Imeli bi rokometno ligo bivše države

Foto: Žurnal24
Tudi v moškem rokometu je zaživela ideja o ustanovitvi regionalne lige nekdanjih bratskih republik. Predstavniki rokometnih zvez Slovenije, Hrvaške, BiH, Srbije, Črne gore in Makedonije so se prvič sestali.
Oglej si celoten članek

"Želja nekaterih držav je, da bi takoj začeli. Stališče Slovenije glede na to, da bi igrali po dve ekipi iz vsake države - skupaj 14 ekip - je, da je to nesprejemljivo za koledar. Moralo bi priti do spremembe tekmovanja v nacionalnih ligah. Slovenija je gradila svojo ligo kar nekaj let. Toda jaz bom dal poročilo predsedstvu, klubi pa se bodo odločili, kako naprej," je po sestanku povedal sekretar Rokometne zveze Slovenije Leopold Kalin, ki je v Sarajevu zastopal slovenski rokomet.

Kot prvi korak k ustanovitvi regionalne lige bodo prihodnje leto bržčas izvedli poskusni turnir, na katerem bi v Sarajevu nastopili prvaki vseh nekdanjih jugoslovanskih republik in madžarski predstavnik. V ligo si sicer ustanovitelji želijo vključiti Celje, Gorenje, Nexe, Zagreb, Kolubaro, Lovćen, Crveno zvezdo, Vardar Skopje, Metalurg Skopje, Bosno iz Sarajeva, Borac Banja Luko in Izvidžaća, ob teh pa še madžarska Pick Szeged in Vezsprem.

"Ideja je, da naj bi se liga začela 2011/12, za vsem stoji tudi pokrovitelj (banka Sparkasse), ki je imel tudi zelo dobro predstavitev. Sicer pa jaz ne morem obljubljati in govoriti v imenu nekoga, ki se mora odločiti. Ideja je lepa, vodimo že žensko regionalno ligo, ki pa je čisto nekaj drugega. Pripraviti je treba marsikaj, to ni preprosto. Vse je treba skrbno premisliti. Ne more, na primer, kar zdaj nekdo reči, da bo v Sloveniji Celje ali Gorenje ali Koper igral to ligo in doma samo končnico prvenstva. To je nesprejemljivo, saj se mora sprememba tekmovalnega sistema napovedati vsaj leto naprej," pravi Kalin, ki še poudarja, da se bodo o ustanovitvi lige odločili klubi.

Ali obstaja tudi ideja, da bi ta liga imela tudi tekmovalne koristi, kot na primer uvrstitev v Ligo prvakov? "Jaz sem jasno povedal, da to ni možno. Pravila EHF so jasna. Prvaki nacionalnih lig so uvrščeni v Ligo prvakov. To je to. Ne smemo mešati jabolk in hrušk. Liga bi mogoče z dvigom kakovosti rokometa na tem območju poskrbela za razcvet te igre. To si želi Bosna, ker nima lige, Črna gora in Makedonija isto, Hrvaška ima le Zagreb, ki je pomoril vse druge klube in ostal sam, mi po drugi strani pa imamo kar luštno ligo," meni Kalin.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.