Dočakali smo prvo olimpijsko prvakinjo!

Foto: Epa Charlotte Kalla
Prva končna odločitev v Pyeongchangu.
Oglej si celoten članek

Charlotte Kalla je zmagovalka prve od 102 končnih odločitev olimpijskih iger v Pyeongchangu. Švedska smučarska tekačica je prepričljivo zmagala v skiatlonu, na tekmi, kjer tekmovalke premagajo 7,5 km klasično ter 7,5 km prosto. Olimpijska podprvakinja iz Sočija 2014 v tej disciplini je slavila s 7,8 sekunde prednosti pred Norvežanko Marit Bjoergen.

Za 30-letno Švedinjo je to peta olimpijska medalja, četrta v posamičnih disciplinah ter tretje zlato odličje. V Vancouvru 2010 je zmagala na 10 km prosto, v Sočiju 2014 pa je slavila zmago s štafeto.

Bjoergnova, ki je imela sicer v svoji bogati vitrini odličij z OI šest zlatih, tri srebrne in eno bronasto kolajno, je zbirko dopolnila s še enim srebrom, skupno pa je 37-letnica, katere paradne discipline na teh igrah šele prihajajo, z 11 kolajnami postala najuspešnejša tekmovalka zimskih olimpijskih iger vseh časov.

Z novim skupnim izkupičkom 6-4-1 ima Bjoergnova na teh igrah v Južni Koreji, kot je sama dejala njenih zadnjih v karieri, lepo priložnost, da postane najuspešnejša vseh časov v obeh konkurencah. Za rojakoma Olejam Einarjam Bjoerndalnom (8-4-1), ki se ni uvrstil v norveško reprezentanco za OI, ter Bjoernom Daehliejem (8-4-0), ki je že pred leti končal kariero, namreč ne zaostaja veliko.

Tretje mesto v smučarskem središču Alpensia je osvojila 27-letna Finka Krista Parmakoski z zaostankom 10,1 sekunde, bron pa je bil zanjo prva posamična kolajna z OI.

Foto: Epa kalla bjoergen parmakoski

Edina Slovenka na današnji tekmi Manca Slabanja je imela smolo, saj se je prehladila in je tako nastopala bolna. Zasedla je predzadnje, 59. mesto, s čimer je bila tudi sama nezadovoljna, za zmagovalko pa je zaostala sedem minut ter 12,9 sekunde.

"Z nastopom seveda nisem zadovoljna, kajti startala sem malce prehlajena, zato sem težko dihala, kar se mi je poznalo že na prvem klancu. Sicer mi gre bolje drsalni slog, a danes mi ni šlo nič dobro od nog," je v cilju prve končne olimpijske odločitve povedala mlada slovenska tekačica.

Slabanja je še razkrila, da je v Južni Koreji hladno, proga pa je bila izjemno težka, zelo razgibana. "Meni je všeč. Kot pravijo, slab začetek, dober konec. Jaz upam, da bo takšna zgodba tudi pri meni," je še dejala 22-letna Domžalčanka, ki je bila edina slovenska tekmovalka danes, saj v slovenskem taboru, kot pravijo, vse stavijo na torkov sprint, zato "druge tekačice danes niso trošile moči".

ZLATO: Charlotte Kalla (Šve)
SREBRO: Marit Bjoergen (Nor)
BRON: Krista Parmakkoski (Fin)

Skiatlon (7,5 km klasično/7,5 km prosto) (Ž), izidi:

1. Charlotte Kalla (Šve) 40:44,9 minute
2. Marit Bjoergen (Nor) + 7,8 sekunde
3. Krista Parmakoski (Fin) 10,1
4. Ebba Andersson (Šve) 10,9
5. Jessica Diggins (ZDA) 14,7
6. Nathalie von Siebenthal (Švi) 17,6
7. Teresa Stadlober (Avt) 26,6
8. Natalia Neprjajeva (ROŠ) 33,0
9. Heidi Weng (Nor) 40,7
10. Stina Nilsson (Šve) 48,9
...
59. Manca Slabanja (Slo) 7:12,9

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.