijci so kar leteli in Éver Banega je imel priložnost že za neverjetnih 4:0, toda Argentinec je "na prvo" meril daleč mimo daljše vratnice.

Šele takrat, natančneje v 80. minuti, je priložnost namesto povsem nevidnega Gómeza dočakal Josip Iličić. Fernández v 84. minuti slovenskemu reprezentantu z ugodnega položaja ni prepustil prostega strela, temveč še tretjič poskusil sam, tokratni poskus Čilenca pa je Rico prisebno pričakal na bližnji vratnici in rešil situacijo. V kar petminutnem sodnikovem podaljšku si Fiorentina ni uspela priigrati krvavo potrebnega zadetka v gosteh, saj je Sevilla premeteno "skrila žogo", tudi vijoličasti pa si niso delali uslug s številnimi nespametnimi prekrški.

Dnipro do velikega remija

Tudi navijači drugega italijanskega predstavnika v polfinalu ne morejo biti zadovoljni po prvi tekmi. Nogometaši Napolija so bili sicer v vlogi velikega favorita proti ukrajinskemu Dnipru, ki je že z uvrstitvijo med najboljše štiri ekipe poskrbel za največji dosežek v klubski zgodovini.

Varovanci Rafe Beniteza so želeli že na domačem stadionu San Paolo razrešiti dvome o potniku v finale, toda gostje iz Dnipropetrovska so se pokazali kot izredno čvrst nasprotnik in z zadetkom rezervista Seleznjova prišli do izjemnega izhodišča pred povratnim dvobojem.

Po pričakovanju so srečanje bolje začeli domači, ki so hitro pritisnili proti ukrajinskim vratom. Prvi je do strela prišel José Callejón, najbolj vroče pa je bilo v 9. minuti, ko je Lorenzo Insigne z razdalje že premagal Denisa Bojka, a ga je zaustavil okvir gostujočih vrat. Po uvodnem pritisku domačih so gostje hitro vzpostavili ravnotežje in brez večjih težav držali začetni rezultat. Domači nogometaši so sicer imeli večino časa žogo v svoji posesti, toda disciplinirani Ukrajinci so jih uspeli zaustaviti.

Italijani so bili v napadu brez pravih idej, a so kljub temu na začetku drugega polčasa povedli, uspešni so bili iz prekinitve. V 50. minuti je Insigne izvajal kot z leve strani, v skoku pa je bil najvišji otrok Espanyola David López, ki je z glavo premagal Bojka. Zadetek španskega vezista je nogometašem Napolija dal krila. Gonzalo Higuain je imel v 55. minuti priložnost za povišanje vodstva, a je bil Bojko na pravem mestu. Ista igralca sta bila v glavnih vlogah tudi pet minut kasneje, znova pa se je izkazal ukrajinski čuvaj mreže.

V 71. minuti je Bojko zaustavil še poizkus Insigna, le dve minuti kasneje pa se je sam pred vratarjem še tretjič na tekmi znašel Higuain, a argentinski napadalec tudi tokrat ni uspel dobiti dvoboja ena na ena. Kazen za zgrešene priložnosti je prišla ob koncu 80. minute, ko so gostje iz edine prave priložnosti prišli do izenačenja. Po podaji z desne strani je Seleznjov z bližine zatresel prazno mrežo, pri tem pa je veliko napako storil stranski sodnik, saj je bil Ukrajinec v prepovedanem položaju.  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.